"Топлофикация" крие колко от парите й са блокирани в КТБ

Нели Чолашка 15 юли 2014 в 12:06 4495 6

Общинското дружество "Топлофикация-София" има блокирани пари в КТБ, признаха оттам, но отказват да кажат каква е сумата. Не казват и дали сметката им в банката на Цветан Василев е депозит, или е разплащателна.

По информация на вестник "Капитал" общинската фирма има в КТБ 80 млн. лв. Не можем нито да потвърдим, нито да отречем тази сума, има банкова тайна, обявиха от дружеството.

"Топлофикация", няма проблем с изплащането на заплатите и дълговете, работим с 8 банки. Този факт не влияе по никакъв начин на оперативната дейност на компанията", коментираха от пресцентъра на фирмата. Като доказателство те посочиха факта, че са надплатили на "Булгаргаз".

"Зная, че "Топлофикация" има блокирани пари, защото чрез КТБ става разплащането с енергийните дружества. Ако ги загубят, ще е фатално. Става въпрос за милиони, "Топлофикация" по една фактура на "Булгаргаз" плаща десетки милиони. Става въпрос за немалка сума", смята общинският съветник Николай Стойнев (ГЕРБ), който е председател на стопанската комисия на Столичния общински съвет (СОС).

Чувал съм, че "Топлофикация" има някакви пари в КТБ и, че ще уволняват директора (Стоян Цветанов) и за това, но те го уволняват от 2 години. При тези дългове "Топлофикация" не би трябвало да има депозити.", коментира икономистът Владимир Каролев, бивш общински съветник от НДСВ. 

Прогнозата на Каролев е, че "Топлофикация-София" ще фалира до края на годината, ако не я дадат на концесия.

Съгласно Закона за гарантиране на влоговете в банките на държавните институции и на общините не се изплащат гарантираните размери на влоговете (чл. 5, ал. 12 и 13).

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови