Стойнев и Добрев се изпокараха за цената на тока

Ивайло Анев Последна промяна на 27 септември 2014 в 09:44 7908 15

Делян Добрев и Драгомир Стойнев.

Защо се очаква цената на тока да скочи и справедливо ли е това? На този въпрос в студиото на Нова ТВ се опитаха да отговорят двамата бивши енергийни министри от ГЕРБ и БСП Делян Добрев и Драгомир Стойнев.

Двамата се изпокараха за цената на тока и проблемите в енергетиката. Стойнев и Добрев си размениха обвинения за милиарди и договори - кой какво е подписал, какво е направил и какво не е.

Преди седмица ДКЕВР обяви, че цената на тока ще скочи средно с около 10%.

Водещата Мира Иванова почти не успя да вземе думата, за сметка на това от думите на Стойнев и Добрев така и не стана ясно, как България може да излезе от кашата с ЕРП-тата, АЕЦ "Белене", дълговете на НЕК и поскъпването на тока. В един момент водещата дори попита: "Да изляза, ако ви преча?"

Между постоянното прехвърляне на вината между двете управлявали партии все пак Стойнев успя да изрази позицията, че прогнозният 10-процентов скок на тока идва заради прекалено многото зелени централи.

Крайната цена още не е ясно с колко ще бъде увеличена. Това искат дружествата, най-вече ЕВН. В момента лекуваме един болен, без да знаем от какво е болен, анализира положението социалистът. По думите му през годините са взимани решения като договорите с двете американски електроцентрали, които той счита за национални предателства.

Прекалено много са зелените централи, скъпи са, тази енергия трябва да я изкупуваме на 100%, а трябва да вървим към либерализиране на пазара, докато пък по същото време имаме дългосрочни договори. За възобновяемите източници се направиха промени, наложиха се такси, но Плевнелиев сезира Конституционния съд и таксата падна, възмути се Стойнев.

Според бившия министър от кабинета „Орешарски" всички политически сили трябва да се обединят към общо решение и да се върви към плавно покачване на цената на тока, но не с 10%, тъй като за Стойнев това е много.

В момента плащаме веселбата през последната една година. Това пък е позицията на енергетик номер едно по време на управлението на ГЕРБ. Делян Добрев бе категоричен, че, бъркайки се, политиците правят нещата още по-тежки. Според него социална политика през цената на тока не може да се прави. Ексминистърът настоя, че следващото правителство трябва да отдели средства в бюджета за енергийно бедните.

По думите на Стойнев дефицитите в енергетиката са се натрупали, защото по време на управлението на ГЕРБ са включени 1000 мегавата зелена енергия.

„Южен поток” е важен стратегически проект, който е важен за България”, категоричен беше Стойнев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

24.06 2015 в 16:11

Буря в чаша вода.
Вярно е, че има сключени с някои производители неизгодни договори за закупуване по завишени цени, вярно е обаче, че цената на други е субсидирана. Ако се премахнат регулациите, пазарът ще наложи по-висока цена за крайните потребители от съществуващата към момента.
Големият проблем на българина е не цената на електроенергията, най-ниска при това в цяла Европа, а ниските доходи.
Но комунистите това няма да ви го кажат, защото според тях: "Левият гласоподавател ТРЯБВА да е беден"(Страхил Ангелов).
Темите за доходите, бизнеса, печалбата, производителността, иновациите, образованието, бизнес средата и правосъдието са съзидателните теми, съсредоточаване върхо които би донесло ПО-ВИСОКИ ДОХОДИ, с които не само да си платите сметките за тока, а да жи останат пари и за достоен живот.
Иначе на комунистите обещанията ги знаем - на ти 5 лв. пенсия отгоре и бегай.

24.06 2015 в 15:43

Стойнев: "Скъпият ток е заради американските централи и ВЕИ-тата" !?!?
Да бе, щом са американски как да не са виновни ? Това, че могъщият енергетик Овчаров сключи договорите с тях, сякаш беше бил пиян, не е интересно вече. А милиардите, заровени в Белене изобщо ги няма вече, или ? А милионите в Южен поток ?
Безпамтни и безродни са само комунистите в България !

27.09 2014 в 20:23

Тука наблюдаваме некъф ОФФчи пардоксален феномен:

Една малка, но МНОГО КРЕСЛИВА дружинка шорошомолци демокрасти, либерасти, толерасти, мултикултурасти, седерасти, герберасти и педерасти вият като изоглавени "За" ПОВИШАВАНЕ ЦЕНАТА НА ТОКА.

Докато простия народ се чуди как да изкара по-леко зимата и при сегашните СПЕКУЛАТИВНО ВИСОКИ ЦЕНИ. Омерзен съм.

27.09 2014 в 15:20

Гацо каза!
Напълно съгласен с Балкански, Досега какво се спотайват хитрягите – ДА ПУБЛИКУВАТ ПЪРВИТЕ СОБСТВЕНИци, НА КОГО СА ПРОДАЛИ, кои офшорки са, че Рустем Плювно е специалист по Офшорките, айде, нали прозрачност искаха, ГЕРБаджийски номера, бил приет закона по времето на Тройната, че ГЕРБавите като са дошли на власт, да не са детска градина Я, я да казват и да плащат вредите, причинени на народа български, какво го усукват!!!!!
- от АЕЦ “Козлодуй” – за 1 мегават/час (1000 киловат/ч) НЕК заплаща 44 лв., или 1 киловатчас струва 4,4 ст.
- от ТЕЦ (“Марица-изток - 2, - 3”, ТЕЦ “Бобовдол”, ТЕЦ “Варна”) – НЕК заплаща за 1 мегават/час 73 лв.; 1 киловатчас струва 7,3 ст.
- от ВЕЦ – НЕК заплаща за 1 мегават/час 154 лв.; 1 киловатчас струва 15,4 ст.
- от вятърните централи – НЕК заплаща за 1 мегават/час 169 лв.; 1 киловатчас струва 16, 9 ст.
- от фотоволтаичните централи – НЕК заплаща за 1 мегават/час 789 лв., 1 киловатчас струва 78,9 ст.
Ако цената на АЕЦ “Козлодуй” приемем за единица мярка, то цената, по която НЕК купува енергията от ТЕЦ, е 1,7 пъти по-висока; от ВЕЦ – 3,5 пъти по-висока; от вятърните електроцентрали – 3,8 пъти по-висока; от фотоволтаичните централи – 17,9 пъти по-висока.
КОЛКО Е ЦЕНАТА НА АМЕРИКАНСКИТЕ топлоЦЕНТРАЛИ, някой знае ли?!?!?
Гацо каза!

27.09 2014 в 15:06

Ето защо на такива отговорни длъжности в държавата не трябва да се назначават разни партизанчета /верни партийни другари - точно както беше при бай Тошо/, а хора образовани, вряли и кипяли в тези дейности, със солиден опит и ,ако може, рискували собствени средства. Изумително е как си прехвърлят топката те и президентът за да узаконят пладнешките грабежи от определени олигарси и партийни функционери, къде явно, къде прикрито. И в крайна сметка тезата е, че парите трябва да се платят ..., а не как може да се задържи цената на тока, евтината да отива за народа и/или за бедните, а скъпата да отива за износ. Иначе бедният българин финансира съседите /сърби, турци, македонци/ и плаща скъпата ни произведена енергия от зелената енергия и американските централи и пълни джобовете на вече споменатите хитреци. Да не говорим, че ползвателите на електроенергия финансират пряко и парнаджиите ?!Направо срамота!

27.09 2014 в 14:56

За 2013 България е с най-ниска цена на тока. Следват Румъния, Естония, Хърватско и т.н., като най-скъпо е в Дания, а близо до нея са Кипър, Грмания и Белгия.
Цената на тока ми изглежда като своеобразен показател за развитието на съответната страна. Ще ми се обаче да минем по-напред в тази класация, като стъпка нагоре. Ниската цена на тока и бедността вървят заедно и няма как да се оттървеш само от едно

27.09 2014 в 14:35

"Прогнозният 10-процентов скок на тока идва заради прекалено многото зелени централи" и "договорите с двете американски електроцентрали", които могат да бъдат квалифицирани като "национални предателства", в съучастие с ПлЕVNелиев.

Всъщност ЦЕНАТА НЕ САМО НЯМА ДА СЕ УВЕЛИЧИ, но е възможно и ДА СЕ НАМАЛИ, ако бъдат прекратени незабавно АНТИПАЗАРНИТЕ договори за ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ИЗКУПУВАНЕ!? спекулативното свръхпроизводство на електроенергия на американските "Марици" и т.нар. "зелени", всъщност МАФИОТСКИ фотосолари и вятърни паркове.

В момента високите цени обогатяват единствено ЧЕЗките и австрийските пенсионери, защото 3-те ЕРП-та са ЧУЖДИ ДЪРЖАВНИ ФИРМИ, и българската ЕНЕРГИЙНА МАФИЯ, представена от собствениците на тия "зелени" централи: депутати, банкери, паразити-спекуланти и членове на техните семейства.

Единствения източник на ЕВТИН ТОК е АЕЦ, и единствено там държавата трябва да инвестира, а всички останали произвеждащи скъпа електроенергия източници да излязат на свободния пазар, без задължително изкупуване по фиксирани цени, и да се конкурират с АЕЦ. Това означава ПАЗАРНА ИКОНОМИКА.

27.09 2014 в 11:42

Рубладжията Стойнев не трябва да бъде канен в студия, а осъден и вкаран в затвора.

27.09 2014 в 10:58

Президентът Плевнелиев е бизнес партньор на „зеления“ олигарх Иво Прокопиев.

По света и у нас беше констатирано масирано нахлуване на мръсни пари в „зеления“ бранш и изпирането им чрез дългосрочните договори за изкупуване на „зеления“ ток от ЕРП-тата и държавните електрически компании. Tова бе посочено в доклади на Европол и други разузнавателни агенции. (Виж цитата от доклада на ДАНС в карето.) Италия два пъти национализира ВЕИ-тата на италианската мафия. Първия път, през 2010 г., иззе активи за $1.9 милиарда, а втория път, през април т.г., конфискува активи и пари на стойност $ 1.67 милиарда на мафиота Вито Никастри. Това включваше 43 вятърни и соларни парка, плюс пари в брой. И никой не е упрекнал правителството в Рим за тази национализация. (Виж „Italy seizes $1.9 billion of assets as Mafia goes green“, Reuters, 14 септември 2010 г, както и „Italy’s mafia launders money through wind farms“, 5 юли 2013г)
Дори в държави, където мафията няма достъп до този сектор, изкупните цени биват сваляни драстично, въпреки че производителите на „зелен“ ток имат дългосрочни договори.
„В Германия например, дори и при дългосрочни договори, има намаление с 30% на стимулите“, заяви Асен Василев. (Виж медиите от 10 април 2013 г.)
Но за нас, българите, не е нужно да търсим информация от Италия или Германия, за да знаем, че тъй наречените възобновяеми енергоизточници са „зелени“, но не като тревата, а като отровата за всеки жив организъм. Историята им в България е нагледен пример за извращенията на поръчковото законодателство, което доведе до Февруарското енергийно въстание от 2013 г. и падането на правителството на Борисов. Въстанието, увенчано с гибелта на 6 българи, които се самозапалиха в знак на протест срещу енергийния грабеж, но чиито послания днес са забравени.
Поправката на АТАКА, гласувана от 42-ия парламент, отговаря на исканията на българския народ и поправя несправедливостта, макар и частично!
Защо частично? Защото според програмата на АТАКА тези скандално антипазарни образувания, наричани

ВЕИ трябва да бъдат пуснати на пазара и да продават енергията си в конкуренция

с останалите производители на електроенергия. Така е честно. Така е справедливо. Така е по капиталистически, нали?
Историята започва от 2007 г. България е вече член на ЕС и започва да прилага европейското законодателство. Една от директивите, която си поставя за цел да се бори с псевдонаучната доктрина за „глобално затопляне, причинено от човека“, изисква от страните-членки да въведат ток от ВЕИ във вътрешното си потребление до 2020 г., като за целта осигурят на техните собственици „стимули“, т.е. антипазарни привилегии, дискриминиращи останалите производители на електроенергия, за 12-те години от 2008 до 2020 г. Предвидено е до 2020 г. „стимулите“ да намаляват с до 20% всяка година. Брюксел решава, че през 2020 г. България трябва да има 16% ток от ВЕИ във вътрешното потребление. Днес ни убеждават, че невинната Еврокомисия имала предвид не собствениците на големите мултинационални корпорации и местните олигарси, а собствениците на жилища и ферми, които да бъдат „стимулирани“ да си инсталират фотосоларни панели и ветрогенератори на покривите на къщите си или в дворовете си. Повечето от държавите-членки отлагат въвеждането на тези квоти за след 2015 г., когато цените на „зеления“ ток, падащи с по 20% всяка година, ще паднат достатъчно, за да се конкурират с цените на АЕЦ и ТЕЦ.

Не така разсъждават
гешефтарите на Тройната коалиция в България, обаче!

Те приемат закон за ВЕИ, в който записват, че държавата т.е. НЕК, е длъжна веднага да включва всяко ВЕИ, получило Акт 16, към мрежата и чрез ЕРП-тата да изкупва всеки негов киловатчас в продължение на 12 години от момента на включването му в мрежата. Определя и цената – 855 лв за мегаватчас на фотосоларите (числото е цитирано от министър Делян Добрев в интервю от 4 юли 2012 г., по повод поскъпването на тока с 13%.), при 44 лв./ МВтч на АЕЦ „Козлодуй“ и 62 лв./МВтч на държавната ТЕЦ „Марица изток-2″! Тоест, над 20 пъти по-скъпо. Не по-евтини са изкупните цени на останалите ВЕИ – над 800 лв./МВтч за биомасата (смес от стърготини, брикети от трева и петрол) и между 350 и 400 лв. за ветрените паркове.
На следващата, 2008 година, „стимулите“ са засилени с един турболобизъм, нямащ равен на себе си в световната история. В Закона за енергийната ефективност е увеличен срокът на задължително изкупуване на фотоволтаичния ток от 12 на 20 години. В пленарна зала този срок е увеличен от 20 на 25 години. Председателстващият Любен Корнезов обявява, че енергийната комисия е допуснала „печатна грешка“ и срокът не е 20, а 25 години! Така държавата, бизнесът, народът на България, са ощетени с още много милиарди.
Какво обаче прави ГЕРБ, когато през 2009 г. взема властта? Нищо. Едва през май 2011 г. влиза в сила нов закон, който нанася несъществени, нежни корекции в схемата на грабежа. Свалена е забраната токът на фотоволтаиците да не поевтинява с повече от 5% годишно. ДКЕВР получава правото да сваля цената по свое усмотрение. Намалява срокът на задължително изкупуване от 25 на 20 години за фотоволтаиците и на 12 години за вятъра. Тоест, пооправена е „печатната грешка“ на Корнезов, но с условието, че заварените договори (сключени преди май 2011 г.), ще си останат непипнати. Защо ГЕРБ не свали срока на 9 години – колкото оставаха от 2011 до 2020 година? Цената на соларния ток е свалена на 485 лв./МВтч.Така ГЕРБ вади предизборни дивиденти с аргумента: „Радвайте се, че поскъпването на тока е само 13%, защото ако не бяхме ние, скокът щеше да бъде 33%“.
Така в България бе създадена и

до ден днешен процъфтява една феодална каста

от собственици на ВЕИ, която е осигурила и живота на децата и внуците си за четвърт век напред.

Към България се насочват спекуланти от цял свят. Най-големият соларен парк, този край с. Караджалово, е собственост на държавния фонд ACWA Power на… Саудитска Арабия!
Едно от най-скандалните ЕРП-та, австрийското ЕВН, чрез своята фирма „Натуркрафт“, изгради два соларни парка, край с. Блатец (Сливенско) и с. Тръстиково (Бургаско), плюс един ветрен парк крак с. Българево, недалеч от Каварна. Тоест, по силата на сегашния закон ЕВН е длъжна да изкупува на безбожно високи цени „зеления“ ток от… себе си!
Държавната компания КOSEP на Република Корея също изгради два „слънчеви“ парка в България. В края на 2010 г. корейците връчиха на премиера Борисов чек за 1 милион лв. Подкупът бе връчен официално, пред камерите, от господин Кий Хьок Чой.
„Дарението ще бъде предоставено на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, като точното предназначение на сумата ще се определи от експерти на институцията (т.е. от Трайчо Трайков- б.а.) и представители на корейската компания“, съобщиха от правителствената пресслужба на 14 декември 2010 г.

Повече информация за чуждите енергийни вампири, които изсмукват икономиката и държавата ни, виж „Бедна България издържа богатите САЩ, Саудитска Арабия, Корея и Австрия“ във в. „Атака“ от март т.г.

Куриозното е, че тъкмо най-кресливите апологети на капитализма, българските олигарси, които даже издават вестници със заглавия като „Капитал“, „Пари“ и прочее, станаха собственици на ВЕИ. Сред тях са Иво Прокопиев, Цветелина Бориславова, Стефан Софиянски. Спретнаха си даже партия „Зелените“, за да търсят политически чадър за дивите си, спекулативни печалби. Въпросните „зелени“ са най-гласовитите противници на българската ядрена енергетика (макар че и урановото гориво е възобновяем енергоизточник!), но остават глухи и слепи за големите поражения, които въртоците и фотоволтаиците нанасят на екосистемите. На страната на тази феодална каста е и офшорният бизнес-партньор на Прокопиев, днешният държавен глава Росен Плевнелиев, който вече обяви, че ще наложи вето на закона за бюджета именно заради поправката на АТАКА!
Покрай тези 3-4 печално известни олигарси, с ВЕИ са се уредили и куп по-малко нашумели търгаши, сред които – за жалост! – има десетки депутати в последните български парламенти, скрити зад офшорни фирми за ВЕИ (Виж таблицата).

СТЕНАТА НА СРАМА: Кой печели?

На 17 март 2013 г., докато още преживявахме ужаса от живите факли на протестите, разследване на TV7 освети част от членовете на феодалната ВЕИ-каста, които печелят от слънце и вятър, щедро заплащани от НЕК, която на свой ред покрива загубите си през сметките за ток на всички нас. Ето 5 от по-неизвестните имена.

1. Рамадан Аталай (ДПС), председател на енергийната комисия в 42-то НС има фотовлтачина инсталация във Велико Търново, която се води на фирмата „Прометекс“ на Ревин Аталай, син на депутата. В декларацията си Рамадан Аталай не е посочил конфликт на интереси, въпреки че е вносител на скандалния Закон за ВЕИ от 2007-2008 г.2. Петър Курумбашев (БСП) притежава ВЕЦ и фотоволтаик. Фирмата „Сънрей енерджи“, собственост на дружеството, което е управлявал, строи соларна електроцентрала от 340 kW и цена от 728 лв. на мегаватчас. Курумбашев беше един от най-яростните противници на въведената през 2012 г. такса за достъп за ВЕИ. По това време той бе член на Комисията по енергетика в 41-то НС, но в декларацията си за частен интерес е оставил празна графа. Социалистът Курумбашев е бил и консултант на „Каолин“ – дружеството на Иво Прокопиев, което продава скъп варовик на американските „Марици“ 1 и 3 и така влияе на по-високата цена на електроенергията им.
3. Асен Гагаузов (БСП), бивш дългогодишен депутат и министър на БСП в Тройната коалиция, притежава две вятърни централи, изградени върху имоти на Министерството на земеделието, получени чрез заменка, която му е струвала 45 стотинки на кв. м. Въртоците в с. Воденичане край Ямбол официално се водят на сина на Асен Гагаузов – Павлин през фирмата му „Еко инвест 2004″. До ветрогенераторите синът на депутата е построил и фотоволтаични панели и продава тока им на НЕК по 485 лв./МВтч. Парцелът под инсталациите също е бил държавен и е закупен на цена от 1.70 лв. на кв.м. В графата на декларацията си депутатът беше писал, че няма конфликт със свързани лица.

4. Камен Петков – изменник, напуснал ПГ АТАКА в 41-то НС, след като се сдоби със соларния парк „Солар Вълчедръм“ и кредит от над 7 милиона лв. срещу нищожно обезпечение (Виж и в.„Атака“ от 3 февруари 2012 г., където аферата е анализирана в подробности.)

5. Иван Йотов, доскоро изпълнителен директор на ЕСО (Електроенергийния системен оператор), дъщерно дружество на НЕК.


ЕСО решава коя електроцентрала колко енергия да продава. С негово решение бяха спрени 5-те блока на евтината ТЕЦ „Марица изток – 2”, за да има потребление за скъпия ток от неговите ВЕИ. Фотоволтаиците се водят на съпругата му Велина Йотова. По договор НЕК плаща по 567 лв./МВтч. на фирмата й „Вел Солар“ в с. Татарево край Хасково. Йотова има още една фирма „Ю Ес Ю енерджи“, която оперира соларен парк в с. Маленово край Стралджа. Като представител на държавата Иван Йотов е бил в крещящ конфликт на интереси, защото е свързан с производството на зелена енергия, която в същото време би трябвало да контролира.

6. Красимир Първанов беше изпълнителен директор на НЕК, когато синът му Петър, макар и едва 20 годишен, открива соларен парк в с. Гюргич (Видинско) през фирмата си „Пи Паур“.Конфликтът на интереси е очевиден – бащата като шеф на НЕК изкупува скъпата енергия от по 728 лв. на мегаватчас на сина си. Другата фирма на Петър Първанов, „Пи Енд Пи Солар“, има още два фотоволтаика край Видин и продават ток на НЕК на цени от 567 и 485 лв. на мегаватчас. Самият бивш енергиен шеф също си е построил слънчева централа от 1 492 kW в съседство до тези на сина си.

ДАНС: ВЕИ са перачница на мафиотски пари


В доклада на Дирекция „Финансово разузнаване“ на ДАНС за 2012 година, на 22-ра страница е отбелязано:
„Друга тенденция, която се наблюдава през последната година е свързана с докладване на съмнителна дейност извършвана от дружества с основна дейност в областта на възобновяемите източници на енергия. Подобен тип юридически лица се използват в схеми за изпиране на пари поради няколко причини… На първо място е обстоятелството, че диверсификацията на енергийните източници е основен приоритет в България и ЕС, което предполага насърчаване създаването на дружества с такава дейност (включително изкупуване на произведената продукция на преференциални цени по предварителни договори и насърчаване на чуждестранните инвестиции). Последното предполага и опити за използване на дейността на такива дружества с цел изпиране на пари.
Изграждането на подобни високотехнологични паркове е свързано със значителни по обем инвестиции и акумулирането на високи обороти. Това предлага лесен начин за инвестиране на големи суми с неустановен произход, или на опити за извършване на данъчни престъпления (предимно източване на ДДС).
Наблюдават се случаи, при които при изграждането на подобни фотоволтаични паркове се отпускат заемни средства от офшорни компании, което затруднява установяването на източника на финансиране.

27.09 2014 в 10:58

Гацо каза!
Тъжна картина е България - само ТЕРМИНАЛ2 остава!
Всичко останало от бай Тошо е окрадено, приватизирано, съборено, унищожено, скапало се. Последното, останало от бай Тошо продаде Боко - Булгартаба, дялове ЕРП и други.
Последните ресурси на държавицеата опоскват алчните хитраги, отвсякъде грабят, грабят, грабят, ненаситни са
РЕШЕНИЕ - ТЕРМИНАЛ 2 остава!
Гацо каза!