Стоянович: Заплатите на ръководството на НДК надхвърляха в пъти президентската

Вероника Шербанова 14 ноември 2013 в 18:19 2198 5

Петър Стоянович. Снимка: БГНЕС
Петър Стоянович. Снимка: БГНЕС

 

Заплатите на сменените членове на борда на директорите на НДК надхвърляха в пъти президентската заплата. Това заяви министърът на културата Петър Стоянович.

Това е основната причина за смяната на членовете на борда, стана ясно от изказването на Стоянович по време на блиц контрол в парламентарната комисия по култура и медии.

Не е възможно НДК да е на печалба при положение, че има 11 млн. лева задължения към държавата, коментира Стоянович, визирайки споровете за данъците, които НДК дължи.

Старото ръководство просто не е успяло да спре движението надолу. Заплатите на борда са несъразмерни на фона на тези задължения, допълни министърът.

Стоянович отказа да направи оценка за това дали досегашното ръководство е било успешно или не. По думите му това ще стане ясно след финансовата ревизия в НДК. 

В началото на миналата седмица министърът на културата уволни предишните членове на борда на директорите на НДК Тодор Влайчев, Ивайло Георгиев, Стоян Стоянов, Радка Петрова и Митко Тодоров. 

На тяхно място бяха назначени Антоанета Желязкова, зам.-министъра на културата и бивш пиар на ДПС Велислава Кръстева, Веселина Минчева, Олга Манолова и Пени Раева, като Раева е и новият изпълнителен директор на НДК. Тя беше и зам.-шеф на Националния дворец на културата по времето на предишния директор Христо Друмев.

Никой от членовете на предишното ръководство не беше освободен от отговорност.

Не се притеснявам от предстоящата финансова ревизия. Много се гордея с това, което направих, а и което направи целият екип на НДК, откакто аз съм в ръководството, обяви бившият вече член на Съвета на директорите на Националния дворец на културата Ивайло Георгиев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови