Сръбският Newsweek: Терористи планират атентатите си в България и Хърватия

OFFNews 31 март 2016 в 09:50 4653 6

Държави като Хърватия и България не са цел за терористите, но там те планират атентатите си и участниците в нападенията минават свободно през двете държави.

Това пише сръбското издание на сп. Newsweek в разследване, препечатано от агенция БГНЕС днес, когато в България на посещение пристигна директорът на Европол Роб Уейнрайт за среща с премиера Борисов.

Newsweek Serbija цитират секретен доклад на френската полиция и секретните служби, до които журналистите са получили достъп, в който се казва, че на Балканите съществуват множество терористични лагери с ниска интензивност. В тях обучават, проверяват издръжливостта и готовността на привърженици на "Ислямска държава" да се присъединят към терористите.

В доклада подробно се описват телефоните, които е използвал Ибрахим Абдеслам, едно от камикадзетата от Париж, който бе погребан едва миналата седмица в брюкселския квартал "Евер" и ден преди ареста на най-търсения терорист в Европа - неговият брат Салах.

В секретните данни са номерата на мобилните телефони, които са използвали техните роднини, приятели и съратници в престъплението.... СИМ-картите от Мароко, Белгия и Турция най-много са използвани на Балканите. И по-точно в Хърватия, Албания, България...

"Трагичните събития във Франция и Белгия са пряко свързани с този регион. Откритите телефонни номера, които са използвали хората от обкръжението на задържания терорист, потвърждават, че Балканите са важна бримка от терористичната верига. Но все още е рано да се изнасят оперативни информации", казва пред "Newsweek Serbija" служител на сръбските спецслужби - Агенцията за сигурност и информация /БИА/.

Професорът и експерт по въпросите на тероризма от Факултета по политически науки в Белград д-р Драган Симеонович твърди, че всички нападения, включително и тези от 11 септември в Ню Йорк, са били свързани с Балканите. Според него "западните служби грешат, че не обръщат внимание на държавите, където няма много мюсюлмани".

Екстремистите използват този факт и там укриват своите важни играчи.

"Държави като Хърватия и България не попадат в полезрението на хората, занимаващи се с тероризма. В същото време, обаче, при тях се планират терористични нападения, а участниците в тях минават свободно през техните земи", казва той.

От докладите на френските спецслужби става ясно, че терористите използват апарати Самсунг със СИМ-карти от Хърватия и Албания. Разговорите, които провеждат са много кратки - до 30 секунди, което подсказва, че ставало въпрос за бързи поръчки и оперативни послания и заповеди. предполага се, че картите са закупени от терористите на път от Сирия за Европа, когато са преминали през Хърватия.

Никой не знае точният им брой, но със сигурност са били стотици, а някои говорят за хиляди привърженици на ИД.

Google са отказали всякаква информация на френските служби, но от централата на Samsung са предали цялата информация за използваните телефони. Засечени са обаждания на роднина на един от терористите в Париж - Хасан Аит Булачен - в Хърватия. В този случай е използвана предплатена СИМ-карта, която не е била регистрирана на нито едно име.

"Днес Европа се намира там, където САЩ бяха преди 11 септември 2001 година - в капана на собствената си заблуда, на визията си за свобода и демокрация, но, в същото време, е разединена по отношение на сигурността за гражданите си", смята Симеонович.

Той е категоричен, че няма резултат, ако не се заложи на човешкия фактор, на човека на терен. В Русия например мрежата от агенти е много силна, те работят под прикритие сред терористите и това позволи през 2014 г. там да бъдат предотвратени 369 терористични атаки, а през изминалата година - 400.

"В САЩ също се осъзнаха. В албанската група от Македония /които са получили зелена карта/, към които се присъединиха турчин и йорданец, бе вкаран един косовски албанец. Благодарение на това министерството, отговарящо за сигурността, разбра, че се готви атентат срещу президента. С придобития опит днес агентите се изпращат навсякъде, където това е възможно."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови