Плевнелиев блокира клетвата на Марковска, излезе от залата (видео)

Юлиан Христов 15 ноември 2012 в 09:17 8302 15

Росен Плевнелиев напуска залата, за да попречи на клетвата на Венета Марковска. Снимка: БГНЕС
Росен Плевнелиев напуска залата, за да попречи на клетвата на Венета Марковска. Снимка: БГНЕС

Президентът Росен Плевнелиев отказа да присъства на клетвата на Венета Марковска като конституционен съдия и така блокира процедурата по заклеването ú. Това е безпрецедентен случай в историята на Конституционния съд от създаването му през 1991 година.

В отсъствието на президента не е възможно конституционен съдия да встъпи в длъжност.

Плевнелиев присъства тази сутрин на клетвата на другите трима новоизбрани членове на Конституционния съд (КС) - Георги Ангелов, Борис Велчев и Анастас Анастасов. Когато обаче дойде време Марковска да положи клетва (тя бе четвърта по ред), президентът помоли водещият церемонията - председателя на КС Евгени Танчев, за кратка пауза, в която да се изкаже.

Плевнелиев обясни, че напуска церемонията по заклеването на последния кандидат заради скандала около назначаването ú и това, че в последните дни е имало съмнения в моралните качества на кандидата. Плевнелиев обясни, че не трябва да има и капчица съмнение за нито един от кандидатите. По думите му, репутацията на КС е най-важна за държавата и затова в него трябва да влязат най-достойните съдии.

"Нека не превръщаме Конституционния съд в заложник на лични интереси", подчерта държавният глава.

Президентът обясни,  че е още по-убеден  в решението си да напусне церемонията, след като е получил писмо от прокуратурата. Той не уточни какво е съдържанието на писмото. Според непотвърдена информация на Mediapool, в писмото от прокуратурата се съдържат данни за образувано в края на 2010 г. разследване срещу неизвестен извършител за пране на пари, корупция и търговия с влияние.  

Вижте видео от Конституционния съд тази сутрин:

 

 


 

 

Мотивът за тази стъпка е, че в публичното пространство има съмнения за моралните качества на един от избраните конституционни съдии. По тази причина през изминалите дни призовах нееднократно този кандидат да положи клетва, едва след като изчисти името си.

Съдиите са призвани да осигуряват върховенството на Конституцията и президентът, като обединител на нацията, не може да допусне, доброто име на съда, призван да бъде бранител на основния закон, да бъде поставено под въпрос. В българските граждани и в европейските ни партньори не трябва да има и капчица и сянка на съмнение за нравствените качества на всеки един от конституционните съдии.

В Конституционния съд - най-важната за устоите на демокрацията в страната ни институция - трябва да влязат най-достойните и с високите морални качества. Посочих го нееднократно в мои изявления. Също така репутацията на Конституционния съд е най-важна за държавата и демокрацията. Тя се базира на репутацията на всеки един от неговите членове. Затова искам да съм сигурен, че всеки един има безусловна и безукорна репутация.

Получих писмо от Прокуратурата, което ме прави още по-убеден в решението си днес да не присъствам на клетвата на последния от новите кандидати. Още повече, че самият той поиска да не се закълне, докато не се разчистят всички обстоятелства около сигналите и информациите, които са налични.

Затова считам, че е мой дълг да не допусна превръщането на Конституционния съд в заложник на лични интереси и да бъде подкопано доверието на гражданите в институциите, тъй като ще има единствено негативни, както в България, така и извън страната, последствия.

Останалите съдии поздравявам от все сърце. Пожелавам успех на всички. Конституционния съд е стожер на демокрацията. С най-дълбокото си убеждение, че това е така, бях откровен, заяви държавният глава, след което напусна церемонията.

Така Венета Марковска не успя да положи клетвата си като конституционен съдия, защото в Закона за КС е записано, че клетвата се полага само в присъствието на президента.

В така създалата се ситуация председателят на КС оповести, че церемонията няма как да продължи в отсъствието на държавния глава. Така до заклеване на Венета Марковска не се стигна и заседанието бе прекратено, а съдиите се оттеглиха, за да преценят безпрецедентната ситуация.

Веднага след това се появиха коментари, че поведението на Росен Плевнелиев е противоконституционно.

Марковска напусна залата, като отказа всякакъв коментар пред медиите. 

Главният секретар на КС Енита Еникова съобщи, че сега на ход е парламентът, който трябва или да потвърди кандидатурата на Марковска, или да я оттегли и да избере нов конституционен съдия.

Началото на церемонията беше съпътствано от друг скандал. Много медиите, между които и големи телевизии като bTV и TV7, не бяха допуснати до залата на съда, с мотива, че няма достатъчно места. Медиите бяха помолени да бъдат днес пред съда поне с половин час по-рано, така че пропускането на желаещите да влязат да стане безпроблемно. Въпреки това пускането на журналисти стана едва 15 минути преди церемонията, което доведе до хаос и допускането само на първите, успели да се доберат до входа.

До последния момент Марковска не се отказа от назначението си въпреки призивите на властта доброволно да те оттегли. Днес ВСС гласува подадената от нея оставка като зам.-председател на Върховния административен съд.

Очаквайте развитието по случая "Марковска" с изнасяне на информация от прокуратурата по повод сигнала срещу съдийката, подаден в парламента.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!