Цацаров: Предсрочни избори не бива да влияят на съдебната реформа

OFFNews 22 май 2016 в 10:30 3943 2

Цацаров: Предсрочни избори не бива да влияят на съдебната реформа

Предсрочни избори, независимо от това дали ще ги има, или няма да ги има, било то парламентарни или президентски, или каквито и да са, по никакъв начин не бива да влияят на процесите, които вече са започнали.

Това каза в интервю за Българското национално радио главният прокурор Сотир Цацаров. Той се съгласи с констатацията на президента Росен Плевнелиев за това, че процесите, свързани със съдебната реформа са продължителни във времето и "безкрайно политизирани". "Време е нещо да се случи нещо в тази област, която наричаме съдебна реформа", каза Цацаров, според когото "за първи път лични дразги са загърбени".

Този процес не би трябвало да зависи от каквито и да е събития от политиката. Опасявам се, че след промените в конституцията ще има издигнати нови лозунги. Че тази децентрализация (на прокуратурата, бел. ред.) е недостатъчна, че българската прокуратура продължава да бъде от постсъветски образец, вероятно ще има и внесен нов законопроект и политическият театър ще бъде изигран, а това ще бъде отново за сметка на прокуратурата", обясни Цацаров.

По думите му в момента върви процес, който не би трябвало да зависим "от каквито и да е внушения или каквито и да е събития на политическата сцена". Той смята, че правителството съвсем скоро ще внесе закона за противодействие на тероризма и "други законопроекти". "Оттам нататък трябва да говори разумът. Ако говорят страстите или тези, съвсем точно определени като тънки или направо казано - грозни политически сметки, очевидно го характеризира и президентът, макар и да не използва тази дума, тогава би станало зле. Тогава бихме се върнали в изходна точка", поясни главният прокурор. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12038

1

косата

22.05 2016 в 14:05

То бива нахалство, ама Цацаров чупи нагломера ... Човекът който направи най-много за провала на съдебната реформа вика "нищо да не пречи на реформата" ...