Радан Кънев: Най-големият кошмар е управление ГЕРБ-БСП

Георги Савчев 26 септември 2014 в 13:21 17541 50

Радан Кънев

Така наречената голяма коалиция между ГЕРБ и БСП е най-големият кошмар за България в близките години, заяви пред OFFNews.bg лидерът на ДСБ Радан Кънев.

Защо Борисов е готов на подобно смекчаване на тона към БСП и ДПС? Нямам друг отговор освен това, че под повърхността се крият много солидни общи икономически интереси, тежки икономически обвързаности между ГЕРБ, БСП и ДПС – така Кънев коментира изказването на Борисов пред агенция "Ройтерс", че "разчита много на БСП".

Какво откриваме между редовете в интервюто на Борисов пред „Ройтерс“?

Не виждам нищо между редовете. Аз, като представител на Реформаторския блок, не мога да го чета по друг начин, освен с много голяма тревога за бъдещето на България и на българските граждани. Посланието „Разчитам на БСП“ е всичко, което десните избиратели в България не искат да чуят. И тук не говорим за това кой с кого ще се коалира, кой ще прави мнозинство и кой ще бъде премиер. Говорим за това какво ще се случи с българските избиратели и данъкоплатци.

Това, което аз си питах, е на кого точно разчита ГЕРБ. На Драгомир Стойнев ли разчита ГЕРБ в следващото Народно събрание? Като казваме „каквото е било – било“, означава ли, че каквото е крадено в българската енергетика, е крадено и няма да бъде върнато? Какво означава това за бъдещето на проекта „Южен поток“ и за заема, който Българският енергиен холдинг е взел от „Газпром“? Защото ние получихме писмо от БЕХ, че те са взели такъв заем, а една част от него вече е вкаран в капитала „Южен поток България“. Замразеният проект в момента трупа лихви за джоба на всеки българин. Това означава, че оттук нататък в сметките ни за ток, освен кражбата от един милиард за „Белене“, започва да тече и кражбата на 700 милиона за „Южен поток“. Елементът кражба в сметките за ток ще се увеличи двойно и не мога да разбера на това ли се разчита.

БСП за краткото си управление успя да загроби българската енергетика и българската финансова система. Днес от българския данъкоплатец се очаква да плаща средствата, които са изчезнали от КТБ. И на това нещо ли разчитаме, като казваме „Разчитаме на БСП“? Финансовият министър на БСП днес води две листи на ДПС. Наистина за мен това е изключително тревожно и искам съвсем ясно да кажа – Реформаторският блок не разчита на БСП. По никакъв начин. Ние не смятаме, че те имат потенциал да бъдат нормална лява партия. А възможността за така наречената голяма коалиция между ГЕРБ и БСП е най-големият кошмар за България в близките години.

А как да обясним това стопляне на отношението към БСП седмица преди изборите?

На мен ми е трудно да си обясня подобен ход. Всичко чухме от г-н Борисов през последните седмици. Чухме, че ще управлява сам или ще върне мандата. Сега чуваме, че в никакъв случай няма да върне мандата. Чухме, че държи да управлява с Реформаторския блок. Чухме и че последно ще си говори с Реформаторския блок. Чухме, че с БСП изобщо няма да си говори. А сега виждаме желание за голяма коалиция. Чухме, че ДПС са извън плановете му. А сега чуваме, че те са много свестни хора, ама партията му е против тях. В целия този хаос аз не мисля, че българинът може да се ориентира какво да очаква от Борисов. Борисов е крайно непоследователен и неясен.

Но за мен проблемът отново е БСП. Аз виждам неистовото желание на БСП да остане във властта. Те искат точно това – каквото било, било. Те искат да заметат следите си. И в банковата система, и в енергетиката. Искат да се скрият от отговорността, която ги чака за всичко, което сътвориха през тази година. Искат да не се разбере каква беше причината да изберат Пеевски за председател на ДАНС. И по тази причина са готови да прегазят всичките си „червени линии“, като слон през стъкларски магазин да преминат през тях, но да останат във властта. Без съмнение тяхната цел е голяма коалиция. Целта на БСП е да бъдат в изпълнителната власт. Нашата цел е БСП и ДПС да бъдат извън изпълнителната власт, извън енергетиката, извън лостовете за управление на правосъдието, на медиите, на държавните средства в икономиката. Този излишен кредит трябва да се върне веднага на „Газпром“, защото никой не взима ипотечен кредит преди да си е видял апартамента. Парите на българския данъкоплатец не трябва да бъдат вкарвани за покриване на загубите на КТБ, а да бъдат използвани за нуждите на хората – за здравето им, за училището им, за инфраструктурата им.

С подобно непоследователно поведение какъв коалиционен партньор може да ви бъде Борисов? Какво ще правите с Борисов след изборите?

Всичко е в ръцете на избирателя, на българските граждани. Един сериозен резултат на Реформаторския блок ще направи дясното мнозинство силно, дясното управление – неизбежно. И ще даде сила да наложим приоритетите си. А те са ясни: правосъдие – за да не се случват никога повече тези неща с банките и енергетиката, администрация – за да не бъдат управлявани училищата и болниците ни от партийни секретари, електронно управление и електронна обществена поръчка, която ще отреже най-малко 30% от парите на мафията в България. Това е, което ще наложи Реформаторският блок, ако е достатъчно силен.

Очевидно е, че всичко друго са договорки. Аз се питам защо Борисов е готов на подобно смекчаване на тона към БСП и ДПС? Нямам друг отговор, освен това, че под повърхността се крият много солидни общи икономически интереси, тежки икономически обвързаности между ГЕРБ, БСП и ДПС. И е ясно, че участие на Реформаторския блок във властта ще ги накърни много сериозно.

Всички, които са били във властта през последните години в България, показват склонност да работят заедно. Тази склонност е страшно видима в решенията, които се взимат в правосъдието. Неслучайно давам ВСС, избора на Сотир Цацаров толкова пъти за пример. Ами там тази договорка беше налице. Всички я знаехме предварително. Как да си я обясним, освен с общи интереси, които не са публични. Как да си обясним, че днес Борисов съзнателно губи гласове, като допуска участие на БСП в управлението?

Тази сутрин станахме свидетели на приятелски огън към Реформаторския блок и конкретно към Петър Москов от страна на Иван Костов. Костов твърди, че в момента са останали само един-двама защитници на тезата, че КТБ не трябва да бъде спасена с обществени пари. Петър Москов пък не трябвало да говори за КТБ, защото е лекар.

Има разминавания в позициите и ние не се крием от него. Ние сме твърдо против парите на българските данъкоплатци да бъдат използвани за спасяване на КТБ. Ако тя може да се спаси пазарно, е добре дошла да се спаси пазарно. С подкрепа на други финансови институции, на акционери, на вложители, на всеки, който е готов да поеме този икономически риск. Но да го поеме за себе си, а не за седем милиона българи.

Много коректно г-н Костов разграничи експертната от политическата позиция в това интервю. Ние сме на политическата позиция. Някой трябва да представлява тези милиони хора, на които ще им се бръкне в джоба. Аз ще си позволя да цитирам един от най-големите икономисти и политолози на всички времена Вилфредо Парето, който е казал: Когато десет души искат да вземат по два лева (говоря в български пари за по-просто) от десет хиляди, то тези десет души са много силни, защото интересът им е много концентриран.

Тези десет хиляди са слаби, тези десет хиляди - в случая тези седем милиона, се нуждаят от политическа подкрепа, защото ние представляваме, особено Реформаторския блок, хората, на които им се бърка в джоба със стотици хиляди или десетки хиляди всеки месец, фирмите, които всеки месец си плащат данъците, хората, които всеки месец съвестно си плащат и здравните, и пенсионни осигуровки.

Парите, които ще се вкарат в КТБ, увеличават дефицита на здравната система, дефицита на пенсионна система. Те оставят нашите училища и болници по-зле финансирани. Ние защитаваме интереса на българския данъкоплатец – като политици, не като лекари, не като адвокати. Като български политици. И ще го защитаваме неотстъпно.

Само че въпросът е говори ли се така преди избори. Все пак Иван Костов има значително влияние сред десните избиратели.

Всяка експертна позиция трябва да бъде чута, защото действително трябва да бъде взето политическо решение. Само че нашето политическо решение е взето. Ние от него няма да отстъпим. Не е взето политическото решение на очаквано най-голямата партия на изборите – ГЕРБ. И нашият въпрос не е към експертите. Ние експертите ги слушаме внимателно и си записваме. Нашият въпрос е към политиците. Крайно време е Бойко Борисов да каже, ако той управлява, ще бръкне ли в джоба на българския данъкоплатец, за да покрие загубите на КТБ или няма да бръкне. Това е въпросът. И той е политически въпрос.

Как ще отговорите на критиките, че Реформаторският блок запази единството си преди изборите само заради договорка с ГЕРБ за участие в управлението?

Мисля, че ГЕРБ отговоря на този въпрос. Крайно несигурни са бъдещите перспективи за управление, не заради нас, а заради ГЕРБ. А Реформаторският блок е единен и силен, защото има нужда да бъдат представени много важни интереси. Никой друг не отговаря за „Южен поток“, никой друг не отговаря за КТБ. Никой друг не отговаря за прокуратурата в България. Никой друг не отговаря за администрацията и за обществените поръчки. Така че ние трябва да бъдем на терена, защото иначе както в миналия парламент, ще стане така и в следващия – всички тези въпроси ще останат без отговор. Всички тези пари от джоба на данъкоплатеца ще отидат в джоба на мафията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!