Плевнелиев: Стратегическа задача пред нас е въвеждането на еврото

OFFNews 17 юни 2016 в 16:53 6306 13

"Стратегическа задача пред нас е въвеждането на еврото. Постигането ѝ изисква последователни политики за ефективна интеграция в европейското пространство на споделени ценности и общ пазар", заяви президентът Росен Плевнелиев на тържествената церемония по встъпване в длъжност на Елица Николова като член на Управителния съвет на БНБ.

Държавният глава изрази увереността си, че институциите ще отстояват интересите и мястото на страната ни и по отношение на бъдещето на Европейския съюз и еврозоната и посочи, че на фона на рекордния брой кризи по света, България стои добре благодарение на своето членство в ЕС и НАТО, балансираната и принципна външна политика, както и стабилната финансова система.

„БНБ е пример, че когато има стабилност и предвидимост , институциите могат да работят ефективно, ползват се с доверието на обществото и постигат значими и видими за всички резултати“, каза Плевнелиев и отбеляза, че днес Българската народна банка е изправена пред сериозни и отговорни задачи като тези да бъде завършен прегледът на качеството на активите и стрес тестовете на българските банки, както и да бъде изпълнен приетият от Управителния съвет на Централната банка План за реформиране и развитие на банковия надзор.

 Плевнелиев заяви, че през миналата година се наблюдават положителни тенденции в банковата система на страната и тя е стабилна. Отчита се растеж на балансовите активи и на депозитите, както и подобрение на ликвидността и капиталовата позиция.

Елица Николова положи клетва, благодари за оказаното ѝ доверие да бъде член на Управителния съвет на БНБ от квотата на държавния глава и изрази решимостта си да работи в интерес на обществото, за постигане на икономическа стабилност и ефективност на финансовия сектор.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10564

16

ultra-73

18.06 2016 в 11:24

Неправилно е проруските троляци и мурзилки да бъдат наричани рубладжии, защото със сигурност не си получават заработките за храчките по Президента, "Гейропа" и НАТО, в рубли!

25665

14

Victimized

17.06 2016 в 23:16

"„БНБ е пример, че когато има стабилност и предвидимост , институциите могат да работят ефективно, ползват се с доверието на обществото и постигат значими и видими за всички резултати“"

Да говори така , на фона на скандала с КТБ е просто смехотворно , как да му вярваш на такъв . Да проверим с една проста анкета , колко точно българите вярват на банковата ни система !!!!

77927

9

El Commandante

17.06 2016 в 20:32

"Става дума за спасяване, чрез поглъщане на влоговете на вложителите."

Не е нужно да даваш такива акъли, на Баце малко му трябва....

12447

8

LDK

17.06 2016 в 20:08

Че защо ни е еврото?

Нашата банкова система не е цъфнала и вързала, но европейската е пълна трагедия. Дойче Банк, която в световен мащаб има най-много дериватни инструменти(става дума за стотици Трилиони) има 2-3% покритие. Масово банките в Германия и Франция са с резерви под 5%.

Това е безумие. Най-малкия трус е в състояние да събори десетки банки в европа за броени часове.

В България и дума не се каза, но в редица европейски държави се прие нов принцип за спасяване на банките. Става дума за спасяване, чрез поглъщане на влоговете на вложителите.

Мярката беше въведена миналата година в няколко държави, а тази година една австрийска банка вече я приложи и "пострига" вложителите с 54%.

Сега е най-лошия момент да гледаме към еврото. Нека да се случи неизбежното - да се спука поредния балон и след това да се огледаме. Ако разумът надделее в Европа, може и да се целим в еврото. Сега не е момента.