До седмица НАТО решава къде да разположи команден пункт в България

Юлиан Христов Последна промяна на 30 януари 2015 в 16:00 2838 19

До седмица НАТО решава къде да разположи команден пункт в България

Следващата седмица НАТО ще вземе решение за създаването на подразделения за командване и контрол в балтийските страни, Полша, Румъния и България, заяви генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг, цитиран от РИА Новости.

Столтенберг очаква на срещата на министрите на отбраната на НАТО, която ще се състои на 5 февруари в Брюксел, да бъде взето решение за създаване на подразделения за интегриране на силите на Алианса.

„Тези елементи за командване и контрол ще бъдат учредени в Естония, Литва, Латвия, Полша, Румъния и България“, каза Столтенберг. По думите му, те ще играят ролята на връзка между националните войски и войските на НАТО, ще провеждат учения, ще предоставят планиране и някои командни елементи за увеличаване степента на готовност на силите на НАТО.

Генералният секретар на НАТО заяви, че Алиансът трябва да е готов да се изправи пред нови предизвикателства след „черната година“ на руска интервенция в Украйна и терористични атаки по улиците на Европа. „Самолети на НАТО са прихващали руски самолети над 400 пъти. Над 150 прихващания са били извършени от мисията по въздушно патрулиране над Балтика“, каза той при представянето на на годишния доклад на НАТО за 2014 г. Основен акцент в него са новите сили за бързо реагиране на НАТО. Столтенберг призова 28-те страни членки да спазят ангажиментите си за увеличаване на военните разходи.

Друг акцент в доклада са съвместната подготовка и учения, както и развиването на инициативата за обединяване на военните сили - Connected Forces Initiative (CFI), елемент от която е изграждането на контролни и командни способности за нуждите на силите за бързо реагиране на Алианса. Командният компонент ще се грижи за координирането на силите по въздух, суша и вода. Част от него се очаква да бъде изграден именно у нас, вероятно край Шабла. За момента в този команден център работят 70 души. След решението на българското правителство от сряда, в него ще могат да бъдат наемани български висококвалифицирани военни.  

НАТО набляга на развитието и на системата за въздушно командване и контрол на територията на Европа - Air Command and Control System (ACCS). Целта на системата е да представя по всяко време пълна картина на въздушното пространство над Европа, като в нея ще бъдат интегрирани системите за противовъздушна отбрана на съответните държави, контролът на въздушния трафик и наблюдението от въздушното пространство. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

30.01 2015 в 23:02

до 16: просто гледай как веднага единствените аргументи против пацифизма са същите, които изброих. Няк'ви нашмъркани уроди започват да те псуват, обвиняват те че си русофил, обаче никой реално не може да ти даде довод, защо е добре за нас да водим чужди войни. Но бъди спокоен, доста изкривена картина се показва тук, все пак виж кой финансира този сайт.

до 17: предсказуеми сте - никой не е говорил за Крим - изместваш реалната дискусия, че за България е зле да се намесва във военен конфликт. По-склонен съм да приема мнението на командира на ВВС, че НАТО не ни дава възможност сами да гарантираме суверенитета си, както би следвало, а само ни използват.

30.01 2015 в 22:45

Rosko не си спомням Родопите или Делиормана да са били автономни републики,че да ми градиш някакви тъпи хипотези тук.Освен това в Крим имаше и референдум.Като толкова искаш отивай добрроволец да се биеш за хунтата.Полуостровът има богата история от най-древни времена. Бил е част от елинската култура, Римската империя, Византия. През XV-XVIII век е център на Кримското ханство, васално на Османската империя. През 1783 г. е присъединено от Екатерина Велика към Руската империя, от 1921 г. е в състава на СССР. През 1991 г. територията и акваторията на полуострова стават част от новата държава Украйна, чрез административните единици Автономна република Крим и град Севастопол

30.01 2015 в 22:39

BG духай ти бе американ коксъкър.

30.01 2015 в 22:30

Искам само да попитам смотаняците, които оправдават войната в Украйна, анексирането на Крим и пр. под предлог, че там живеят руснаци - дали ще са толкова ербап, ако Търция направи същото у нас, при положение, че в Родопите и делиормана живеят турци? Ша ви еба у патриотите смотани, това е суверена държава. Има си договори между Украйна и русия....
Аз пък съм плътно ЗА да се създаде център на командване на НАТО в България. По няколко причини:
1. Дори да се върнат комунистите с ДПС на власт - няма как да ги изгонят натовците
2. Няма да има никакъв начин да ни се случи нещо от сорта на Украйна
3. Няма нужда и няма никакъв смисъл България да поддържа сериозна армия, и без това нито има хора, нито пари за това. Турската редовна армия едно време беше към милион, та то не останаха толкова мъже в България! За оборудване и за самолети, танкове и каквото да е отгоре.
4. Разглеждайки т. 3 - България има нужда от гаранции за своята териториална цялост и сигурност. Такива може да получи само от НАТО. И център на командването на НАТО тук - ще бъде още по-голяма гаранция за сигурността ни и още по-дебел в дирника на джуджето Хуйло.

Дай боже да не сме никога повече приятели с тея, поне докато Хуйло е на власт. Нямам нищо против пияните рашки, сантиментално дори са ми по-приятни от пияните англичани, но политиката на Русия ми е гадна, дори повече, отколкото са ми гадни нейните проводници в Бг - ДПС, Атака, АБВ и БСП - дори на последно място си останаха БСП-то...... Другите изброени преди тях ги изритаха в гъза по лизане на ташаците на джуджето и по прокарване на руските интереси в Бг.

30.01 2015 в 21:22

Ето, това сте българите ! Никога единни ! Дори, когато става въпрос за националната сигурност,за цялостта и суверенитета на държавата ви. Точно сега не трябва да се делите на партия-синя, партия-червена,партия-герб и или партия-атака. Позицията трябва да е една и тя, да е надпартийна т.е. национална.

Изказвам се така, защото не мога ви разбера вас българите. Обединявате се само, когато става въпрос за циганите.

Е ..... , ето аз съм циганин !?

30.01 2015 в 20:10

spirit, духай супата бе хуйловски трол....

30.01 2015 в 19:22

И аз се надявам разумът да надделее. Тук бързо забравят колко зле държавата се справи с наводненията миналото лято, то какво остава ако влезем в конфликт с ядрена държава?

И тук някви болни мозъци коментират само за рубли или долари. Направете ни услуга и се хвърлете и взривете от нос Шабла като сте толкова кръвожадни.

30.01 2015 в 19:02

Do реалиста:

Радвам се,че има все още трезво мислещи хора,като вас.
Надявам се,че сме мнозинство и това безумие ще спре.Който иска за пари да отива да се бие където иска,но без мобилизации моля.

30.01 2015 в 18:58

до 8: както казах и в другата тема - тук има хора, с ясно формирани самоубийствени наклонности. Дори и най-човешки да изразиш, че България не бива да се въвлича в конфликт и че гражданите трябва да излезнат с ясна позиция, че не искаме да участваме във война, разни хора, с различни подбуди, ще гледат да смачкат пацифизма - ще те обвинят, че си предател, непатриот, русофил, атакист, параноик и т.н.

Направо незнам дали част коментиращите сте хора или сте рандом булшит генератори, че всичко ви се вижда толкова смешно - най-видните политически умове като Чомски казват, че сме на прага на световна война. Кое ви кара да мислите, че ние сме застраховани? Като гледате бойните действия в Украйна и гледате панелните блокове, не ви ли напомня на нещо?

Продажното ни правителство е способно на всичко, нищо не бива да ни учудва, и можем всичко да очакваме тая година! Ще трябва да спрем да се делим на леви- десни, столичани-провинциалисти ако искаме светло бъдеще.

30.01 2015 в 18:45

Както знаем, през 1963 г. и през 1973 г. по приказ на Москва ЦК на БКП взема решение България да бъде погълната от СССР. Ако политическите обстоятелства не бяха възпрепятсвали изпълнението на това решение, сега щяхме вероятно да споделяме съдбата на Украйна... Затова трябва да приветстваме всяко решение, което укрепва позиционирането на нашата страна в общността на Европейските демокрации !
 
X