Президентът: Дълго запазване на мерките може да доведе до по-голяма смъртност от вируса

Румен Радев за пореден път призова за повече тестове за коронавирус

OFFNews 31 март 2020 в 18:57 9170 0

Румен Радев след заседанието на кризисния щаб в Благоевград.

„Наложените ограничения и мерки трябва да се спазват отговорно, но продължителното им запазване може да доведе до много по-големи пораженията от тези, породени от коронавируса, включително и до по-висока смъртност.“ Това заяви в Благоевград държавният глава Румен Радев след участие в заседание на Оперативния кризисен щаб в града.

Трябва да си поставим ясна национална цел – възможно най-бързо, но управляемо и безопасно, да се върнем към относително нормален ритъм на живот и да възстановим свободата на движение на хора и стоки, каза Радев.

Излизането от тази криза изисква енергично и решително разширяване на обхвата на стратегията за борба с коронавируса и адекватни ресурси, подчерта държавният глава. Според него противодействието на коронавируса изисква всеобхватна, навременна и достоверна информация какво реално се случва в страната и да се набележат ефективни и целенасочени стратегии, включително чрез всеобхватно тестване с фокус върху различните социални и рискови групи в различни региони. „Към момента такава информация няма, а процесите трудно може да се управляват на базата само на 4000 тествани, което е нищожен статистически дял на фона на 7 млн. българи“, посочи президентът.

На срещата на Оперативния кризисен щаб в Благоевград беше споделено и притеснението на медиците относно поставената задача всички лечебни заведения да обособяват отделни звена за борба с коронавируса. Това може да доведе до блокиране на болници, до невъзможност за лечение на остри хронични, онкологични, кардиологични и спешни случаи и до повишаване на смъртността далеч над тази от коронавируса.

Формирането на едно звено в дадена болница, което да бъде усилено с анестезиолози, лекари и сестри от другите болници, в което да бъдат обособени всички заразени от коронавирус, за да може другите болници да продължат да обслужват пациенти с тежки случаи, беше посочено като възможно решение. „Това е жизненоважно, за да не блокираме здравната система. Предложението ще бъде отправено и към министъра на здравеопазването“, посочи Румен Радев. Президентът призова и за създаване на достъпни условия, така че всеки гражданин да може да си направи личен тест.

Помолен да коментира предприетите икономически мерки от правителството, държавният глава припомни, че многократно е призовавал за убедителни и всеобхватни социални и икономически мерки, които все още не са предприети. „На засегнатите не се предлага реална помощ, а заем, който впоследствие допълнително ги задължава към банките“, заяви Румен Радев.

„Десет години ни убеждават и ни говорят, че имало резерви. Всяка година се харчат милиарди от т.нар. излишък без никакви правила. Кризата и актуализацията на бюджета показаха, че всъщност хазната е празна и трябва заем“, коментира още президентът в отговор на въпрос за проекта за актуализация на държавния бюджет за 2020 г. и евентуалното теглене на 10 млрд. лв. нов кредит. Според Румен Радев този заем следва да се харчи при строг обществен контрол, за да не стане така парите пак да потънат както при много случаи досега.

Запитан за нарушената комуникация между институциите, държавният глава подчерта, че от негова страна няма конфронтация и прекратяване на диалога. „Ветото, което наложих, коригира опасни разпоредби в закона, които даже ГЕРБ осъзнаха и приеха. Време е и министър-председателят да се смири и да приеме истината, както го направиха и собствените му депутати“, призова президентът. Държавният глава добави, че не сега е времето за сърдити пози и за емоционални вълнения.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови