Изтребителите, които купуваме, са трета, а не втора ръка

Юлиан Христов 18 октомври 2012 в 15:19 7013 3

Португалските изтребители F-16, към които българското военно министерство проявява интерес, реално ще бъдат купени не като втора, а като трета ръка.

Португалското правителство е купило изтребителите вече употребявани, като на по-късен етап те са били модернизирани допълнително, потвърди пред OFFNews.bg бившият заместник военен министър Симеон Николов. По думите му за модернизацията на изтребителите е платено допълнително, като едва тогава те са станали съвместими с НАТО-вските стандарти и останалите изтребители на страни членки в Алианса.

„Португалските изтребители са модернизирани, за което е платено допълнително. Въпреки това става въпрос за стари модели. Изтребителите F-16, които са на базата на блок 15 и блок 25, на практика не ни трябват, защото те не са многоцелеви. Ние си имаме МиГ-29, а на нас ни трябва западен модел изтребител, който да бъде съвместим, включително с апаратурата за разпознаване „свой-чужд“, каквато руските изтребители нямат“, коментира Симеон Николов.

Темата за купуването на португалските изтребители втора ръка беше повдигната от военния министър Аню Ангелов в началото на седмицата. Тогава стана ясно, че той ще внесе предложение в Министерски съвет за купуването на осем употребявани изтребителя за около 400 млн. долара. Въпреки че сделката ще бъде междуправителствена, в което няма нищо смущаващо, страната ни би се сдобила с морално остаряла летателна техника. По този начин възможността за купуване на чисто нови изтребители и то на цената на стари, каквато е офертата на шведската компания „Грипен“, няма да бъде подложена на дискусии.

Предлаганите португалски изтребители са по-близки до вече пенсионираните от армията ни руски МиГ-21. В същото време 400 млн. долара едва ли ще бъдат достатъчни за купуването на осем изтребителя, каквито са намеренията на МО, тъй като цената на стар F-16 без въоръжението излиза близо 40 млн. долара. Но дори и това да е възможно, вероятно след 10 години ще трябва да бъде задвижена нова процедура за други изтребители, което поставя под съмнение изгодността на подобна сделка. „Може би след като Румъния, Гърция и Турция имат F-16 е по–добре да се присъединим към тях. Иначе от техническа и политическа гледна точка бих избрал Eurofighter, а за най-лесна и евтина подръжка – Грипен“, коментира Симеон Николов.

„Смятам, че би било жалко за България, ако се стигне до такова решение - купуването на трета ръка изтребители, но вероятно не съм обективен в мнението си... Смятам, че за България най-доброто решение е нова модерна система, напълно съвместима с НАТО-вските стандарти, която да има два пъти по-дълъг живот, от колкото биха имали старите изтребители“, коментира в интервю за OFFNews.bg Даниел Боестад, вицепрезидент в Сааб за Централна и Източна Европа и на Балканите. Шведските изтребители са основният съперник в надпреварата за купуването на нов боен самолет за българската военна авиация.

Ако бъдат купени стари американски изтребители, освен необходимостта за модернизацията им, остава и въпросът за тяхната поддръжка. В същото време неясно остава и с какви пари ще бъдат купени нов тип самолети, тъй като заделените пари за модернизация за следващата година остават малко, а според военният министър първите самолети трябва да бъдат доставени у нас през 2014 година.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!