Стойнев и Добрев се изпокараха за цената на тока

Ивайло Анев 27 септември 2014 в 09:44 8671 15

Делян Добрев и Драгомир Стойнев.

Защо се очаква цената на тока да скочи и справедливо ли е това? На този въпрос в студиото на Нова ТВ се опитаха да отговорят двамата бивши енергийни министри от ГЕРБ и БСП Делян Добрев и Драгомир Стойнев.

Двамата се изпокараха за цената на тока и проблемите в енергетиката. Стойнев и Добрев си размениха обвинения за милиарди и договори - кой какво е подписал, какво е направил и какво не е.

Преди седмица ДКЕВР обяви, че цената на тока ще скочи средно с около 10%.

Водещата Мира Иванова почти не успя да вземе думата, за сметка на това от думите на Стойнев и Добрев така и не стана ясно, как България може да излезе от кашата с ЕРП-тата, АЕЦ "Белене", дълговете на НЕК и поскъпването на тока. В един момент водещата дори попита: "Да изляза, ако ви преча?"

Между постоянното прехвърляне на вината между двете управлявали партии все пак Стойнев успя да изрази позицията, че прогнозният 10-процентов скок на тока идва заради прекалено многото зелени централи.

Крайната цена още не е ясно с колко ще бъде увеличена. Това искат дружествата, най-вече ЕВН. В момента лекуваме един болен, без да знаем от какво е болен, анализира положението социалистът. По думите му през годините са взимани решения като договорите с двете американски електроцентрали, които той счита за национални предателства.

Прекалено много са зелените централи, скъпи са, тази енергия трябва да я изкупуваме на 100%, а трябва да вървим към либерализиране на пазара, докато пък по същото време имаме дългосрочни договори. За възобновяемите източници се направиха промени, наложиха се такси, но Плевнелиев сезира Конституционния съд и таксата падна, възмути се Стойнев.

Според бившия министър от кабинета „Орешарски" всички политически сили трябва да се обединят към общо решение и да се върви към плавно покачване на цената на тока, но не с 10%, тъй като за Стойнев това е много.

В момента плащаме веселбата през последната една година. Това пък е позицията на енергетик номер едно по време на управлението на ГЕРБ. Делян Добрев бе категоричен, че, бъркайки се, политиците правят нещата още по-тежки. Според него социална политика през цената на тока не може да се прави. Ексминистърът настоя, че следващото правителство трябва да отдели средства в бюджета за енергийно бедните.

По думите на Стойнев дефицитите в енергетиката са се натрупали, защото по време на управлението на ГЕРБ са включени 1000 мегавата зелена енергия.

„Южен поток” е важен стратегически проект, който е важен за България”, категоричен беше Стойнев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!