С дъх на лобизъм: Цветанов открито се изказа в полза на Ф-16

Юлиан Христов 05 октомври 2017 в 12:34 14754 5

С дъх на лобизъм: Цветанов открито се изказа в полза на Ф-16

Опитите за прехвърляне на политическата отговорност по сделката с купуването на нови изтребители премина в открито лобиране от трибуната на парламента. Лидерът на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов даде примери с това, че на въоръжение в Румъния, Гърция и Турция има американски изтребители Ф-16, докато сделките с шведските "Грипен" били съпътствани със скандали.

В края на дебатите по доклада на комисията за "Грипен"-ите, с който се предлагат промени във финансовата рамка и включването на нова оферта за купуване на самолети, от парламентарната трибуна Цветанов изброи съседните държави, които имат американски изтребители. В Румъния са купени 8 такива изтребителя през 2013 година, които първоначално бяха договорени за българските ВВС. Сега Румъния щяла да купува още 32 такива самолета. В Гърция на въоръжение били 115 Ф-16 и друга тяхна модификация. В Турция пък имало близо 200 такива изтребителя.

В същото време шведските "Грипен" били провал - в Унгария и Чехия имало скандал, Швейцария отхвърлила с референдум възможността за купуване на шведски изтребители, а в Словакия "имаха съществено неодобрение и там беше приключен мачът". С явна негативна оценка той даде примери и за това, че в момента СААБ са в преговори с Ботсвана, Танзания и България.

"Аз смятам, че когато се взимат важните политически решения е важно да се вземе предвид и съвместимостта, която да съответства на стандартите на НАТО", допълни Цветанов.

В отговор той беше атакуван от левицата, че е направил за първи път открито лобиране за определен самолет. Драгомир Стойнев заяви, че комисията е създадена, "защото трябва да се купи Ф-16". От своя страна Цветанов отговори, че това са внушения и той не е лобирал. "Никъде не казах коя марка трябва да спечели", каза той като обясни само къде какви сделки е имало.

В крайна сметка парламентът прие доклада на комисията, който одобри финансовата рамка от 1.5 млрд. лв. за сделката. Владимир Тошев от ГЕРБ заяви, че "за тези пари... има официално направено предложение за нов самолет, новопроизведен самолет, който не е включен в класацията".

С промените в доклада се разширява кръгът от участници в надпреварата. 

Дебатите около доклада за новия изтребител отново преминаха във война между институциите въпреки подадената ръка от премиера Бойко Борисов към президента Румен Радев. "Беквокалите" започнаха да си прехвърлят взаимни нападки в лобизъм, като се стигна дори и до твърдения за психиатрично освидетелстване, след като Антон Тодоров от ГЕРБ предостави медицински документ, издаден на Славчо Велков от БСП през '80-те години.

Председателят на комисията "Грипен" Емил Христов открито нападна президента в "тоталитаризъм". Той определи поведението му като председател на борд на комисията за избор на изтребител като неприемливо. По думите му като командир на ВВС Румен Радев е знаел, че е имало договореност за разсрочено плащане между българското правителство и купуването на употребявани Ф-16 от Португалия. За това имало документ, който показва, че през 2016 г., непосредствено преди внасянето на проекта за инвестиционен разход в парламента, са водени разговори за разплащане. На тази среща е предложено да се подпише меморандум, с който въпросът с разсроченото плащане да бъде уреден. "Ако не са знаели за такива разговори, тогава за какви експерти говорим?", попита Христов.

По-късно Радев написал писмо с "нетърпящ отказ стил" до Министерството на отбраната, с което настоява да бъде одобрена посочената от него методика за оценка. В писмото, което било пратено в петък, се посочвало, че ако не получи такова становище, още в понеделник методиката ще бъде одобрена лично от него. Това Христов определи като "опасен тоталитарен стил". 

Изненадващо от ДПС изразиха позиция в защита на Радев. Според Джейхан Ибрямов проблемите с проекта за нов изтребител реално започват, когато Министерството на отбраната е дадено на коалиционните партньори от Реформаторския блок. Тогава се правят и корекциите в методиката и финансовите параметри. Бившият министър на отбраната Николай Ненчев обясни, че реално тогава започват проблемите и търканията от екипите.

От ДПС подкрепиха доклада на комисията с мотива, че така се проправя грешка и припомниха, че той отива "отново в ръцете на коалиционния партньор за промяна на финансовите параметри". От движението изразиха опасения, че проектът ще бъде забавен минимум с една година и че сумата за купуване на нови самолети може да набъбне до 3 млрд. "Кой е този инвеститор, който ще дойде да инвестира в България? Всеки би казал, че България е нестабилна държава, че не се взимат правилни политически решения", заключи Ибрямов.

Петър Витанов заяви, че връщането на процедурата е "инструмент за война с президентската институция" и така се цели да се пренаредят кандидатите в надпреварата. 

Парламентът не може да упражнява парламентарен контрол върху президента, но за вас правилата, Конституцията и законите нямат никакво значение, заяви лидерът на левицата Корнелия Нинова. Тя коментира, че по време на заседанията на комисията се е твърдяло, че тя не е насочена към президента и името му на Радев не фигурирало в доклада ѝ. "А всички изказвания правите върху неговото име. Значи тук има нещо, вземете се уточнете какво правим", каза Нинова. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

77927

6

El Commandante

05.10 2017 в 21:58

Бахти смешната държава...

20696

5

Новак

05.10 2017 в 19:28

Краси, много си прав. Така се получава когато физкултурник избира бойни самолети а пожарникар върти външна политика. Безотказна рецепта за движение надолу.

11719

4

Краси

05.10 2017 в 17:09

Прекрасно решение - за същите пари ще си купим 30 и повече годишни самолети, които са ги скъсали от полети, вместо фабрично нови. И с тях ще сменим 25-годишните Миг-ове. Ето на това му казвам сделка!
Но то това си е типично българска черта - нали всеки посерко тук предпочита да си купи стара BMW или Mercedes кочина на незнайно колко километри вместо фабрично нова Шкода на 0 километра, с 5 години гаранция и безлихвен лизинг. И тук говорим за същите пари.

12422

3

biol

05.10 2017 в 13:27

Да поздравя автора Юлиан Христов за изключително обективното, безпристрасно, журналистическо представяне на информацията

Ово е стандарт
Г-н Христов, от публикацията ви не става ясно, кое и кой е опорочил процедурата за избора на изтребител.

6947

2

theprofet

05.10 2017 в 13:03

F-16-ките са второупотребни и поддръжката им няма да е по-евтина от тази на МиГ-овете, които си имаме.
Каквото и да купят, нечие милиционерско джобче ще се препълни, така че по-добре - НИЩО!!!