Подготвя се смяна на шефа на Военна полиция

Юлиан Христов 18 юни 2015 в 13:49 14501 13

Подготвя се смяна на шефа на Военна полиция

Снимка Министерство на отбраната

Твърде вероятно е шефът на Военна полиция бригаден генерал Борислав Сертов да бъде сменен след скандала с разследването на командира на 61 Механизирана стрямската бригада в Карлово бриг. ген. Димитър Шивиков.

Със заповед на министъра на отбраната Николай Ненчев Инспекторатът на Министерството на отбраната е разпоредил проверка в службата, която е на пряко негово подчинение. Тя трябва да установи обстоятелствата, при които във Военна полиция е постъпил анонимният сигнал срещу ген. Шивиков. По информация на OFFNews, в зависимост от резултатите от нея ще бъде ясно дали директорът на службата ще запази поста си.

Преди близо месец постът вече е бил предлаган на бивши служители от спецслужбите, научи OFFNews от източници от Военното ведомство. Търсенето на наследник на ген. Сертов е свързано с намеренията на военния министър за кадрови промени в подчинените му служби. Той вече смени шефа на Военното разузнаване, който отказа да предаде архивите на службата в Комисията по досиетата. Наскоро министърът освободи и началника на политическия си кабинет Илия Налбантов заради недобра комуникация.    

Скандалът около ген. Шивиков може да ускори и смяната на ген. Сертов. Неофициално се твърди, че той няма да бъде изгонен от системата на МО и ще бъде преназначен на друга длъжност в министерството.

Разследването срещу командита на карловската бригада започна в момент, когато той трябвало да поеме висок пост в НАТО. Анонимен сигнал за това, че генералът принудил свои подчинени да се включат в ремонта на жилището му, бил подаден във Военна полиция, а от там - във военната прокуратура. Заради досъдебното производство допускът до класифицирана информация на Шивиков беше отнет. По този начин той повече не може да изпълнява служебните си задължения и ще трябва да напусне поста си. 

Освен военният министър случаят беше коментиран вече и от премиера Бойко Борисов

"С един анонимен сигнал един натовски генерал, един от най-харесваните в НАТО генерали напуска армията. А той е генерал с две мисии в Афганистан. Извинявам се, но не мога да не го коментирам - че отишли няколко негови приятели да му помогнат да си направи ремонт, анонимен сигнал по телефона във Военна полиция. А Военна полиция, без да си информира министъра, сглобява сигнал, праща го в прокуратурата, прокуратурата, вече на базата на този официален сигнал, почва работа, ДАНС му отнема допуска за класифицирана информация и той по смисъла на закона си подава оставката. Изключително достоен генерал", коментира премиерът пред министрите си на вчерашното заседание на кабинета.

Борисов е категоричен, че ще направи всичко възможно да не се стига до отстраняването на генерала от армията. 

"Той трябваше да заминава сега на трета мисия като командващ! Дали му направиха беля, защото му завидяха, че е добър генерал и НАТО си го харесва и го праща на толкова важна мисия, не знам", каза още Борисов, който обсъдил темата и с президента. 

Военният министър съобщи, че по същия начин - чрез отнемане на допуск до класифицирана информация, са отстранени общо шестима офицери.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!