Прокуратурата опроверга Ненчев: Разследването срещу ген. Шивиков не е по анонимка

OFFNews 16 юни 2015 в 10:22 4473 3

Делото срещу бриг. генерал Димитър Шивиков стана повод за задочен диалог между прокуратурата и Министерството на отбраната. 

След като министърът на отбраната Николай Ненчев обяви, че срещу генерала се води хибридна война и по анонимен сигнал срещу него започва разследване, от държавното обвинение побързаха да уточнят, че наказателното производство е тръгнало по сигнал на подчинената на МО Военна полиция. 

"Генерал Шивиков е достоен човек и генерал. Срещу него се води хибридна война. По анонимен сигнал ДНАС му отнема достъпа до секретна информация и на тази база аз трябва да го уволня. Ако след дни бъде оправдан, няма как да го върна на поста. Така може два бъде „отстрелян” всеки един висш военен", каза в интервю за bTV Ненчев. 

От прокуратурата днес контрираха, че досъдебното производство е било образувано на 01 април 2015 г. от Софийската военноокръжна прокуратура, като наказателното производство не е започнало по сигнали, включително и анонимни, пряко до прокуратурата, а след писмено уведомление на Военна полиция за установени нарушения - използване на труд на кадрови военнослужещи, подчинени на Шивиков, за ремонт на жилището му.

След постъпване на уведомлението, Военноокръжна прокуратура – София е изискала от органите на военната полиция всички събрани материали и именно въз основа на тях е последвало образуване на досъдебното производство. От прокуратурата припомнят, че ВП е на пряко подчинение на министъра на отбраната. 

"Въз основа на събраните доказателства, на бриг. генерал Шивиков е повдигнато обвинение за злоупотреба с власт и служебно положение с цел имотна облага /чл. 387 ал. 3 вр. ал. 1 от НК/", допъват от държавното обвинение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика