Радан Кънев: В България няма пари, защото няма законност

ОFFNews 30 септември 2014 в 23:23 4573 13

Радан Кънев.
Радан Кънев.

Трябва да влезем в превзетото от партийни секретари и секретарки Министерство на земеделието, което е орган за рекет на българските земеделски производители, особено на малките, заяви лидерът на ДСБ Радан Кънев пред БНТ.

Изказването му бе по случай оформилия се сред политическите партии консенсус, че трябва да има таван за субсидиите на големите земеделски стопанства. Той добави, че всички управляващи партии в момента са "за" таван на субсидиите, но не им вярва, защото докато са били на власт, са имали възможността да го въведат, но не са го направили.

"Същите тези хора, които превърнаха Министерството на земеделието в орган за рекет и пуснаха мутрите да изкупуват продукцията на българските стопани и т.н. поддържаха субсидиите без таван", каза Кънев.

Той смята, че въвеждането на ограничение за субсидиите не е единственият проблем на българското земеделие.

Според него "трябва да влезем много по-дълбоко в проблема. Има ли зони за хранителна преработка около българските пристанища, има ли публични тържища или земеделците са жертва на прекупвачи, казвам го директно – на мутри", запита Кънев.

"В България няма пари, защото няма законност, а не обратното. Само че справедливост по социалистически може да се въвежда със стригане на овцата, както 49-а година БКП отнема имотите на хората, за да "въдворят" справедливост. Справедливост се въвежда с реформа в правосъдието, администрацията. Няма как бизнесът да инвестира в България включително при много ниски данъци, ако ние сме една страна с разградена съдебна система. Нито чуждият инвеститор, нито българският ще го направи", заяви той.

Кънев изрази съгласие случаят с КТБ да бъде разгледан от международни експерти по финансови разследвания, преди да бъде взето решение държавата да подкрепи изплащането на влогове в банката, по-големи от 200 хил. лв.

Той изрази дълбоко съмнение в компетентността на българските институции да проведат адекватно и безпристрастно разследване на банката.

"Този проблем не би съществувал, ако БНБ си вършеше работата, ако ДАНС, където е финансовото разузнаване, си вършеше работата, ако НАП и икономическа полиция си вършеха работата. Българските държавни институции са неспособни да дадат трезва оценка. Особено силно това важи за прокуратурата, която е един от основните причинители на кризата, с една поредица от безумни действия непосредствено преди нейното избухване, а в момента основен агент на предложението да се налеят безогледно парите на данъкоплатеца в банката. Няма как виновните да разследват себе си", категоричен бе той.

Лидерът на ДСБ предлага разследването да се разпростре отвъд "състоянието на портфейла на банката към момента, но и на пътя, по който са тръгнали липсващите пари. Българската държава може да стигне до тях, фалирайки по пътя си поредица от фирми, които можем да наречем политическа мафия".

Той заяви, че обществото ни е в пълна морална криза, която води до липса на доверие в институциите и управлението. "Ако следващото правителство си позволи да бръкне в джоба на данъкоплатеца с милиарди, тази криза ще се задълбочи до степен да стане неуправляема."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!