Член на бившето ръководство на НДК: Не се притеснявам от финансовата ревизия

Вероника Шербанова 07 ноември 2013 в 13:23 3928 0

Ивайло Георгиев. Снимка: Сергей Антонов
Ивайло Георгиев. Снимка: Сергей Антонов

 

Не се притеснявам от предстоящата финансова ревизия. Много се гордея с това, което направих, а и което направи целият екип на НДК, откакто аз съм в ръководството.

Това заяви бившият вече член на Съвета на директорите на Националния дворец на културата Ивайло Георгиев.

За миналата година имаме намаление на разходите с 24% в сравнение с 2011 г. и оперативна печалба от над 1 млн. лева, уточни той. 

Министерството на културата е принципал на НДК и може по всяко време да сменя ръководството. Когато имам повече информация по въпроса, ще я съобщя, посочи Георгиев.

Следващото ръководство ще може да стъпи спокойно както на проектобюджета за следващата година, така и на културната програма, която сме изготвили, коментира Георгиев.

Предполагам, че предаването на ръководството ще стане официално следващата седмица и може би тогава ще има повече информация, допълни той.

Вчера стана ясно, че министърът на културата Петър Стоянович е освободил досегашните членове на Съвета на директорите на НДК Тодор Влайчев, Ивайло Георгиев, Стоян Стоянов, Радка Петрова и Митко Тодоров. 

Прекратени са договорите, с които им се възлага управлението на държавното акционерно дружество, но все още никой от тях не е освободен от отговорност.

На тяхно място са назначени Антоанета Желязкова, зам.-министъра на културата и бивш пиар на ДПС Велислава Кръстева, Веселина Минчева, Олга Манолова и Пени Раева, като Раева е и новият изпълнителен директор на НДК. Тя беше и зам.-шеф на Националния дворец на културата по времето на предишния директор Христо Друмев.

През годините в НДК има натрупване на сериозни и даже плашещи разходи, които поставиха и мен, и моето министерство, и българската държава пред доста сериозни проблеми от гледна точка на задълженията. Става въпрос за милиони левове, коментира министърът на културата Петър Стоянович пред БНР.

Това не са натрупвания от една-две години, това се натрупва през годините, допълни Стоянович.

Първата задача на новия борд е да направи пълна финансова ревизия. Ще се съобразя с мнението на тези органи в българската държава. След това трябва да се направи един много сериозен преглед на творческата дейност на НДК, посочи Стоянович.

Засега няма официална позиция на Министерството на културата за смяната на ръководството. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови