Радан Кънев към Кунева и Вълчев: Излязохте от рамките на добрия тон

Не виждам какъв общ език можем да намерим с Местан - мястото му е вън от политиката, заяви още лидерът на ДСБ

OFFNews 11 януари 2016 в 10:05 10136 20

Радан Кънев

Снимка БГНЕС/Гергана Костадинова

Радан Кънев

"Призивите за преосмисляне на решението за излизане на ДСБ от управлението излязоха от рамките на добрия тон, затова няма да ги коментирам."

Това заяви лидерът на ДСБ Радан Кънев в интервю за БНР.

Вчера и двама представители на Движение България на гражданите - лидерът Меглена Кунева и Даниел Вълчев - призоваха колегите си от ДСБ да преосмислят решението си за излизане от властта и го определиха като грешка.

Радан Кънев обяви, че излиза в опозиция в знак на солидарност с подалия оставка министър на правосъдието Христо Иванов и в знак на несъгласие с отхвърлената от Народното събрание съдебна реформа.

През последните две години в ДСБ са направили уникални компромиси, за да работи Реформаторският блок и всякакви обвинения към ДСБ, че не работи за единството на реформаторите, са смешни, заяви Кънев.

В българската десница има много голяма традиция на оплюване и приятелски огън. Има я тази страст да стреляш първо по онзи, който е най-близо до теб и резултатите в годините не са били добри, допълни той.

Според него единството на РБ и способността му да налага курса на промените са компрометирани със самостоятелна игра и партиен егоизъм в рамките на Блока.

ДСБ ще търси обединение около себе си. Ще подхождаме спокойно към този процес, без драматизми. Очаквам реформатори да се обединяват в опозиционната линия, а не да се разделят.

Според лидера на ДСБ е необходима е сериозна поколенческа промяна в българската политика, за да може тя да скъса с мафията.

Той отново заяви категорично, че няма да има сътрудничество между него и изгонения Лютви Местан и напусналите ДПС подкрепящи го депутати.

След като на пресконференцията си Местан индиректно даде такава заявка, а Кънев веднага отхвърли офертата, днес лидерът на ДСБ заяви пред БНР, че "Лютви Местан няма място в българската политика след признанията, които направи".

"Той е интересен събеседник за медиите и за прокуратурата, ако и той, и българската прокуратура са готови за това. Да се конкурира Местан с Доган за старата роля на ДПС – не ми е интересен този сюжет", заяви Кънев и допълни:

Не виждам какъв общ език можем да намерим с г-н Местан. Той се сблъска малко челно със системата, на която беше поддръжник години наред и се ползваше от нея… В момента той може да е в ролята на боксова круша на Пеевски и да говори истини или полуистини, но при всяко положение с 20-те си години в активната политика е един от основните отговорни за случващото се в българската политика, за пряката власт на мафията в българската политика.

Нашите противници са БСП, ДПС и политическата мафия в България. Трябва да се постигне истинска изолация на ДПС и от икономическата, и от политическата власт.

Относно широко обсъжданата тема за механизма на охрана на видни публични фигури и последния случай с охраната на Лютви Местан, Кънев отбеляза, че е привърженик на идеята парламентарна комисия много внимателно да изслуша какво се случва, защото по думите му няма основание за поддържаната от НСО секретност.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!