Станишев обеща на Заев пълна подкрепа за европейската интеграция на Македония

OFFNews 20 ноември 2017 в 14:53 4403 0

Високо оценявам политическата воля на премиера Заев за подписването на договора за добросъседство с България. Близо 10 години преговаряхме за договор за добросъседство с Груевски и все не успявахме да се разберем, а скоро след като дойде правителството на Заев подписахме договора. Това е голям приятелски жест от тяхна страна и ясно показва, че новото правителство желае да работи с България като приятели и съюзници.

Това заяви президентът на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев след среща с македонския премиер Зоран Заев по време на Балканската конференция в Сараево.

Балканската конференция на ПЕС се провежда традиционно от 2005 г. насам по инициатива на Станишев. В нея участват левите премиери, партии и фондации в региона.

Заев благодари на лидера на Станишев за връщането на страната му към нормалните демократични процедури и го покани на работно посещение в Скопие.

Преди години Македония беше сочена за водеща в процеса на евроинтеграция в региона. Сега са необходими огромни усилия, но ние оценяваме напредъка, който премиерът Заев и неговото правителство постигнаха до момента, както и желанието им да върнат европейската перспектива на страната си. По време на нашето председателство ние също трябва да демонстрираме добронамереност и да направим всичко възможно да помогнем на Македония да навакса пропуснатото по време на режима на Груевски, заяви Станишев.

Обещах на Заев и подкрепата на ПЕС и в търсенето на дипломатическо решение с Гърция по въпроса с името на Македония, което е пречка по пътя на присъединяване, каза още лидерът на европейските социалисти.

Европейската интеграция на страните от Западните Балкани

Партията на европейските социалисти категорично подкрепя европейската интеграция на страните от Западните Балкани. Това е важно както за тях, така и за самия ЕС и за региона. На днешната конференция искаме да чуем вас – левите премиери и лидери на партии – какви са предизвикателствата пред вашите страни и правителства, обърна се Станишев към участниците във форума.

Амбицията ни е да организираме голяма среща в София по време на българското председателство догодина, на която заедно с премиерите от нашето политическо семейство да предложим конкретна Пътна карта за присъединяването на страните от Западните Балкани към ЕС. Тази Пътна карта ще има две части. Първата – политическата част – ще се отнася до процеса на присъединяване на държавите от региона. Втората – икономическата част – ще даде перспектива за хората – ясни ангажименти относно инфраструктурни и транспортни проекти, инвестиции, както и предложението за включване на страните в европейското пространство, свободно от роуминг такси. Така вашите граждани ще могат осезаемо да почувстват ползите от влизането на държавите им в Съюза, каза президентът на ПЕС.

Сега има прозорец от възможности. Затова ние ще настояваме да бъде приета Софийска декларация по време на срещата на върха у нас догодина, която да включва и конкретните предложения от Пътната карта, добави Станишев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови