Правителството даде зелена светлина за разполагане на командния щаб на НАТО

OFFNews 08 април 2015 в 13:55 5721 1

Правителството даде зелена светлина за разполагане на командния щаб на НАТО

Правителството одобри разполагането на Щабен елемент за интегриране сили на НАТО (NATO Force Integration Unit - NFIU) на територията на Република България, което да се реализира по Програмата на НАТО за инвестиции в сигурността (NATO Security Investment Program, NSIP).

Предвижда се елементът да бъде за командване и управление на батальонно ниво, който да провежда подготовката на придадените му формирования, да подготвя и поддържа съоръжения и оборудване за отговор на военно-политическа криза. Основна задача на NFIU на територията на страната ще бъде при ескалиране на обстановката да осигури своевременното въвеждане и прегрупиране на войски и сили на Алианса. Като част от структурата на силите на НАТО, личният състав на NFIU ще бъде многонационален, осигуряван на ротационен принцип. Финансирането на проектите ще бъде в рамките на средствата по Плана за действие за готовност, като ще се следват процедурите за неотложни изисквания по Програмата на НАТО за инвестиции в сигурността.

С одобрение на решението България ще бъде в състояние да изпълни поетите военни ангажименти, произтичащи от пълноправното членство на страната в НАТО, с което ще бъдат повишени оперативните способности за гарантиране на националната сигурност и интегриране към колективната отбрана.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови