НАТО разполага военен комуникационен център във Варна

Юлиан Христов 27 февруари 2015 в 12:06 13033 38

НАТО разполага военен комуникационен център във Варна

Снимка nspa.nato.int

НАТО подготвя изграждането на комплекс от военноморски комуникационни системи за командване и управление на кораби, който ще бъде разположен във Варна. 

Това става ясно от обявена от Министерството на отбраната обществена поръчка за консултантски услуги и строителен контрол. С нея трябва да бъде избран изпълнител, който да контролира строително-ремонтните работи в три военни формирования във Варна - 26800-Б, 26800-В и 54830-1. Цената на поръчката е 130 хил. лв. без ДДС

На тези места трябва да бъдат изградени комуникационни системи по инвестиционна програмата на НАТО за инвестиции в сигурността (NSIP). Самият проект пък е по одобрен от българското правителство още през 2008 година пакет за изграждане на брегови командни комуникационни системи.  

НАТО-вският проект предвижда основен ремонт на сгради в посочените формирования и адаптиране на прилежащите им казармени райони за разполагане на комуникационно и информационно оборудване и антенно-фидерни устройства. Първата фаза предвижда ремонт на помещенията за разполагане на комуникационна техника, помещения за личния състав и помещения за електрогенератори. В тази фаза се предвижда и изграждането на противопожарни системи, изцяло нови електрически инсталации и ВиК-система. Във втората фаза ще бъдат изградени фундаменти за разполагане на оборудване и адаптация на антенни полета, изграждане на антенни входове с цел разполагане на комуникационно и информационно оборудване. 

Всички тези дейности трябва да бъдат обект на строителен контрол, за което МО обявява обществената поръчка. Заявления за участие в търга ще се подават до края на март, а самите оферти трябва да бъдат представени в първите дни на февруари, като класирането ще бъде по най-ниската предложена цена. Кандидатите ще трябва да представят удостоверения за индустриална сигурност и разрешения за достъп до класифицирана информация на ниво най-малко „Поверително“.

За изграждането на комуникационни и информационни системи НАТО предвижда да похарчи близо 2 млрд. евро. Този ангажимент на Алианса беше потвърден и на срещата на върха в Уелс през есента. Изграждането на подобна система започна в Румъния в края на 2014 година, като от страна на НАТО в технологии ще бъдат инвестирани 8.6 млн. евро. Т.нар. BRASS системи ще бъдат интегрирани в румънския военноморски комуникационен център, което цели постигането на съвместимост на силите от НАТО. 

Същевременно в София до няколко месеца трябва да бъде изграден Координационен център на НАТО. В него ще работят приблизително 40 военнослужещи, около 20 от тях българи.

НАТО засили присъствието си в Югоизточна Европа след разгара на кризата в Украйна. Северноатлантическият пакт определя руската политика като заплаха за сигурността в Европа, нещо, което първоначално беше отразено в стратегическия документ на българското Министерство на отбраната "Визия: България в НАТО и в европейската отбрана 2020"

Амбицията за засилено присъствие на НАТО-вски войски у нас беше заявена от двама генерални секретари на Алианса - Андерс Фог Расмусен и Йенс Столтенберг, които имаха срещи с президента и правителството. 

След срещата на върха на НАТО в Уелс, страната ни се ангажира да задели повече пари за отбрана. Целта е до 2020 година разходите да достигнат 2% от брутни вътрешен продукт. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!