Повече пари за педагозите в непривлекателните училища обеща Красимир Вълчев

Александра Маркарян 04 май 2017 в 16:00 7792 0

Снимка БГНЕС/Гергана Костадинова

Служебният министър на образованието проф. Николай Денков и наследникът му от редовния кабинет Красимир Вълчев минути преди предаването на властта в сградата на Министерството на образованието и науката.

С конкретен и облечен в срок ангажимент започна министерския си мандат Красимир Вълчев.

Ще има промени в механизма за финансиране на училищата от 2018 г., чиято крайна цел ще бъде да се осигури равен достъп на децата до добри учители, тоест до качествено образование, стана ясно от думите на министър Вълчев на брифинга за журналисти след приемането на властта от служебния ръководител на МОН проф. Николай Денков в сградата на бул. "Княз Дондуков" 2А.

Проф. Николай Денков и Красимир Вълчев влизат в Министерството на образованието след церемонията в Министерския съвет.

"Диференцираното увеличение на средствата и корекциите трябва да направят така, че там, където е по-непривлекателно да се преподава учителите да получават повече средства: в малки, отдалечени от големи градове, от областния център населени места, там, където има концентрация на лица от уязвими групи", каза министърът и допълни, че механизмите са разработени в голяма степен.

Вероятно ще има и целеви средства за подобряване на образователните резултати, но това ще изисква повече време и няма да може да бъде добавено като компонент при разпределителните механизми, допълни Красимир Вълчев.

По думите му общото увеличение на средствата от бюджета за образование ще бъде насочен към това да мотивира повече млади хора с добри образователни резултати от гимназията да стават учители.

Приемането и предаването на властта в МОН стана във фоайето на петия етаж на сградата на министерството, където се бяха събрали и десетки служители, за да изпратят служебния и да посрещнат новия министър. За тях Красимир Вълчев не е непознато лице - напротив. Вълчев е главен секретар на МОН от 2009 г. до идването на служебния кабинет с премиер Огнян Герджиков, с малки прекъсвания.

Още за професионалната му биография вижте ТУК.

"Заставам пред вас с чисто сърце, защото през тези три месеца с екипа направихме всичко, което беше по силите ни, за да можем да вървим напред в сферата на образованието и науката", започна служебният министър Николай Денков. Направихме всичко, което можахме. Сега е ред на следващите, допълни той и увери, че няма да дава съвети на Вълчев, "защото той познава министерството не по-зле от мен", след което му даде две препоръки.

"Всички сектори в това министерство са еднакво важни, така че първият ми призив е да има грижа за всички сектори, защото няма как един сектор да върви напред, а другите са изостават. Вторият ми призив е да намери тази тънка пътечка, от която има нужда Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж", така че да се поздравим 2018-2023 г. с успех. Има много широки пътища, които обаче водят в грешна посока. Затова е много важно, колкото и да е трудно, тази пътечка да бъде уцелена. Това, което зависи от мен и екипа го направихме", каза Денков и увери, че и той, и екипът му ще бъдат на разположение, за да помагат.

След 2-те си минути и 15 секунди реч Денков даде на Вълчев флаш памет с отчета си и отстъпи микрофона.

Проф. Денков предава отчета за свършеното от него и екипа му през последните три месеца.

Министър Вълчев благодари и даде да се разбере, че като експерт, който от 15 години работи на високо управленско ниво в системата няма да има нужда да навлиза, а ще започне конкретна работа максимално бързо.

Каза, че дори и през трите месеца управление на Денков като служебен министър, в които Вълчев напусна МОН и се прехвърли в Министерство на финансите, е работил по определени задачи, свързани с образованието.

"Познавам колегите в министерството, експертите в регионалните управления, значителен брой хора в системата. Това е предпоставка да започнем бързо работа. Ще направим график и веднага ще започнем с изпълнението на задачите, които са на дневен ред", заяви Вълчев.

"Учителите и децата са най-важните участници в системата. Децата са бъдещето, те ни дават сила и енергия с техните усмивки и тяхното любопитство. Учителите - за тях има много сериозен ангажимент в програмата. Правителството знае, че обществената инвестиция в образованието и в бъдещите поколения започва с днешната инвестиция в учителите", допълни министърът.

Красимир Вълчев, министър на образованието и науката в третия кабинет с премиер Бойко Борисов, на брифинга след официалното приемане на властта.

В отговор на журналистически въпрос той заяви, че да, предизборното обещание за двойно увеличение на учителските заплати е изпълнима задача. "Аз, като финансист, съзнавам колко е трудно, но да, може да стане", каза Вълчев.

По повод трагичния случай в Славяново и смъртта на дете в час той изказа съболезнованията си на родителите и близките на починалото 14-годишно момче и увери, че ако трябва, ще разпореди допълнителна проверка. Министърът увери и че планът за справяне с агресията в училище ще бъде припознат от екипа му.

Снимки: БГНЕС/Гергана Костадинова

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови