Преговорите за кабинет 'Денков': 4 партии ще работят по декларация, подводният камък е ИК

На срещата по инициатива на кандидата за премиер на ПП изненадващо се отзоваха от ГЕРБ-СДС и ДПС

Йорданка Веселинова 16 декември 2022 в 12:57 5205 0

Срещата в парламента

Снимка БГНЕС/НАДЕЖДА ПЕЕВА

"Продължаваме промяната" се срещна с останалите политически партии в Народното събрание

"Продължаваме промяната", "Демократична България", БСП и "Български възход" ще работят по декларация на НС с основните приоритети за работа на следващото правителство. За това се разбраха четирите партии на първата среща, целяща събирането на подкрепа за втория мандат на ПП. Очертава се обаче Изборният кодекс да остане подводния камък за редовен кабинет.

На срещата по инициатива на кандидата за премиер на ПП акад. Николай Денков изненадващо се отзоваха от ГЕРБ-СДС и ДПС, както и "Демократична България", "Български възход" и БСП. На срещата не се появиха само представители от "Възраждане".

В началото на срещата Денков постави четирите приоритета на "Продължаваме промяната" и призова партиите да направят своите предложения, за да се създаде единна програма за работа.

1. Намаляване на неравенство - увеличение на заплатите на лекари, медицински сестри и учители, минимална заплата от 850 лв. и преизчисление на пенсиите;

2. Помощ за бизнеса - облагане на свръхпечалбите в енергетиката, приемане на законите по ПВУ, подкрепа за работещите родители, облекчаване на процеса за издаване на синя карта, намаляване на административната тежест и други;

3. Доверие в демокрацията - реформа в КПКОНПИ, промени в НПК и ЗСВ;

4. Шенген и Еврозоната

Председателката на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова заяви, че приоритетите, изложени от ПП, са и техни, но разговорът е "дълбоко закъснял". Тя твърди, че са "изгорени много мостове". Тя определи Денков като "кукла на конци" на Кирил Петков и Асен Василев. По думите ѝ хора, които доказали, че не могат да бъдат на върха на изпълнителната власт, не трябва да бъдат отново предлагани за проектокабинет с втория мандат. Атанасова припомни, че Денков е бил и министър на ГЕРБ, както и на служебни правителства. 

"Нашият разговор приключва тук", заключи тя и заедно с Дончев демонстративно напусна залата. Денков пък ѝ отговори, че изгорени мостове има още със свалянето на правителството на Кирил Петков: "Моят призив да не се връщаме към миналото и да гледаме в бъдещето", добави той.

Георги Свиленски от БСП заяви, че по-голямата част от приоритетите на ПП е продължение на политиката на предишното правителство и левицата ще ги подкрепи. Той изрази надежда, че Изборният кодекс няма да се поставя като условие за формирането на кабинет. Свиленски изрази разочарование, че вчера ПП не подкрепиха предложението им за отпадане на данъка върху дохода на младите хора до 26 г. Той добави, че кандидатурата на Денков е впечатляваща, но без мнозинство от 121 гласа всички добри намерения се обезсмислят.

Николай Денков пък изрази надежда първоначалната цел на БСП - връщане на хартиената бюлетина, да остане, но да не се премахва машинното гласуване, както реално се случи с приетия от БСП, ГЕРБ и ДПС Изборен кодекс. Той призова разговорът да започне отново и да се обсъди и идеята на ДПС за сканиращи устройства.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ пък се хвана за третия приоритет на ПП и заяви, че Кирил Петков е бил министър, нарушавайки Конституцията. Той припомни и акциите на МВР за противодействието на купуването и продаването на гласове от времето на Бойко Рашков. Тогава ДПС обвини бившия министър в "полицейщина". Карадайъ заяви, че не е редно едните партии да са във властта и да предлагат кабинет, а другите - само да подкрепят политики. Все пак той определи заложените приоритети като "добри намерения".

"Освен цели и политики за ДПС е важно какво и от кого ще се прави", добави той.

Лидерът на ДПС заяви, че за да се решават другите кризи, то трябва да се реши и политическата криза. Той твърди, че е нужна промяна и правителство, от "промяна на промяната", но не и "незаконен реваншизъм". 

След това Николай Денков припомни, че Кирил Петков бе подал заявление, с което се отказва от канадското си гражданство, и в този смисъл не е нарушил закона. По думите му по този начин Петков е направил саможертва. В този момент Карадайъ и Станислав Анастасов от ДПС напуснаха залата.

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов поздрави ПП, че съвсем рано представят кандидата си за премиер, който по думите му олицетворявал желанието за "смирение и диалог". Христо Иванов добави, че е правилен подходът на ПП за старт на разговорите по политики, а не както направиха от ГЕРБ-СДС, които представиха своята програма в зала в деня на гласуване на проектокабинета. Той заяви още, че "Продължаваме промяната" правят сериозен опит за съставяне на правителство и призова останалите партии да се отнесат към него също толкова сериозно. Иванов призова парламентът да изработи декларация, в която да бъдат заложени всички приоритети.

"Вашият успех ще бъде успех за България", заключи той.

Акад. Денков заяви, че предложението за декларация е добро предложение и не е прецедент (1997 г.), а поканата към останалите партии е отворена - те могат и на по-късен етап да се включат в разговорите.

Лидерът на "Български възход" Стефан Янев смята, че разговорът е закъснял, но пък бил "добро начало". Той подкрепи готовността на Денков да "забрави червените линии". Янев подкрепи приоритетите на ПП, но поиска времева рамка за изпълнението им. Янев иска от ПП да работи за набавянето на мнозинство, с оглед на излъчването на редовен кабинет, който да следва тази програма.

Акад. Денков даде заявка за още срещи, на които да се доработи програмата с приоритети, предложена от ПП. Асен Василев заяви, че разговорът е закъснял, но ПП са го инициирали в първия момент, в който отговорността е отишла при тях. Той припомни, че след изборите естествената роля на ПП е на опозиция.

В края на срещата Кирил Петков заяви, че диалогът започва, и благодари на отзовалите се на срещата партии, които по думите му показвали отговорност към избирателите си. Предстои останалите партии да подготвят предложенията си, след което да се проведе техническа среща за изработването на програма.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови