Плевнелиев vs. Радев: Съюзниците ни имат Ф-16, а не "Грипен"

Според бившия държавен глава не трябва да избираме изтребител само по технически параметри

OFFNews 06 май 2017 в 15:43 24508 11

Категорично съм против решението за избор на изтребител за българските Военновъздушни сили да бъде само на базата на технически критерии. Това каза в предаването „Тази събота” по бТВ президентът на България от 2012 до 2017 г. Росен Плевнелиев.

Според него изборът на машина трябва да бъде и на база на геополитическата ситуация в света.

„Трябва да закупим машини, с които армията не просто да лети, а трябва да може да защити българския национален интерес”, подчерта Плевнелиев.

Няколко дни преди да предаде властта служебният кабинет одобри решението за избор на нов изтребител, в което на първо място е класиран шведският концерн „Сааб” със самолет „Грипен”.

"Предстои тежко и отговорно решение на новоизбраното правителство", коментира Плевнелиев.

Според него покупката на изтребител има силен геополитически сигнал.

„Ако се случи нещо по източния фланг на НАТО, от Полша до Румъния, всички останали трябва заедно да могат да защият суверенитета и териториалната цялост на демократичния Алианс. Всеки един от тях обаче има Ф-16, а не „Грипен”, отбеляза Плевнелиев.

Той подчерта, че държавното ръководство трябва да даде път на очакваната отдавна и вече спешна модернизация на армията. По думите му политиците трябва да ясно да кажат, че армията е приоритет.

Неофициално за подкрепата на Плевнелиев към американските изтребители се заговори след посещението на бившия генерален секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен. Тогава въпросът за купуване на нови изтребители беше поставен заради кризата в Украйна. Въпросът за модернизацията беше поставен остро от Расмунсен както пред президента Плевнелиев тогава, така и пред премиера Пламен Орешарски.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

25665

11

Victimized

07.05 2017 в 16:08

Ех, ако имаше топки тоя президент да каже на ЕП, че не е морално народите от НАТО и съюза да взимат по няколко хиляди еврака заплата за разлика от нас, и че техните големи и вече изградени икономики монополизират и унищожават нашата не конкурентна икономика в играта на свободна търговия. Да беше казал, че най-бедната страна в Европа не може да бъде задължавана да се справя с такъв поток на бежанци при положение, че не може да изхрани пенсионерите си.....
Много неща можеше да каже господинчото, но не го направи. Прави го когато трябва да ближе задниците на господарите си и толкова много му личи, че убедени демократи остават отвратени......

10538

10

Black Hex

07.05 2017 в 08:54

Тук нещата не са въпрос на мнение, а на стандарти. Трябва да се спазят НАТО стандартите.

И как Полша ги спазва тия "стандарти" с МИГ-ове бе серсем недоклатен? Ами Румъния? Ами Естония, и Литва които общи имат 0 самолети бойна авиация?

63994

7

Red or Dead

06.05 2017 в 22:56

бай Асене......бай Асене, що не ползваше когато трябва......предпазни мерки, бре.......

16193

4

SC

06.05 2017 в 16:49

А, тоя го бях забравил. Не че е много запомнящ се.
Значи, все още не се е върнал към амбулантната търговия. Или смята да прави такава със самолети?

29217

3

Лопе де Вега

06.05 2017 в 16:30

Що ли вече не гъгне, ами с командирски глас заявява: "Аз съм... аз искам... Правилно е..." и т.н. и т.п.

Ех пухльо, пухльо...!

Поздрав!

13507

2

Ех, пастирке, пастирке... 1300 години стигат!

 
X

Да помогнем на украинските деца!