Президентът разпуска парламента на 6 август

OFFNews 29 юни 2014 в 18:13 7914 17

Консултации при президента

Президентът Росен Плевнелиев ще разпусне 42-то Народно събрание с указ на 6 август 2014 година.

Датата на предсрочните избори остава 5 октомври. Тя е била подкрепена единодушно от всички участници по време на консултациите с политическите лидери днес. 

Участниците в консултациите са се обединили около мнението, че ново правителство в рамките на това Народно събрание няма как да бъде съставено.

Участниците в срещата се обединиха в обща декларация за стабилност на банковия сектор. "Парите на гражданите и фирмите вложени в банковите институции в България са сигурни и гарантирани. Банките ще продължат да работят в нормален режим. Валутният борд е непоклатим и ще бъде запазен но влизане на България в еврозоната. Разполагаме с достатъчно резерви, средства и механизми, за да се справим с всички опити за дестабилизация, като заставаме зад всяка банка, подложена на атака", се казва в декларацията.

В текста се казва още, че международните пазари имат доверие в българския пазар и банковия сектор. "Няма основания и причини да се подаваме на паника. Банкова криза няма, има криза на доверието и има криминална атака. Те трябва да бъдат преодолени, а виновните да бъдат преследвани с цялото сила на закона", се казва още в декларацията.

Днес стана ясно, че на срещата са обсъждани и кандидатури за новия служебен кабинет. Лидерите на ГЕРБ Бойко Борисов и на България без цензура Николай Бареков са предложили подуправителя на БНБ Калин Христов за министър на финансите в бъдещия служебен кабинет. 

Ето и пълният текст на декларацията: 

Политическите партии и институциите, участващи в консултациите при държавния глава, се обединиха около следното:
1. Политическите партии и институциите, участващи в днешните консултации, декларират своята решителност и готовност за осигуряване на необходимия ресурс и осъществяване на всички необходими мерки за гарантиране на банковата стабилност в страната. Парите на гражданите и фирмите, вложени в банковите институции в България, са сигурни и гарантирани. Банките ще продължат да работят в нормален режим. България е член на Европейския съюз, Валутният борд е непоклатим и ще бъде запазен до влизането на България в еврозоната. 1.95583 български лева са и ще бъдат равни на 1 евро, докато сменим българския лев с евро. Разполагаме с достатъчно резерви, средства и механизми, за да се справим с всички опити за дестабилизация, като заставаме зад всяка банка, подложена на атака. Политически сили, представени в българския и Европейския парламент поставят обществения интерес и финансовата стабилност, като част от националната сигурност, над политическите различия и обединяват усилията си за постигане на стабилност и доверие в институциите и икономиката. Предприемат се всички необходими мерки в подкрепа на банковата и финансовата стабилност. В ход са и законодателни промени в подкрепа на банковата стабилност. Международните пазари ни вярват, добре е и ние да си вярваме. Банковата система в България е стабилна, добре регулирана и капитализирана. Няма основание и няма причини да се поддаваме на паника. Банкова криза няма, има криза на доверието и има криминална атака. Те трябва да бъдат преодолени, а виновните - преследвани с цялата строгост на закона.
Политическите партии осъждат остро разпространяването на слухове и неверни твърдения по отношение на финансови институции в България. Очакваме правоохранителните органи да демонстрират решителност и в кратки срокове да покажат резултати. Необходими са спешни действия за откриване и наказване на извършителите и поръчителите на това злонамерено деяние. Призоваваме хората да бъдат спокойни, да не теглят излишно парите си. Но който желае, може да бъде сигурен, че банките разполагат с необходимия ресурс.
2. Предсрочните парламентарни избори за 43-то Народно събрание да се проведат на 5 октомври 2014 година.
3. Парламентарно представените сили декларират, че в рамките на 42-то Народно събрание е невъзможно съставянето на друго правителство.
4. Оставката на правителството "Орешарски" ще бъде съобразена с необходимото по Конституция време за провеждане на консултации и формиране на служебен кабинет. С указ на президента, считано от 6 август 2014 година, 42-то Народно събрание ще бъде разпуснато и ще бъде назначено служебно правителство.
5. Съгласно българската Конституция, отговорността за формирането на служебно правителство е на президента. Преди сформиране на служебното правителство президентът ще проведе консултации с политическите сили, представени в националния и в Европейския парламент.
6. Консултациите между президента, парламента, правителството и политическите сили за осигуряване на координация и гарантиране на приемственост и плавен преход към следващо управление ще продължат.
Уважаеми дами и господа,
Гордея се с конструктивния подход, с диалога, с решителността и с отговорността, с която днес лидерите на парламентарно представени политически сили в българския и в Европейския парламент се отнесоха към своята мисия. Още веднъж, позволете ми пред всички вас и пред целия народ да им благодаря и да им пожелая успех. Те са различни, имат различни каузи - някои са леви, някои са десни, но това, което днес направиха, бе важно за България. Аз им благодаря и им пожелавам успех.

  Най-важното
  Всички новини
  Най-четени Най-нови
  За писането на коментар е необходима регистрация.
  Моля, регистрирайте се от TУК!
  Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

   
  X

  Българката от Украйна Таня Станева: Мъжете свършиха. Ще трябва и жените да хванем автоматите