Шеф в "Общинска банка" поема софийската "Топлофикация"

OFFNews 24 юли 2014 в 14:50 8586 4

Георги Беловски

Столичният общински съвет (СОС) реши, че освобождава шефа на "Топлофикация София" Стоян Цветанов, а на негово място назначи Георги Беловски, който беше дълги години в Управителния съвет на "Общинска банка".

Формалният повод за освобождаването на Цветанов е сметка на дружеството в КТБ, в която са блокирани 70 млн. лв.

Преди две седмици на разговор с председателя на СОС Елен Герджиков шефът на "Топлофикация" признал, че общинската фирма държи 60 млн. лв. на разплащателна сметка, които са събрани в последните месеци, плюс 10 млн. лв. депозит от продажба и наем на въглеродни емисии.

Дружеството обаче има сметки в общо 8 банки и в момента няма проблем да се разплаща, само ще забави изпълнението на инвестиционната програма, обявиха още оттам.

"И друг път съм виждал доклади без мотиви. Не може да бъде критерии това, че някой си е държал парите в тази банка (КТБ), която толкова беше хвалена. Ако взимаме такова решение, имаме и други дружества съпоставими с общия капитал – трябва да уволним всички. Звучи малко несериозно и аз не мога да подкрепя такава подмяна на състави”, обяви общинският съветник Владимир Кисьов (СДС).

От ГЕРБ, които имат мнозинство в общинския съвет, обясниха, че въпреки всичко "Топлофикация София" се управлява добре, като изтъкнаха финансовите успехи и техническата модернизация на дружеството. Те обаче посочиха, че на риск е поставена инвестиционната му програма и някой трябва да понесе отговорност.

ОТ БСП подкрепиха рокадата, защото отдавна искат смяна на шефа на дружеството заради лоши финансови резултати.

Стоян Цветанов стана изпълнителен директор на "Топлофикация София" в началото на 2011 година. Преди това 4 години беше зам.-изпълнителен директор по финансово-икономическа и търговска дейност на фирмата. Той е най-дълго задържалият се директор на дружеството за последните 10 години.

По време на заседанието на СОС около 200 служители на столичната "Топлофикация" протестираха под прозорците на Столичната община в подкрепа на Цветанов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови