Ненчев уволни шефа на Военното разузнаване заради ДС агенти

OFFNews 09 март 2015 в 14:01 12764 15

Ненчев уволни шефа на Военното разузнаване заради ДС агенти

Министърът на отбраната Николай Ненчев е освободил от длъжност директора на Служба "Военна информация" Веселин Иванов. 

Заповедта е издадена на 9 март. 

"С г-н Иванов не можахме да постигнем консенсус по важни въпроси относно работата на Службата, особено по кадровото ѝ развитие, където 39% от ръководния състав е назначен преди 1991 г.". Така военният министър е обяснил причините за смяната на Иванов, цитиран от пресцентъра на Министерството на отбраната. 

Сред мотивите за освобождаването на директора на службата е и нуждата от по-голяма оперативна съвместимост със службите на Алианса. Смятам, че много от елементите на това сътрудничество за момента липсват, коментира още Ненчев.

За временно изпълняващ директор на служба „Военна информация“ е назначен полк. Светослав Даскалов.

Министър Ненчев очаква от новото ръководство на служба „Военна информация“ да извърши в кратки срокове необходимите реформи, да даде шанс на млади офицери да докажат професионалните си качества и да им предостави възможност да заемат ръководни длъжности. В момента има и постъпила информация за нередности в Службата, които трябва да се проверят, и новото ръководство да предприеме необходимите правни действия, съобщават от министерството.

Смяната на Иванов беше очаквана, след като Комисията по досиетата поиска повече от 30 хиляди архивни единици от Военното разузнаване. Според Веселин Иванов обаче, ведомството му е предало абсолютно всичко на комисията по досиетата и е изпълнило закона. 

Мотивите на военния министър се покриват изцяло с оповестената от депутата от ГЕРБ и бивш шеф на Комисията по досиетата Методи Андреев информация, че 39% от хората, които заемат ръководна длъжност в Служба "Военна информация", са назначени там преди 1991 г., като 6% от тях са преминали през специални школи на бившия СССР.

Според разузнавачите става въпрос за натиск за предаване на досиета, които биха осветили действащи агенти. 

Бивши разузнавачи сезираха главния прокурор Сотир Цацаров заради изявление на военни министър за това, че те се държат като терористите в редакцията на "Шарли Ебдо". „На мен ми се струва, че бившите военни разузнавачи действат приблизително по начина, по който действат тези терористи. Искат да вземат страха на хората и да ме накарат да се водя по други правила, а не по правилата, които са разписани съобразно закона и моите вътрешни убеждения”, каза министърът в свое интервю. 

Веселин Иванов беше назначен на поста от министъра на отбраната в първото правителство на ГЕРБ Аню Ангелов. С този акт той стана първият цивилен ръководител на "Военна информация". Иванов е титуляр на военното разузнаване от 2010 година, след като военният министър и президентът Георги Първанов не успяха да се разберат за това кой да оглави службата. Президентът не подписа указа с кандидатурата на комодор Валентин Гагашев. Това принуди Ангелов да назначи временен ръководител на разузнаването. С идване на пост на новия президент Росен Плевнелиев беше променен указът, който регламентира какви звания са нужни за важни ключови постове в армията и въоръжените сили. Шефът на Служба "Военна информация" беше изключен от този списък, което даде зелена светлина за назначаването на цивилен ръководител. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!