Сметната палата: Проекти за регионите на тъмно при кабинета "Орешарски"

OFFNews 13 ноември 2015 в 12:01 2789 1

Нарушения при избора на проеки за инвестиционната програма за растеж и развитие на регионите при управлението на кабинета "Орешарски", установи одит на Сметната палата. 

За целите на тази програма в бюджета за 2014 г. са предвидени до 500 млн. лева, като условията, реда и критериите за избора на проекти и програми и прозрачното разходване на средствата трябва да определи Министерският съвет, събщават от Сметната палата. 

Правителството създава Междуведомствен съвет, който се ръководи от министъра на финансите, а негови членове са петима министри и председателят на Националното сдружение на общините в Република България. 

Одитът установи, че не са създадени предпоставки за осигуряване на обективност и прозрачност при оценяването и класирането на проектите с регионално и местно значение. Законовото изискване е изпълнено формално, но предвидените ред и критерии са фрагментарни и твърде общи, за да бъдат добра основа за обективно номиниране и оценяване на проекти и програми, които кандидатстват за финансиране. С вътрешни актове не са въведени допълнителни правила и процедури за избора на проекти и програми, обясняват от Сметната палата. 

На практика областните управители не са извършвали подбор и оценка преди номинирането на проектите с регионално и местно значение, а са предоставили на Междуведомствения съвет всички постъпили проектни предложения, с изключение на предложенията на 3 общини от област Кюстендил, поради преценка, че общините могат да ги финансират от други източници.  

Дейността на Междуведомствения съвет и мотивите за взетите решения при оценяването, подбора и приоритизирането на проектните предложения не са документирани и оповестени, като по този начин не е осигурена прозрачност и проследимост на управленските решения при избора на проекти и програми за целите на Публична инвестиционна програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите”.

Не са регламентирани изисквания за оценка и класиране на проекти и програми на органите на централната администрация на изпълнителната власт, в резултат на което не е осигурена прозрачност на управленските решения и при избора на проектните предложения на министерствата. 

Липсата на достатъчно информация за дейността на Междуведомствения съвет не позволява да се оцени съответствието на процедурата с изискванията на ПМС № 4 от 16.01.2014 г. за условията, реда и критериите за избора на проекти и програми и прозрачното изразходване на средствата по чл. 1, ал. 5, т. 1 от Закона за държавния бюджет на Република България за 2014 г.

Одитният доклад за извършения одит на процедурата за избор на проекти и програми за целите на Публична инвестиционна програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите” за периода от 01.01.2014 г. до 31.03.2014 г. е публикуван на интернет страницата на Сметната палата.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови