Сменят шефа на "Топлофикация" заради блокирани в КТБ 70 млн. лв.

Нели Чолашка 15 юли 2014 в 15:15 9325 7

Стоян Цветанов

Столичният общински съвет (СОС) подготвя смяна на шефа на "Топлофикация-София" Стоян Цветанов във връзка с блокирани в КТБ 70 млн. лв. на дружество, съобщиха общински съветници.

Към момента на затварянето на Корпоративна търговска банка „Топлофикация" е имала около 60 млн. лв. на разплащателна сметка, които са събрани в последните месеци, плюс 10 млн. лв. депозит от продажба и наем на въглеродни емисии, уточниха от СОС.

По-рано днес OFFNews попита "Топлофикация" каква сума на фирмата и по какъв вид сметки е блокирана в банката на Цветан Василев, но оттам отказаха информация с оправданието, че има банкова тайна.

Цветанов е бил вчера в кабинета на председателя на СОС Елен Герджиков (ГЕРБ) на разговор за блокираните пари на общинското дружество в КТБ и кой ще поеме отговорност, ако те бъдат загубени.

Цветанов е заявил, че няма никакви затруднения с разплащанията на „Топлофикация-София“. Дружеството изпълнява всички оперативни разходи, заплати и осигуровки. Дори и днес били преведени 6 млн. лв. на „Булгаргаз“ за природен газ.

Блокираните 60 млн. лв. били предвидени от ръководството за текущи разплащания към „Булгаргаз“ и разплащания по инвестиционната програма.

Блокирането на тези средства към момента ще доведе до известно забавяне в инвестиционната програма на дружеството, обяснил шефът на "Топлофикация".

Веднага след решението на БНБ за затваряне на КТБ „Топлофикация“ е уведомила всички свои клиенти, които се разплащат по сметки в КТБ и е посочила сметки за разплащания в други банки.

Решението за отстраняване на Стоян Цветанов и назначаването на нов директор на "Топлофикация-София" ще трябва да се гласува на заседание на СОС. Мнозинство в общинския съвет втори мандат имат ГЕРБ и назначенията на шефовете на общински дружества зависят от тях.

Цветанов стана изпълнителен директор на "Топлофикация-София" в началото на 2011 година. Преди това 4 години той беше  зам.-изпълнителен директор по финансово-икономическа и търговска дейност на фирмата.

Стоян Цветанов е най-дълго задържалият се директор на дружеството за последните 10 години.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!