Станишев: Поздравявам Корнелия за номинацията, това е признание за БСП и България

OFFNews Последна промяна на 23 февруари 2017 в 15:22 4999 3

Снимка Фейсбук на Станишев

Г-н Станишев, бяхте на съдебния процес срещу Демирташ, какво се случи в Истанбул?

Бях в Истанбул на откриването на съдебния процес срещу Селахатин Демирташ, лидер на Демократичната партия на народите, пред Анадолския съд. Той  е една от ключовите фигури на опозицията, отидох да го подкрепя, защото обвиненията срещу него очевидно носят политически характер. Много удобно е за президента Ердоган лидерът на водеща опозиционна партия по време на ключова кампания за бъдещето на Турция - предстои референдум за много по-силна президентска република, ДПН и Републиканската народна партия агитират против, да бъде в затвора.

Самата опозиционност в едно демократично общество се криминализира като отношение, като среда. Беше важно за нашите партньори да видят, че лидерът на ПЕС идва и заявява позицията ни. Заявих, че ще наблюдаваме този процес много отблизо. ПЕС ще продължи своите мисии в подкрепа на Демирташ и останалите задържани от ДПН, докато този проблем не бъде решен с пълно зачитане на върховенството на закона в Турция. 

А как коментирате кандидатурата на Корнелия Нинова за вицепрезидент на Социалистическия интернационал?

Положително, разбира се. Поздравявам я за тази номинация и й пожелавам успех на Конгреса в Колумбия. БСП извървя дълъг път след като стана пълноправен член през 2003 година. Ние винаги сме били конструктивен и активен партньор в рамките на организацията. Несъмнено тази номинация е поредното признание за България и за БСП на международната сцена. Сигурен съм, че Корнелия Нинова ще стане вицепрезидент на Социнтерна. Аз съм вицепрезидент по право като президент на ПЕС и съм убеден, че БСП ще работи както със Социалистическия интернационал, така и с Прогресивен форум, който ще се учреди на 12 и 13 март в Берлин. 

Появиха се информации, че хора от ПЕС са против кандидатурата на Нинова?

Това са абсолютни спекулации, в България обичаме конспирациите. Конгресът на Социнтерна ще реши в Колумбия, има геостратегически, различни критерии, но аз съм убеден, че Корнелия Нинова ще бъде избрана за вицепрезидент. 

- Какво предстои в Лондон, ПЕС ортанизира форум там?

ПЕС организира конференция "Пътят след Брекзит", на която ще говорим с водача на британските лейбъристи Джереми Корбин. Целта е да се разисква по отношенията на Великобритания и ЕС след референдума за отделяне на кралството от ЕС.