Партията на Заев е победител и на втория тур на местните избори в Македония

OFFNews 30 октомври 2017 в 08:40 2083 1

Управляващата партия в Република Македония Социалдемократическия съюз /СДСМ/ на премиера Зоран Заев потвърди изборния си успех и по време на втория тур от местните избори вчера, предаде БГНЕС.

СДСМ печели в 17 общини, съобщи председателят на Държавната избирателна комисия /ДИК/ Александър Чичаковски.

Демократическия съюз за интеграция /ДСИ/ на Али Ахмети взема 6, Албанският алианс на Зиядин Села - 3. ВМРО-ДПМНЕ на Никола Груевски води в две общини. Демократическата партия на албанците в една община и Движението "Беса" - в една. В три общини спечелиха независими кандидати.

Все още не са ясни окончателните резултати в 4 общини - Щип, Тетово, Бутел и Струга, уточни Александър Чичаковски.

На първия тур партията на Заев спечели във всички големи градове - Скопие, Битоля, Охрид, Струмица, Прилеп.

През следващите 4 години СДСМ ще управлява в 54 общини, ДСИ в 12, ВМРО-ДПМНЕ в 5, Албанският алианс в 3, а ДПА, "Беса" и ДПТ в една община. 

Веднага след като бяха оповестени първите резултати Груевски обяви, че "не признава изборните резултати", поиска "връщане на демокрацията и достойнството в страната" и провеждане на предсрочни парламентарни избори, които да бъдат организирани от служебно правителство, както това е станало на 11 декември 2016 година. Той поиска отстраняване и на председателя на ДИК Александър Чичаковски.

Зиядин Села също заяви, че няма да признае резултатите.

Зоран Заев определи вота като "демократичен и честен". Няма да има предсрочни избори, подчерта лидерът на СДСМ.

Председателят на "Беса" Билал Касами заяви, че на "тези избори е изчезнала една политическа партия на албанците - ДСИ, която се е превърнала в сателит на СДСМ".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!