ЕК излиза с позиция по скандала "Марковска", Борисов сръчка парламента (обновена)

Юлиан Христов 16 ноември 2012 в 09:56 1956 0

Президентът бламира избора на Марковска за конституционен съдия. Снимка: БГНЕС
Президентът бламира избора на Марковска за конституционен съдия. Снимка: БГНЕС

Очаква се днес или следващата седмица Европейската комисия да излезе с официална позиция по развитието на скандала със съдия Венета Марковска.

Това съобщи за БНР говорителят на комисията Марк Грей.

Проследихме днешното развитие на събитията. Нямам незабавна реакция. Ще разгледаме нещата в детайли и тогава ще излезем със съответната реакция, каза Грей.

Премиерът Бойко Борисов заяви днес пред журналисти, че очаква Парламентът да реши случая. "Чакам още днес или в близките дни парламентът да започне процедура по нов избор", каза той. 

Заради вчерашното напускане на церемонията, президентът Росен Плевнелиев е заплашен с процедура по импийчмънт, а работата на Конституционният съд е блокирана. Ходът на президента вероятно е неконституционен, смятат независимите депутати, които издигнаха кандидатурата на Марковска.

Пред БНТ тази сутрин бившият депутат от РЗС, сега независим, Дарин Матов, заяви, че съдийката е имала намерение до последно да се закълне като конституционен съдия, за да може веднага след това да подаде оставка и случаят да бъде приключен. Сега обаче случаят ставал по-комплициран, защото президентът не може по този начин да бламира решение на парламента, което може да прави единствено чрез налагане на вето върху приети закони.

Депутатът от ДСБ Веселин Методиев обясни, че със свое тълкувателно решение Конституционният съд е решил хипотезата, при която парламентът да може да прегласува свои решения. Това означава, че сега на ход са депутатите, които трябва да оттеглят кандидатурата на Марковска, като на нейно място бъде избран нов кандидат за член на КС от квотата на парламента.

Днес в парламента Иван Костов, съпредседател на СК, предложи тот парламентарната трибуна група депутати, специалисти по конституционно право, да предложат решение по казуса "Марковска".

"Случаят прераства в институционална криза", подчерта той. За да не стане това и за да не се парализира дейността на Конституционния съд, е най-разумно група депутати да предложат решение, аргументира се синият лидер. Това, което четох в медиите, че народният представител от ГЕРБ Искра Фидосова ще намери решение ,не е сериозно, каза той. Доверие у нея едва ли има от където и да било, даже и от средите на ГЕРБ, коментира Костов.

Независимият депутат Тодор Великов предложи председателят на НС да поиска втора дата, на която Венета Марковска да се закълне. "Разбирате ли в каква хипотеза сме, ако някой от тези четиримата не пожелае, защото не харесва някой от кандидатите. Моля да напишете писмо, с което да се изиска нова дата", настоя независимият народен представител.

Вчера стана ясно, че в прокуратурата от една година са водили разследване за търговия с влияние и подкуп срещу неизвестен извършител, като в схемата са участвали съди Марковска и близкия до нея бизнесмен Георги Георгиев. От  прокуратурата отказаха да обяснят, защо сигналът е огласен на президента само ден пред полагането на клетва на новите конституционни съдии.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!