Изтребителите, които купуваме, са трета, а не втора ръка

Юлиан Христов Последна промяна на 18 октомври 2012 в 15:19 5513 3

Португалските изтребители F-16, към които българското военно министерство проявява интерес, реално ще бъдат купени не като втора, а като трета ръка.

Португалското правителство е купило изтребителите вече употребявани, като на по-късен етап те са били модернизирани допълнително, потвърди пред OFFNews.bg бившият заместник военен министър Симеон Николов. По думите му за модернизацията на изтребителите е платено допълнително, като едва тогава те са станали съвместими с НАТО-вските стандарти и останалите изтребители на страни членки в Алианса.

„Португалските изтребители са модернизирани, за което е платено допълнително. Въпреки това става въпрос за стари модели. Изтребителите F-16, които са на базата на блок 15 и блок 25, на практика не ни трябват, защото те не са многоцелеви. Ние си имаме МиГ-29, а на нас ни трябва западен модел изтребител, който да бъде съвместим, включително с апаратурата за разпознаване „свой-чужд“, каквато руските изтребители нямат“, коментира Симеон Николов.

Темата за купуването на португалските изтребители втора ръка беше повдигната от военния министър Аню Ангелов в началото на седмицата. Тогава стана ясно, че той ще внесе предложение в Министерски съвет за купуването на осем употребявани изтребителя за около 400 млн. долара. Въпреки че сделката ще бъде междуправителствена, в което няма нищо смущаващо, страната ни би се сдобила с морално остаряла летателна техника. По този начин възможността за купуване на чисто нови изтребители и то на цената на стари, каквато е офертата на шведската компания „Грипен“, няма да бъде подложена на дискусии.

Предлаганите португалски изтребители са по-близки до вече пенсионираните от армията ни руски МиГ-21. В същото време 400 млн. долара едва ли ще бъдат достатъчни за купуването на осем изтребителя, каквито са намеренията на МО, тъй като цената на стар F-16 без въоръжението излиза близо 40 млн. долара. Но дори и това да е възможно, вероятно след 10 години ще трябва да бъде задвижена нова процедура за други изтребители, което поставя под съмнение изгодността на подобна сделка. „Може би след като Румъния, Гърция и Турция имат F-16 е по–добре да се присъединим към тях. Иначе от техническа и политическа гледна точка бих избрал Eurofighter, а за най-лесна и евтина подръжка – Грипен“, коментира Симеон Николов.

„Смятам, че би било жалко за България, ако се стигне до такова решение - купуването на трета ръка изтребители, но вероятно не съм обективен в мнението си... Смятам, че за България най-доброто решение е нова модерна система, напълно съвместима с НАТО-вските стандарти, която да има два пъти по-дълъг живот, от колкото биха имали старите изтребители“, коментира в интервю за OFFNews.bg Даниел Боестад, вицепрезидент в Сааб за Централна и Източна Европа и на Балканите. Шведските изтребители са основният съперник в надпреварата за купуването на нов боен самолет за българската военна авиация.

Ако бъдат купени стари американски изтребители, освен необходимостта за модернизацията им, остава и въпросът за тяхната поддръжка. В същото време неясно остава и с какви пари ще бъдат купени нов тип самолети, тъй като заделените пари за модернизация за следващата година остават малко, а според военният министър първите самолети трябва да бъдат доставени у нас през 2014 година.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

18.10 2012 в 17:57

Да, ако някой се интересува.
Едното око на руските пилоти вижда всичко което става наоколо, другото вижда десетина цели едновременно, а той самия с човешки глас си говори с компютъра кого да гръмне най-напред, додето пие чай. Виждал съм това във фронтовата авиация, въртолетите, изтребителите. Какво имат в големите бомбардировачи не знам.
Пасивните им системи за следене захапват всичко топло отдалече, започват да му гледат сеира, от по-близо виждат как се мотае турбината, и като знаят какво прави оня отсреща в момента - знаят и какво ще направи след малко. Както и по - после. Това без да включват радарите, без да мърдат собствения самолет, и без да се притесняват от чужда атака.
Теоретически това го могат всички, и Ф-16. Без нашлемния прицел, системата за изобразяване на информацията, старта на ракетите с голямо претоварване ... Май пак остана Миг-21. Практически - от Миг-23 нататък, и редки екземпляри от американските.
Никой Ф-16, няма шансове срешу нищо руско, освен ако онзи пилот не е турил в кабината малолетната си дъщеря, вместо да излети сам. Това по техническите възможности. По тактиката - отдавна не знам.
С две думи: нашите полудели от глад пенсионери, ще дадат на угоените португалски пари, за да не падне тяхното правителство.
Някаква логика има. Колко е правилна, знае сигурно само дянкофф. Като как ще стане - утре ще каже подчинения му борисофф.

18.10 2012 в 17:16

Приборът за обозначаване "свой - чужд" не е проблем, това е последна грижа. Когато противникът знае всяко движение на ръцете на тоя пилот, преди още той сам да го е измислил.
Какво има и може потенциалния противник е един въпрос, а купуването на магарешки каруци срещу живота на местното население и бъдещето на страната - друг.
Защо дянков намери пари за конски фъшкии, пък не намери за БАН?

18.10 2012 в 16:15

Явно военно министерство не прави изключение от цялата държава, където обществените поръчки се провеждат съгласно най-големият корупционен интерес. Още повече във военно ведомство сделката може да се засекрети поне до толкова, че да не се обяснява висшия държавен интерес да купим трета ръка изтребители, вместо нови изтребители на същата цена. Пък за политики въобще и не става дума - Европа изсипва милиарди на европейския данъкоплатец в България, а ние предпочитаме да купим трета ръка американски изтребители, вместо да върнем поне част от парите на европейския данъкоплатец и да сключим изгодна сделка в същото време. Булгаристан - страна на абсурда! Като се замисля, обаче за какво са ни изтребители при тази корупция, ами на врага ще му е по-лесно и по-евтино да плати на когото трябва, а не да води война.