''ПП-ДБ искат да пипат Конституцията, защото Радев не им харесва. Президентът реагира твърде остро, може би нарочно''

Може би е в интерес на Радев да провокира процедура по отстраняването си, заяви социологът Първан Симеонов

OFFNews 26 юли 2023 в 10:11 1682 3

Първан Симеонов

Снимка БГНЕС/Марин Каравелов

Първан Симеонов

Защо трябва да се пипа нещо в Конституцията само защото Румен Радев не се харесва на ПП-ДБ? За служебните кабинети - не съм привърженик да се пипа нещо, което очевидно работи, и то защото конкретният президент не ни харесва. (...) Президентът понякога твърде остро отговаря на кампанията срещу себе си, понякога ми се струва, че го прави нарочно.

Това заяви пред БНР изпълнителният директор на "Галъп интернешънъл" Първан Симеонов. Той каза, че е изключително скептичен към конституционната реформа, предложена от управляващото мнозинство. По думите на Симеонов човешкият капитал трудно ще бъде сменен, както и да се измени Конституцията. Социологът подчерта, че през формата е неясно как ще се промени съдържанието.

"Защо трябва да правим нов преход? Кое ни дава легитимността да смятаме, че можем да рестартираме държавата? Кое ни кара да имаме увереността, че можем да рестартираме държавата, при това да я рестартираме по образа и подобието на политически сили и дейци, които могат да се окажат твърде временни? Не съм много убеден, че всички приказки за отваряне на Конституцията са много повече от един горд етикет. Дано имат ясен план какво да правят със съдебната реформа", каза Първан Симеонов.

Той е на мнение, че по този начин ПП-ДБ ще търсят начини да направят "реклама" на някои свои важни символи за пред своите избиралите. Според Първан Симеонов, ако бързаме да сменим Конституцията преди някакви избори, това би означавало девалвация на нормите, на правото, на законотворчеството. По думите му подобно бързане би било притеснително. Той коментира, че на този етап предложените конституционни промени по-скоро изглеждат конюнктурно:

"Не отива на хора, които в цялото си политическо съществуване са говорили за съдебна реформа, край съдебната реформа да показват и такъв тип правна мисъл. Тя вероятно има своите оправдания - за край на феодализацията и прочие, но прилича на опит за служебно ограничаване на демократични права, в случая на правото да бъдеш избиран. Второ - за служебните кабинети - не съм привърженик да се пипа нещо, което очевидно работи, и то защото конкретният президент не ни харесва. Всеки път, когато някой започне с видим текущ партиен интерес да пипа някакви норми, накрая нещата се обръщат срещу него. Ще ми се да го напомня. Политическият анализ сочи, че край съдебната реформа ще има опит за прокарване на текущи политически символи. Това са символни битки, главно ориентирани към това ПП-ДБ да не губят електорат, защото е ясно, че от тази сглобка цената в крайна сметка плащат те и ще се опитат през всякакви символи да компенсират това."

Първан Симеонов подчерта, че българският президент се легитимира през мажоритарен вот и че той няма други правомощия, освен да стабилизира системата в критични моменти. По думите му служебните кабинети на няколко пъти са изиграли изключително стабилизираща роля през последните години. Според социолога Радев понякога отговаря твърде рязко на кампанията срещу себе си, но е много вероятно президентът да го прави нарочно:

"Може би е в негов интерес да провокира например процедура по отстраняването си или нещо такова, защото това му развързва ръцете и му дава доста големи шансове. Не знам дали прави грешки или напротив - той ескалира нарочно интензитета на този политически конфликт с ПП-ДБ и другите от сглобката."

Първан Симеонов предупреди, че ДПС биха могли да променят елементи от Конституцията, свързани "с балансите на балканското, етническото", и че това би било много опасно.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

850

3

pr07ecH70r

27.07 2023 в 21:01

Първаня... човекът със срамни косми под устата, бълва ужасни срамни думи. Преди си мислех, че е човек с интелект и разбира от работата си, но сега повече си мисля, че е просто една от многото калинки!

3700

2

опетков

26.07 2023 в 11:18

Симеонов, стой си при социологията, от политика не разбираш. Сега виждаме, че си доста пристрастен. Кое на служебното правителство му "работи"? пРезидентът прави каквото си иска най-безотговорно през това правителство. Сменя политическата линия, плещи глупости, явен путинофил. Напротив, дори и да не е Радеф, на служебното трябва да му се подрежат крилцата или изобщо да го няма. То не бяха поклони към Газпром, то не бяха дългосрочни договори с Боташ и секретни разговори с Лукойл. Най-добре е да няма служебно, защото през него пРезидентът може да саботира държавата дългосрочно и с неизвестен резултат.

723

1

user4eto

26.07 2023 в 10:22

''ПП-ДБ искат да пипат Конституцията, защото Радев не им харесва."

Това е най-голямата глупост която съм чел през последните години!
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика