Ексклузивно Бойко Борисов е опериран след травма при мач (допълнена)

НАТО разполага военен комуникационен център във Варна

Юлиан Христов Последна промяна на 27 февруари 2015 в 12:06 11398 38

НАТО разполага военен комуникационен център във Варна

Снимка nspa.nato.int

НАТО подготвя изграждането на комплекс от военноморски комуникационни системи за командване и управление на кораби, който ще бъде разположен във Варна. 

Това става ясно от обявена от Министерството на отбраната обществена поръчка за консултантски услуги и строителен контрол. С нея трябва да бъде избран изпълнител, който да контролира строително-ремонтните работи в три военни формирования във Варна - 26800-Б, 26800-В и 54830-1. Цената на поръчката е 130 хил. лв. без ДДС

На тези места трябва да бъдат изградени комуникационни системи по инвестиционна програмата на НАТО за инвестиции в сигурността (NSIP). Самият проект пък е по одобрен от българското правителство още през 2008 година пакет за изграждане на брегови командни комуникационни системи.  

НАТО-вският проект предвижда основен ремонт на сгради в посочените формирования и адаптиране на прилежащите им казармени райони за разполагане на комуникационно и информационно оборудване и антенно-фидерни устройства. Първата фаза предвижда ремонт на помещенията за разполагане на комуникационна техника, помещения за личния състав и помещения за електрогенератори. В тази фаза се предвижда и изграждането на противопожарни системи, изцяло нови електрически инсталации и ВиК-система. Във втората фаза ще бъдат изградени фундаменти за разполагане на оборудване и адаптация на антенни полета, изграждане на антенни входове с цел разполагане на комуникационно и информационно оборудване. 

Всички тези дейности трябва да бъдат обект на строителен контрол, за което МО обявява обществената поръчка. Заявления за участие в търга ще се подават до края на март, а самите оферти трябва да бъдат представени в първите дни на февруари, като класирането ще бъде по най-ниската предложена цена. Кандидатите ще трябва да представят удостоверения за индустриална сигурност и разрешения за достъп до класифицирана информация на ниво най-малко „Поверително“.

За изграждането на комуникационни и информационни системи НАТО предвижда да похарчи близо 2 млрд. евро. Този ангажимент на Алианса беше потвърден и на срещата на върха в Уелс през есента. Изграждането на подобна система започна в Румъния в края на 2014 година, като от страна на НАТО в технологии ще бъдат инвестирани 8.6 млн. евро. Т.нар. BRASS системи ще бъдат интегрирани в румънския военноморски комуникационен център, което цели постигането на съвместимост на силите от НАТО. 

Същевременно в София до няколко месеца трябва да бъде изграден Координационен център на НАТО. В него ще работят приблизително 40 военнослужещи, около 20 от тях българи.

НАТО засили присъствието си в Югоизточна Европа след разгара на кризата в Украйна. Северноатлантическият пакт определя руската политика като заплаха за сигурността в Европа, нещо, което първоначално беше отразено в стратегическия документ на българското Министерство на отбраната "Визия: България в НАТО и в европейската отбрана 2020"

Амбицията за засилено присъствие на НАТО-вски войски у нас беше заявена от двама генерални секретари на Алианса - Андерс Фог Расмусен и Йенс Столтенберг, които имаха срещи с президента и правителството. 

След срещата на върха на НАТО в Уелс, страната ни се ангажира да задели повече пари за отбрана. Целта е до 2020 година разходите да достигнат 2% от брутни вътрешен продукт. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

27.02 2015 в 22:15

В държава, като България нещата не трябва да се решават с референдум, защото има голяма част от хората, които хич не ги интересува това, което ги питат, има друга голяма част от хората, която е пристрастна, демек не е обективна, има и още една част от хората, които доста лесно се манипулират. Бих казал, че тази новина е написана така, че да поражда интрига, доста плахо е споменато, че всичко това започва да се заражда от 2008 година. Така, че спрете да ревете и да говорите глупости. В България има липса на обективност, после разправяте за референдуми, само забележете един текст как настройва хората и като цяло ги обърква тотално. Няма и да се учудя, ако западняците и руснаците се помирят, но тук продължим с глупостите за бази и война с Русия. Айде стегнете се малко, ние сме част от НАТО, вземете да прочете споразуменията и тогава говорете. А и наистина е смешно в един момент да говорите колко лошо било, че нямаме никаква армия, военна техника и т.н., а в друг момент да говорите колко било лошо разполагането, НЕ НА ВОЕННИ БАЗИ, а на команден център. А пък на мястото на тия, ако бяха другите, тогава пак ли ще е толкова нередно? Говори се за дупедавци, а същевременно си даваш гъза на другите.... Но така е, когато мразиш, се достига до такива небивалици!

27.02 2015 в 21:33

абе дупедавци тези неща трябва да се решават с референдум!!!
каккви са тези своеволия!!! кого питаха ?

27.02 2015 в 19:03

А руските греят ли?А руската операционна система добра ли е?Аз приключих с руските неща след един също така греещ Москвич.

27.02 2015 в 18:53

Това обяснява нещата-аемдеските процесори са известни с това че греят.
А глупостите, които си писал за процесори и компютри, с които сте спечелили войната, въобще не искам да ги коментирам. Един съвет-заеби компютрите, излез навън да ти изветрее малко мозъка, а и да се видиш с хора.
Губиш ми времето, чао;)

27.02 2015 в 18:42

Процесора ми е AMD (другата Американска фирма за процесори за персонални компютри)!Моля кажи ми твоят какъв е?

27.02 2015 в 18:35


Да бе да, и аз това казвам. Ясно:)))))))))

27.02 2015 в 18:33

Крадеца вика дръжте крадеца!Ако твой пост ми хареса също ще го повторя.А към HAARP имам слабост.

27.02 2015 в 18:31


Нищо де, това е от интелския процесор:))))))))))))

Соросоиди, вие сте пълни нещастници с много профили, гнус ме е от вас.

27.02 2015 в 18:20


Gele или 008, без да искаш си публикувал едно и също нещо с два от многото си профили:)))))))))))))))))))))


Трол:)

27.02 2015 в 16:59

Аз не разбрах, в чинията на антената има ли предвидено лидерско столче за Вольэн Сыдеров, за да бъде катапултиран към любимите територии?