Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Радан Кънев: БСП са виновни за проблемите в енергетиката и за КТБ

OFFNews 25 септември 2014 в 19:50 6555 22

Снимка Ивайло Анев

"Очаквах днес да се сблъскам с виновниците за кризата с КТБ- представителите на БСП, но явно в напрегнат ден като днешния те нямат как да дойдат. Факт е че при всички управления на БСП финансовата стабилност се разклаща, очевидно има причина".

Това коментира Радан Кънев от Реформаторският блок в предаването "Още от деня" по БНТ.

"В конкретния случай управлението на Орешарски беше сигурния причинител на раздуването и в крайна сметка спукването на балона Корпоративна търговска банка", допълни Кънев.

Според него е "много трудно да се каже , че КТБ е работила като нормална банка", като подчерта, че РБ очаква да получи крайния одитен доклад за състоянието на банката.

"Собственикът или управителите на една банка са много изкушени да злоупотребяват. Ние всички помним, че само поред 15-16 години имахме подобна ситуация с банките. След кризата тогава България възложи огромни правомощия на БНБ, за да може да упражнява надзор върху банковото дело. Страната ни има модерна структура на институциите, но се оказа, че всички те са в разпад. Вместо да провеждат надзор и спрат това, което се случи, те са опъвали чадър", обясни Кънев.

Той обясни, че ситуацията, която се наблюдава в банковия надзор се повтаря и в здравеопазването и образованието.

"Аз всеки ден се срещам с хора, които са брутално рекетирани от данъчните служители в България. И преди и сега това нещо избощо не е спряло. Аз водя тази политическа борба, за да прекратя това. Иначе кой да я спре, тия дето я измислиха- комунистите? Или тия дето я усъвършенстваха от ГЕРБ и от ДПС. Естествено, че трябват нови хора, за да спрат старата практика", коментира Кънев.

"Няма съмнение, че искахме оставки на всички от БНБ и това е едно хубаво съвпадение на позиции между нас и ГЕРБ, защото ние в следващия парламент мнозинство ще имаме, така че това решение трябва да се вземе веднага", обясни Кънев.

По повод наказателната процедура, която ЕК започна срещу страната ни, защото все още не е започнало изплащането на депозитите в КТБ:

"Ние от две седмици предупреждаваме за тези наказателни процедури и непрекъснато призоваваме парите на малките вложители да бъдат върнати, като стигнахме до тази крайна заявка, че ако трябва законодателна инициатива то ще има такава."

Той обясни, че в случая с КТБ правителството, БНБ и Фондът за гарантиране на влоговете е трябвало да действат незабавно, "защото така се нарушават правата на десетки хиляди българи и на мнозина свързани с тях лица".

Лидерът на ДСБ коментира и очакваното повишение в цената на тока у нас, като подчерта, че според него отново БСП са виновни случващото се:

"БСП носи пряка отговорност за всичко това, което се случва в момента в българската енергетика. Много е нагло да говорят сега, че ще намалят тока, ако вземат властта. Те съсипаха българската енергетика, закопаха я под земята", каза Кънев.

Той коментира още, че в последните дни на правителството Орешарски е подписан договор с Газпром:

"Поискахме от БЕХ отговор дали е сключил договор с Газпром. Отговорът беше- да в последните дни на правителството на БСП. 200 млн. от този заем са вече насочени в строителството на замразения проект. Тези пари са преведени на БЕХ, а БЕХ ги е превел на Южен поток България.Те не поискаха да ни кажат за каква сума е заема, явно подписали договор за конфиденциалност. Ето така управлява БСП. Те повече няма да се борят за това да са втори на изборите".

Кънев обаче обясни, че всичко това е поправимо, "защото като влезем във властта ще върнем тоя заем на Газпром веднага".

Той обясни още, че РБ се бори за прозрачност избиране на хората, който заемат всички постове в държавата, не само на най-важните:

„Нищо в България вече няма да става така: Обажда се Борисов на Кънев или обажда се Борисов на Кунева и се взима решение. Решенията ще бъдат взимани от компетентен орган пред очите на цялата публика. Голямата приятна приятна изненада за българската публика и неприятна за някои хора ще бъде, че нещата ще са както ги казвам сега. Никой няма да може да вдигне телефона и да ми каже, че иска негов човек на даден пост“.

Кънев коментира и думите на Костов, че преференциалното гласуване ще покаже коя партия в коалицията е по-силна:

„Вярвам, че господин Костов разсъждава като твърд избирател от ядрото на РБ и много твърди избиратели разсъждават така. Той не призовава за отстраняване на никого, това е призив да се използва преференцията“, обясни Кънев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews