Радан Кънев: БСП са виновни за проблемите в енергетиката и за КТБ

OFFNews Последна промяна на 25 септември 2014 в 19:50 6212 22

Снимка Ивайло Анев

"Очаквах днес да се сблъскам с виновниците за кризата с КТБ- представителите на БСП, но явно в напрегнат ден като днешния те нямат как да дойдат. Факт е че при всички управления на БСП финансовата стабилност се разклаща, очевидно има причина".

Това коментира Радан Кънев от Реформаторският блок в предаването "Още от деня" по БНТ.

"В конкретния случай управлението на Орешарски беше сигурния причинител на раздуването и в крайна сметка спукването на балона Корпоративна търговска банка", допълни Кънев.

Според него е "много трудно да се каже , че КТБ е работила като нормална банка", като подчерта, че РБ очаква да получи крайния одитен доклад за състоянието на банката.

"Собственикът или управителите на една банка са много изкушени да злоупотребяват. Ние всички помним, че само поред 15-16 години имахме подобна ситуация с банките. След кризата тогава България възложи огромни правомощия на БНБ, за да може да упражнява надзор върху банковото дело. Страната ни има модерна структура на институциите, но се оказа, че всички те са в разпад. Вместо да провеждат надзор и спрат това, което се случи, те са опъвали чадър", обясни Кънев.

Той обясни, че ситуацията, която се наблюдава в банковия надзор се повтаря и в здравеопазването и образованието.

"Аз всеки ден се срещам с хора, които са брутално рекетирани от данъчните служители в България. И преди и сега това нещо избощо не е спряло. Аз водя тази политическа борба, за да прекратя това. Иначе кой да я спре, тия дето я измислиха- комунистите? Или тия дето я усъвършенстваха от ГЕРБ и от ДПС. Естествено, че трябват нови хора, за да спрат старата практика", коментира Кънев.

"Няма съмнение, че искахме оставки на всички от БНБ и това е едно хубаво съвпадение на позиции между нас и ГЕРБ, защото ние в следващия парламент мнозинство ще имаме, така че това решение трябва да се вземе веднага", обясни Кънев.

По повод наказателната процедура, която ЕК започна срещу страната ни, защото все още не е започнало изплащането на депозитите в КТБ:

"Ние от две седмици предупреждаваме за тези наказателни процедури и непрекъснато призоваваме парите на малките вложители да бъдат върнати, като стигнахме до тази крайна заявка, че ако трябва законодателна инициатива то ще има такава."

Той обясни, че в случая с КТБ правителството, БНБ и Фондът за гарантиране на влоговете е трябвало да действат незабавно, "защото така се нарушават правата на десетки хиляди българи и на мнозина свързани с тях лица".

Лидерът на ДСБ коментира и очакваното повишение в цената на тока у нас, като подчерта, че според него отново БСП са виновни случващото се:

"БСП носи пряка отговорност за всичко това, което се случва в момента в българската енергетика. Много е нагло да говорят сега, че ще намалят тока, ако вземат властта. Те съсипаха българската енергетика, закопаха я под земята", каза Кънев.

Той коментира още, че в последните дни на правителството Орешарски е подписан договор с Газпром:

"Поискахме от БЕХ отговор дали е сключил договор с Газпром. Отговорът беше- да в последните дни на правителството на БСП. 200 млн. от този заем са вече насочени в строителството на замразения проект. Тези пари са преведени на БЕХ, а БЕХ ги е превел на Южен поток България.Те не поискаха да ни кажат за каква сума е заема, явно подписали договор за конфиденциалност. Ето така управлява БСП. Те повече няма да се борят за това да са втори на изборите".

Кънев обаче обясни, че всичко това е поправимо, "защото като влезем във властта ще върнем тоя заем на Газпром веднага".

Той обясни още, че РБ се бори за прозрачност избиране на хората, който заемат всички постове в държавата, не само на най-важните:

„Нищо в България вече няма да става така: Обажда се Борисов на Кънев или обажда се Борисов на Кунева и се взима решение. Решенията ще бъдат взимани от компетентен орган пред очите на цялата публика. Голямата приятна приятна изненада за българската публика и неприятна за някои хора ще бъде, че нещата ще са както ги казвам сега. Никой няма да може да вдигне телефона и да ми каже, че иска негов човек на даден пост“.

Кънев коментира и думите на Костов, че преференциалното гласуване ще покаже коя партия в коалицията е по-силна:

„Вярвам, че господин Костов разсъждава като твърд избирател от ядрото на РБ и много твърди избиратели разсъждават така. Той не призовава за отстраняване на никого, това е призив да се използва преференцията“, обясни Кънев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

26.09 2014 в 17:44

Прав е г-н Кънев! Сега трябва да се стегнем и да изплатим задълженията на НЕК! След това ако се налага вдигане отново на тока да го приемем като единна нация. Друг начин няма!

26.09 2014 в 12:05

Кънев, костовско недоразумение си беше, костовско недоразумение си остана.

Всички сте виновни и за КТБ и за енергетиката. Щото сте мафия. Обща. Продажбата на единствената ни рафинерия на руската мафия, договорите с Марици-те ... премиер бе Костов, ти му носеше папките, докато олимпийските сервитьори ставаха банкери.

26.09 2014 в 11:56

"Никой няма да може да вдигне телефона и да ми каже, че иска негов човек на даден пост." А Вуйчо Ваньо ако се обади?

Е че приличаш на младия Луи Дю Финес да, ама а се спри бря.Ти все още си никой и се казваш никак, пък вече раздаваш постове? Вече спокойно партизанското ти име да е поразяващата уста.Преди да говориш намръщи висоокото чело и мисли, мисли и пак мисли...


26.09 2014 в 11:21

"едно хубаво съвпадение на позиции между нас и ГЕРБ, защото ние в следващия парламент мнозинство ще имаме"

Вариант на темата ето ви едно копче, моля зашийте му един балтон.ГЕРБ ще има мнозинство а пък РБ???Дай малко по скромно..

„Вярвам, че господин Костов разсъждава като твърд избирател от ядрото на РБ и много твърди избиратели разсъждават така. Той не призовава за отстраняване на никого, това е призив да се използва преференцията“, обясни Кънев.

Ха-ха слушка Раданчо слушка, щото ако не слушка Вуйчо Ваньо е приготвил каиша.

26.09 2014 в 10:28

ГЕРБ може и да ликува на 5 октомври, но България ще плаче 4години след 5ти октомври, а сигурно и повече...

26.09 2014 в 08:38

Прав си Радане! Ние сме с теб! Нужно е да се укрепва НЕК, нужно е да се повишава цената на тока, парното и енерго ресурсите. Не с 10 - поне с 50%! Тогава ще се оправим! Давай Радане! С теб сме!

26.09 2014 в 08:00

Някой може ли да ми преведе без да ме входира какво точно искат да кажат милиционерите, дано издадат речник на идиотизмите си, та да бъдат разбираеми.

26.09 2014 в 04:33

ПЛЕШИВЕЦА ПОЧНА ДА ПЛЮЕ.ТОЯ БЕЗПОЛЕЗНИК Е СРАМОТИЯ ЗА БЪЛГАРИЯ..КАКВИ "РЕФОРМАТОРИ" СЪС СТАРИ КУ.ВИ...

26.09 2014 в 03:48

@роско,
е дочаакАхме и Радан да се изака по повод на комуноидите... след месеци изчакване.
Догодина дано се разбере, че те верно, ма верно, били антикомунисти.

Хахахахахахахахахахахахахахахах

Аааа, и да те светна: ние, НИЕ, не сме които правим каквото и да било, освен да пишем тук и там... Демек, не ми приписвай свойства на сила, която не притежавам.
И още: определения кат "тъпи" и подобни, съветвам те да ги ползваш като почнеш да се бръснеш - пред огледалото.

Баси, бях се зарекъл да не се обръщам към троловре, извинявам се... на себе си.

Хахахахахаахахахахахахахахаха