Заради Марковска Конституцията остава без надзор

Юлиан Христов 15 ноември 2012 в 16:21 3086 4

Конституционен съд. Снимка: Сергей Антонов
Конституционен съд. Снимка: Сергей Антонов

След като три седмици институциите бяха подложени на морално изпитание, а държавата трябваше да понесе унижението от скандала покрай назначението на съдия Венета Марковска, резултатът е един - Конституцията остава без надзор. За неопределено време.

Изчаквателен период

Последното заседание на Конституционния съд беше на 13 октомври, когато съдиите разсъждаваха върху това противоречат ли на Конституцията текстове от закона за конфискацията. След тази дата изтече мандатът на четирима от "12-те мъдреци" - Георги Петканов, Евгени Танчев, Емилия Друмева и Владислав Славов. В същото време в Закона за КС е записано, че мандатът на съдиите изтича в момента на полагане на клетва на новите съдии. Тоест, до днес, когато се заклеха само трима от четиримата нови съдии. 

С бламирането на клетвата на Марковска президентът реши казуса, но произведе прецедент, над който всички юристи започнаха да се упражняват. Ясно е, че докато мястото на Марковска не бъде заето, Конституционният съд няма да заседава. Това означава, че поне още две седмици Конституцията ще остане без надзор. Или, ако бъде теглена чертата - близо месец и половина работата на съда е блокирана.

"Ако досега съдът не е заседавал, е било поради факта, че няма назрял момент за конкретно дело", коментира пред OFFNews Енита Еникова, главен секретар на съда. Тя не отрече обаче, че периодът до днешното полагане на клетва е бил "изчаквателен", като заседания не са провеждани.

По този начин от 8 октомври в съда отлежава искането за обявяване на противоконституционност на новосъздадената парламентарна анкетна комисия за корупция по висшите етажи на властта, оглавявана от Яне Янев. С други думи, комисията ще продължава да заседава и да работи с документи и справки от Прокуратурата, МВР и службите, без да е ясно дали има конституционно основание. 

"Съдът не може да заседава в настоящия състав, докато не бъде назначен нов съдия", обясни Еникова. По думите ѝ едва тогава ще бъде избран председател на съда, след което съдиите ще могат да водят редовни заседания. "Днес приключи мандата на четиримата съдии с полагането на клетва на новите. Оттук нататък чакаме назначаването на нов", обясни главният секретар на съда.

Президент vs Конституция

Веднага, след като президентът Росен Плевнелиев демонстративно напусна церемонията в КС, се появиха съмнения, че той няма право на подобен ход. Подобно решение на държавен глава е прецедент откакто съдът е създаден през 1991 година. Винаги в церемониите по полагане на клетва на конституционните съдии е присъствал президент. В чл. 6, ал 2 от Закона за Конституционния съд е записано, че "съдията полага клетва в едноседмичен срок от назначаването или избирането му в присъствието на председателя на Народното събрание, на президента и на председателите на Върховния касационен съд и на Върховния административен съд". 

Никъде обаче не е предвидена хипотезата, ако президентът отсъства, дали това проваля клетвата. В същото време в закона е записано единствено, че президентът "присъства", без да е обяснено дали това има задължителен характер. Днес правосъдният министър Диана Ковачева коментира, че оттеглянето на Плевнелиев е негово "суверенно" право, така както той има право да налага вето.

Само че тази негова привилегия не е описана никъде.

Именно актът на президента беше повод за искането за импийчмънт от независимите депутати, които подкрепиха кандидатурата на Марковска. 

Между два стола

След провала на клетвената церемония днес Венета Марковска заяви, че няма да се откаже от поста си на конституционен съдия. По-късно през деня ВСС гласува оставката ѝ като съдия и зам.-председател на Върховния административен съд (ВАС), но под условие. В текста на решението на съвета е записано, че мандатът ѝ във ВАС се прекратява от момента на встъпването ѝ в длъжност като конституционен съдия. Това би трябвало да означава, че въпреки законодателството, ВСС взима решение "под условие" за оставката на магистрат, за да бъде запазено мястото на Марковска във ВАС, ако тя не влезе в Конституционния съд. 

Днес правосъдният министър Диана Ковачева обаче коментира, че независимо от това решение на ВСС, едва ли Марковска би има място отново във ВАС. 

Докато правосъдният министър даваше пресконференция, долетя новината, че Марковска е подава втора молба за напускане от ВАС. Новината изненада правосъдния министър, която добави, че и сутринта не е знаела за това какво предстои да се случи по време на церемонията.

Според Ковачева процедурата за избор на член на КС от парламентарната квота трябва да започне отначало. Тя изрази надежда този път да има достоен кандидат. „Надявах се, че г-жа Марковска все пак ще се откаже", коментира министър Ковачева. 

Топката е изцяло в ръцете на Парламента и неговия председател. Единственият ход е кандидатурата на Марковска да бъде оттеглена от Парламента, който я излъчи. Със свое решение депутатите трябва да определят нов кандидат, който да мине процедурата по избор. Едва след това може да има клетва на нов съдия. Цялата процедура би отнела минимум 10 дни, прогнозира правосъдният министър. 

А до тогава няма кой да се грижи за Конституцията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews