Радан Кънев ще разчита на преференциалния вот в листата на ПП-ДБ за евроизборите

OFFNews 17 февруари 2024 в 14:25 1682 1

Радан Кънев

Снимка ДСБ

Радан Кънев

С мен е обсъждано участието ми в листата за европейските избори до степен, че аз имам подкрепата на моята партия – ДСБ, да бъде водещ неин кандидат в рамките на листата, заяви Радан Кънев при отчета на мандата си в Европейския парламент за 2019-2024 г.

Привърженик съм на обща листа във формат „Продължаваме Промяната - Демократична България“. Подреждането на тази листа е изцяло отговорност, задача и правомощие на лидерите на коалицията. Аз работа в този процес нямам и не проявявам интерес. Работа на избирателите на коалицията е чрез преференциалния вот да определят кой ще влезе в ЕП, уточни Кънев.

За вече издигнатата кандидатура на Никола Минчев евродепутатът коментира, че Минчев е обединяваща фигура и не вижда политически конфликт.

Трябва да участваме заедно на тези избори и да се борим за първото място, призова Кънев.

Евродепутатът намира кампанията за евроизборите в България за леко закъсняла: "Ясно е, че преди ротацията няма как да започне, но ще е добре веднага след ротацията да започне обществен дебат".

Според него българските правителства са пасивни в комуникацията с гражданите за решенията, които вземат на европейско ниво. Тази комуникация е просто нулева, има някакви проблясъци през последните месеци, отбеляза той.

Ротацията

Надявам се ротацията на кабинета да се случи и да случи така, както е договорена. Това е важен измерител на стабилността в българското управление и на българските институции в тази крайно нестабилна международна среда, в която живеем, каза Радан Кънев.

Важно е ротацията да се случи, Мария Габриел да стане през март министър-председател, както и да се ускори и подобри работата на парламентарното мнозинство, смята той.

Отчетът

В рамките на мандата в ЕП с екипа ми внесохме предложения за над 2000 законодателни изменения, каза Радан Кънев.

Той е задал над 50 актуални въпроса към Европейската комисия, има малко над 80 изказвания в пленарната зала, бил е докладчик по 16 доклада.

За мандата си в Европейския парламент Радан Кънев открои работата си по Директивата за промишлените емисии:

"Постигнахме едновременно изпълнението на две обещания – едното е политики за по-чист въздух и по-здравословна околна среда, от друга страна – категорично намаляване на бюрократичните изисквания и бумащината. Това е един много рядък баланс в европейското законодателство, от който съм наистина много доволен, от работата на екипа си преди всичко".

Партията на Орбан е "авторитарна и проруска"

Бях сред първите и най-активни членове на групата на ЕНП, които поставихме въпроса за отстраняването на партията на Виктор Орбан от ЕНП. Тази авторитарна и проруска партия вече две години не е член на ЕНП и нейните евродепутати стоят при независимите, а не при ЕНП, отбеляза Радан Кънев.

Водещ на подкаст

Той съобщи, че в близките дни започва нов подкаст за европейска политика под името "България 20/50".

Аз ще бъда в ролята на водещия. Надявам се да бъдат засегнати наистина сложните въпроси, които в рамките на едно ТВ интервю няма как да изясним пред българските граждани, каза Кънев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки