Даниел Боестад: Купуването на изтребители „Грипен“ не носи политическа обвързаност за България

Юлиан Христов 27 март 2014 в 10:49 8144 7

Шведската компания „Сааб“, която е производител на изтребителите „Грипен“, е сред основните претенденти в надпреварата за продажбата на нов тип изтребител за Българската армия. Очаква се българското правителство да вземе решение в края на годината за това дали си заслужават разходите по старите изтребители МиГ или е по-добре да бъдат заделени средства за нов тип изтребители. Пред OFFNews Даниел Боестад - вицепрезидент в компанията за Централна и Източна Европа и на Балканите, обясни, че шведите са готови на всякакви финансови решения по евентуална бъдеща сделка с правителството. Миналата година „Сааб“ регистрира най-голямата си сделка в Бразилия, която е и най-голямата експортна сделка на Швеция. В Азия има сделка с Тайланд, където вероятно ще бъде направена още една поръчка, има интереси и в Малайзия и Индонезия. В Европа Дания и Белгия също проявяват интерес към „Грипен“. Интерес към шведските изтребители проявяват също и Швейцария, Словакия и Хърватия.

Г-н Боестад, правителството вероятно е готово да отпусне около 700 млн. лева. за нов тип многоцелеви изтребител. Как SAAB могат да се включат в тези зададени параметри?

Първо трябва да бъдат проведени конкретни разговори с Министерството на отбраната за това какви са изискванията им. Има много неща, които трябва да бъдат взети предвид, преди да говорим за крайната сума. Но една от силните страни на шведското предложение са възможностите за гъвкави финансови решения.

Ще са ни необходими вероятно между 6 и 8 изтребителя – те могат ли да се включат в посочената финансова рамка?

Отговорът тук е същият. Когато говорим за цената, трябва първо да проведем разговори с Министерството на отбраната, но, разбира се, ние сме подготвени с решения, които да отговорят на всякакъв бюджет, заделен от правителството. Така както сме правили и на други места по света. Но аз съм уверен, че ще намерим решение и за България.

Кога последно представители на българското правителство се запознаха с възможностите за купуване на изтребители „Грипен“?

Имаме постоянен диалог с българското Министерство на отбраната, с командването на ВВС. Този процес не е спирал. Ние сме тук от много години и сме имали много разговори. Знаем, че такива процеси отнемат време и би трябвало да отнемат време, защото изискват добро обмисляне на всички детайли, свързани с бюджета, националната сигурност, индустрията... Тези неща отнемат време, защото става въпрос за отношения.

Вероятно изборът на нов тип изтребител ще стане след конкурс, а не както предходното правителство смяташе да направи – с пряко договаряне. Имате ли притеснения за по-голяма конкуренция в този случай?

Преди всичко ние приветстваме възможността процедурата да бъде конкурсна. Не бих искал да коментирам евентуален бъдещ конкурс, но в момента „Грипен“ е изборът на Европа. Има голям интерес и на други места по света. Ако ми позволите една шега: един български президент вече избра „Грипен“. Това е президентът на Бразилия Дилма Русеф. В Европа летят вече 28 „Грипен“-а, има интерес и от Хърватия и Словакия. Това е европейският изтребител на бъдещето. Ако го сравним с някои от другите изтребители, които се предлагат, дори и такива втора или трета ръка, мисля че в сравнение с тях „Грипен“ е изборът на бъдещето.

Какви са възможностите за офсетно споразумение?

Терминът офсет вече не се използва, предпочитам да говорим за индустриално сътрудничество, чиито параметри могат да бъдат обсъдени при евентуални бъдещи разговори. „Сааб“ е част от голям консорциум и разполага със значителен ресурс за инвестиции от други компании в същия този консорциум, някои от които производители на световно известни марки продукти. По този начин имаме възможност да докараме нови инвестиции в България. Но това е нещо, което трябва, когато имаме разговори с правителството, да обсъдим и да намерим най-доброто решение.

Предвид това, че изпускаме сроковете и до края на годината трябва да бъде взето решение за купуване на изтребители, на какви отстъпки е готова компанията?

Не е най-важно това каква сума ще бъде заделена, а това, колко ще струва подобна придобивка за следващите 30 години. Тук става въпрос за това колко ще излезе поддръжката или разходите по експлоатацията на изтребителите. Това е важният въпрос, който трябва да бъде зададен. Когато става въпрос за дългосрочна инвестиция в нови изтребители, срещу подобно решение няма аргументи в сравнение с други решения.

Ако в края на годината вземем решение за купуването на изтребители, кога най-рано вие бихте могли да доставите първите самолети?

Имаме случаи, при които сме доставяли самолети и за една година – в Чехия например. Обикновено обаче това отнема не по-малко от две години, но това е също нещо, което подлежи на обсъждане. При всички положения купуването на изтребители „Грипен“ не носи политическа обвързаност. „Грипен“ идва без подобен политически товар.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!