Президентът искал оставка на 22 юли, редят служебния кабинет на нови консултации

OFFNews 29 юни 2014 в 19:20 7630 12

Съставът на бъдещото служебно правителство ще бъде определен след нови консултации при президента Росен Плевнелиев. Това стана ясно от думите на лидера на България без цензура Николай Бареков. 

След днешните консултации, на които 6 август беше посочен като датата, на която президентът ще разпусне парламента, Бареков заяви пред журналисти, че името на служебния премиер не е било коментирано. Той обаче обясни, че заедно с Бойко Борисов са дали една и съща кандидатура за финансов министър - подуправителят на БНБ Калин Христов. 

Той посочи, че по време на днешните консултации противопоставяне е имало единствено от страна на БСП и то е било, защото лидерът на социалистите не е пожелал да се определи дата, в която премиерът  Пламен Орешарски да подаде оставка.

„Това, което поиска президентът Плевнелиев и за което го подкрепих, беше датата на оставката да бъде 22 юли. Това не беше прието, но все пак правителството си отива и няма да има нов кабинет в рамките на това Народно събрание“, поясни Бареков.

"Това реално означава, че на 6 август сегашният парламент ще бъде разпуснат и изборите ще се проведат, както вече беше договорено, на 5 октомври", обясни той.

„Днес беше добър ден за българската демокрация. Краят на този парламент е ясен. Орешарски си отива“, каза още лидерът на ББЦ след продължилите 4 часа консултации при президента. 

Бареков поясни, че по време на днешните консултации политическите партии са постигнали пълен консенсус по отношение на банковата система. „Банките утре ще бъдат отворени. Който желае да тегли пари, да отиде, но нашият съвет е да не го прави. Цялата мощ на държавата застава зад всяка банка“, каза Бареков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!