Сметната палата отказа да завери финансовия отчет на Софийския университет

OFFNews 29 октомври 2015 в 13:20 3551 2

Сметната палата отказа да завери финансовия отчет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ за 2014 г.

Годишният финансов отчет на университета не дава вярна и честна представа за неговото финансово състояние и имущество към 31 декември 2014 г., в съответствие с приложимата обща рамка за финансово отчитане, се казва в мотивите на Палатата за отказа.

Установени са некоригирани съществени отклонения, констатирани и при предходни финансови одити на годишните финансови отчети за 2012 г. и за 2013 г., които са заверени и за двете години с „резерви“:

Не е извършена инвентаризация и не е осигурена аналитична отчетност на част от активите на университета в размер на 9 657 479 лв.

Неправилно са отчетени дълготрайни материални активи и не са отразени промените в дяловете на инвестициите на университета в търговски дружества. Липсва информация относно стойностната оценка на тези съучастия към края на 2014 г.

Не са осчетоводени поети ангажименти по сключени договори, действащи към 31.12.2014 г. в размер на 6 545 744 лв. В резултат на одита на Сметната палата това нарушение вече е отстранено.

Одитният доклад и одитното станови ще бъдат изпратени на Комисията по образование и наука и на Комисията по бюджет и финанси към 43-то Народно събрание, на министъра на финансите и на министъра на образованието и науката).

OFFNews отправи запитване до Софийския университет във връзка с констатациите на одиторите и очаква коментара на ръководството на СУ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!