Председателят на Съда на ЕС подкрепи съдебната реформа

OFFNews 10 юни 2016 в 11:12 2056 4

Председателят на Съда на Европейския съюз Коен Ленартс подкрепи идеите за промени в Закона за съдебната власт, както и останалите стъпки от съдебната реформа в България.

Това стана ясно след среща с правосъдния министър Екатерина Захариева в Люксембург. На срещата присъства и българският съдия Александър Арабаджиев.

Захариева е запознала Ленартс с основните промени в организацията и функциите на органите на съдебната власт, съобщиха от пресслужбата на Министерството на правосъдието. 

Съдия Ленартс е похвалил специално текстовете за съдийското самоуправление и кариерното развитие, разписани във втория пакет с промени в Закона за съдебната власт, който се очаква да бъде приет от Министерския съвет другата седмица.

„Най-важният фактор за успех на съдебната реформа е човешкият капитал“, подчертал Ленартс. 

По думите му структурата на българския Висш съдебен съвет е напълно идентична като същия орган в неговата родина - Белгия. 

Министър Захариева и съдия Ленартс са обсъдили още плановете за създаване на Служба на Европейския прокурор, както и номинирането на още един български съдия в Общия съд на Европейския съюз, в който на 1 септември ще се влее Съдът на публичната служба. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови