Радев: Даването на оръжие означава да гасим пожара с бензин

С призивите да се постигне ''мир чрез война'' стремглаво летим към антиутопията на Оруел, заяви в интервю президентът

OFFNews 21 януари 2023 в 15:30 8320 43

Румен Радев

Снимка БТА

Румен Радев

"Не мога да приема позицията, че войната в Украйна е война на ценности, когато най-голямата ценност са мирът и човешкият живот, заяви в интервю за Дарик" президентът Румен Радев.

"Даването на оръжие означава да гасим пожара с бензин, да се съгласим, че ще има още много жертви и да приемем позицията, че войната трябва да се води до пълен крах на едната страна, което неминуемо и постепенно ни тласка към глобален конфликт с възможност за ядрено самоунищожение", коментира президентът.

Държавният глава допълни, че още в първите часове на инвазията е заклеймил войната като средство за решаване на държавни проблеми и че нищо не може да оправдае военната агресия на Кремъл. „Продължавам да отстоявам позицията си, че България не трябва да изпраща оръжие за този конфликт“, заяви президентът. По думите му, всеки, който защитава обратната позиция, трябва не само да познава дълбоките политически и исторически корени на конфликта, но и да представи анализ за рисковете и последствията от такова решение както по отношение на въоръжението ни, така и в социално-икономически план. Държавният глава заяви, че докато по-богатите държави в Европа могат да си позволят да изпращат още оръжие и да поддържат войната на икономическо и социално изтощение, защото имат резерви, то трябва да се помисли как това ще се отрази върху голяма част от хората в България, които живеят под линията на достоен начин на живот. „Мой дълг като президент е да мисля и да съм солидарен с тези хора“, допълни Румен Радев.

Държавният глава коментира, че с призивите да се постигне „мир чрез война“ стремглаво летим към антиутопията на Оруел и написаното от него „войната е мир“. „Днес не достигат оръжията, но ако в един момент започнат да не достигат хората, тогава какво ще правим?“, попита Румен Радев. Според него войната става все по-ожесточена, разширява своя пространствен обхват, форми и способи за бойни действия, което води до изтощение и представлява глобален икономически сблъсък, който в Европа се усеща от гражданите по инфлацията.

Политиката е публична дейност и се прави от личности, които пред обществото обявяват своите идеи и как ще ги постигнат. Ако правиш нещо зад гърба на гражданите, не се ли минава в сферата на задкулисни договорки с чужди партньори. Така президентът Румен Радев коментира статията в „Ди велт“ и организацията, разработена по време на предишното редовното правителство, за износ на оръжие от България към Украйна. Радев попита как медията е разбрала за позициите на българския премиер, изложени на заседанието на Европейския съвет, след като тези заседания са закрити.

В отговор на въпрос за чуждото влияние във вътрешната политика на България и дезинформацията президентът посочи, че „Балканите и в частност България никога няма да изпаднат от радара на много държави“ в това отношение. Румен Радев припомни за обилно отразените в медиите случаи на разбити шпионски мрежи у нас и допълни, че Русия не е единствената страна, която използва способи на влияние, като даде пример с деструктивното влияние на граждани на друга държава, на които през 2017 г. са наложени принудителни административни мерки за дейност на наша територия в разрез с българските закони и националната сигурност. „Факт е, че различните държави използват различни способи. Факт е, че имаме политици, анализатори, медии, които се захранват с грантове“, заяви президентът и призова за дискусия за необходимостта от законодателни промени, които да регулират финансовите потоци и свързаната с това възможност за разпространяване на чуждо влияние, за да е ясно за какво се използват тези средства. Румен Радев добави, че не може да се отрече, че тези, които получават средства под различни форми, стават и проводници на някаква политика. Във връзка с дезинформацията той даде пример с публикация от края на декември на българска медия, която със закъснение от повече от две години прави новина от доклад на Държавния департамент на САЩ, излязъл през август 2020 г., измисляйки събития и добавяйки имена, в случая това на българския президент. С изумление прочетох това дописване на доклада, което беше безкритично подето от други медии, заяви държавният глава.

За мен е важно цените на горивата в България да бъдат поносими за българските граждани, заяви Румен Радев в отговор на въпрос за рафинерията в Бургас. „Когато служебното правителство пое управлението в страната, цените бяха едни от най-високите в Европа. Сега ние сме с най-ниските цени, много по-ниски от тези в държави, които продължават да обработват руски петрол“, посочи президентът. Той подчерта, че рафинерията в Бургас е българска и призова тези, които вземат решенията за дейността й, да се водят от българския интерес. Президентът посочи, че е необходим ясен анализ на рисковете при затваряне на рафинерията. „Ако тя престане да съществува, ни очакват поне няколко месеца на голямо сътресение“, заяви Румен Радев и допълни, че е необходимо решение за сложната логистична система на доставки и за мрежата на пласмент при затваряне на рафинерията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

723

43

user4eto

24.01 2023 в 16:13

До евроатлантика - ти ако не си на копейки дежурен тука пък на...
Не ви ли свършиха рашистките тролски фабрики вече? Вождовете ви съвсем скоро ще бъдат неплатежоспособни.
Или сте от тези дето и без пари биха си продали майките?

723

42

user4eto

24.01 2023 в 16:10

пРезиденте, съвсем искрено ви пожелавам в дома ви да влязат лоши престъпници и да ви запукат с шамари подред. А съседите да си кажат:
- Няма да се обаждаме в полицията, защото ще бъдем и ние въвлечени в конфликта...
- Няма да помагаме, защото по този начин само удължаваме конфликта. Мир да има!

и още такива "хубави" съседи да имате.

865

41

Constanza

22.01 2023 в 18:14

Вие пък, "добре прикрит". :)

22548

40

dolivo

22.01 2023 в 17:23

Хамелеончето Радев, добре прикрит руски агент

2073

39

Johnny B Goode

22.01 2023 в 05:04

Сашке, в нужника на историята главното място е запазено за Путлер - убиецът на Русия.

4738

36

Того

21.01 2023 в 22:16

Боже, как се докараха "великите българи" дотук, руска подлога и "натовски" генерал да им е президент?

1008

35

Miro44

21.01 2023 в 20:46

Крадев ме става за нищо!!! Всички го знаят и виждат това!!!

865

34

Constanza

21.01 2023 в 20:22

Помнете това за изборите.