Старт на кампанията в подкрепа на е-вота (снимки и видео)

OFFNews Последна промяна на 25 септември 2015 в 17:09 1758 5

Снимка Сергей Антонов

Старт на кампанията в подкрепа на е-вота

Електронният вот е важен, защото например дори сега и от летището ще мога да гласувам - докато чакам полета. Електронното гласуване ще улесни много българи, които са извън България. Мисля, че ще намалеят значително измамите с купуването на гласовете. Електронното гласуване ще ни събере заедно, ще се обедим истински, за да се борим със статуквото и корупцията.

Това заяви в Skype връзка тенис легендата Мануела Малеева при официалното начало на информационната кампания в подкрепа на електронното гласуване.

Инициативният комитет „Гласувай без граници“, представляван от Малеева, бе регистриран от ЦИК след предаването на общо 4799 подписа, събирани в пунктове в 35 населени места в страната.

Към тях се включиха и стотици български граждани от чужбина, предимно в Лондон, Цюрих, Брюксел и Льовен (Белгия).

65% от подкрепилите с подписа си Инициативния комитет „Гласувай без граници“ са млади хора до 39 години - 3076 подписа. 18% (867 души) са във възрастовата група 40-49 години. 52% от подкрепилите комитета са жени, а 48% - мъже.

При официалното начало на информационната кампания на „Гласувай без граници“ днес бяха представени и 10-те причини в подкрепа на е-вота:

1. Електронното гласуване от дистанция е достъпно, лесно, бързо от всяка точка, където и да се намираме – в страната и извън нея, не разваляме почивните си дни в чакане на опашки и пътуване до секции.

2. Вдига избирателната активност, включвайки лесно много повече избиратели в гласуването на избори и референдуми, пред които сега има бариери – живеещите извън страната и хората с увреждания. Няма българско семейство без близки извън граница – те трябва да участват във формирането на националните решения. Днес около 1,5 млн. български граждани живеят извън страната, спрямо 7,2 млн. в страната.

3. По-сигурно е – няма недействителни бюлетини ( 2014 г. на изборите за парламента са отчетени средно за страната над 6% недействителни гласове, а има избирателни райони със стойности над средната – картинка).

4. Гласовете и преференциите се отчитат коректно – не зависят от броенето на понякога корумпирани изборни комисии и допускането на човешки грешки . Въвеждането на електронно гласуване може да позволи прагът на преференциите да стане нулев, защото ще може да се отчита лесно и бързо.

5. Софтуерът следва да е с отворен код, което значи, че всеки, който има компетентност може да даде мнение за сигурността – това е обществен контрол. Системата може да се следи и контролира от много страни, докато 12 000 секции не могат да бъдат покрити от физическия контрол на застъпници и наблюдатели.

6. Технологията позволява преди деня на хартиеното гласуване, избирателят да гласува електронно и ако иска да промени гласа си отново по електронен път, ако е гласувал под натиск или е упражнена някаква принуда върху него – така тайната на вота и свободното му упражняване е в ръцете на избирателя.

7. Има начини да се осигури анонимизирането на вота след подаването му – както на кандидатстудентски изпит. Името ви е на единия плик, а работата ви е в друг плик и и оценителят не знае кой сте. Така и електронната система може да знае, че сте гласували, но другите нейни сегменти, които броят гласовете – не знаят, че това сте вие – въпрос на технологично решение.

8. Технологията, която ще бъде въведена, трябва да се тества преди да започне да се използва масово. Първите пилотни проекти могат да са референдумите – национални и местни.

9. Електронното гласуване не отменя хартиеното и не лишава никого от достъп до гласуване – напротив, разширява участието и представителността при провеждане на избори и референдуми.

10. Намалява значително разходите за провеждане на избори и референдуми извън страната. На парламентарните избори през 2014 г. бяха похарчени 620 хиляди лева за командировка на 388 държавни служители за отварянето на 428 секции зад граница.

Днес беше представен и официалният клип на кампанията:

Всички в Инициативния комитет „Гласувай без граници“ и сътрудниците към него полагат напълно доброволен труд и влагат собствени средства и време. За кампанията са необходими оборудване, отпечатване на материали, реклама, медийни участия, консумативи, транспортни разходи, куриерски и пощенски услуги, наем на помещение, организиране на събития за популяризиране каузата електронното гласуване от дистанция. Можете да дарите дори и минимална сума чрез следния линк, призовават от „Гласувай без граници“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

27.09 2015 в 09:06

92% от българите зад граница живеят на места където има консулства или посолства.
Съмнявам се половин-един час път да е пречка за хората, които искат да гласуват и наистина се интересуват от България.
Все пак за да си направиш преценка за състоянието на държавата се изисква много дълго проучване, а не просто да гледаш два пъти новините.

25.09 2015 в 18:21

Когато технологията е с отворен код и е одитирана от независими и признати одитори, когато контрола се осъществява не само от държавни органи, тогава нека някой се пробва да манипулира вота ;) Електронното гласуване ще бъде в пъти по-трудно манипулируемо! Още повече, че говорим за софтуерна платформа, която тепърва ще се разработва и в нея ще се включат последните технологични новости в областта на сигурността и анонимността.

25.09 2015 в 18:02

Никой не може да купи вота на 2 000 000 българи зад граница. Те в момента са лишени от право да гласуват, защото не могат да стигнат до няколкото урни, които им се отпускат.
Вота зад граница ще промени играта и съм сигурна, че ДПС, БСП и другите шушумиги треперят при мисълта.

25.09 2015 в 17:52

За съжаление електронното гласуване е неприложимо, основна причина за това е сигурността. Манипулирането на вота ще бъде много по-лесно (и по-евтино от сегашното копуване на гласове).

25.09 2015 в 17:37

Електронния вот ще посвие крилата на основната партия на ДС - ДпС. Ще трябва да възраждат БеСеПе-то или да легитимират Ловеца от Перник...
Твърдо ДА за електронното гласуване и пълна ЛУСТРАЦИЯ до 3-то коляно!