Патриотите със свой кандидат за конституционен съдия

Симона Костадинова 16 септември 2015 в 14:33 1570 0

Снимка БГНЕС, Архив

Патриотичният фронт (ПФ) издига собствена кандидатура за конституционен съдия от квотата на Народното събрание. Това е Михаил Кожарев.

Така той става вторият кандидат за единственото място от квотата на парламента. Първият е настоящият омбудсман Константин Пенчев, който беше издигнат от ГЕРБ.

Само преди няколко месеца Кожарев поиска оставката на правосъдния министър Христо Иванов.

Той бе и сред седемте магистрати, които издигнаха кандидатурата на Сотир Цацаров за главен прокурор. Тогава Цацаров беше подкрепен от Каролина Неделчева (ГЕРБ), Магдалена Лазарова-Проданова (ДПС), Соня Найденова (ГЕРБ), Светла Петкова (ГЕРБ), Ясен Тодоров ("Атака"), както и от Михаил Кожарев и съдия Галя Георгиева.

Според патриотите Кожарев е "с високи лични и професионални качества, с голям и разнообразен опит в правото, необвързани политически“. Те са на мнение, че Кожарев е с квалификация, която е утвърдена в професионалните среди.

Кожарев е бивш заместник на главния прокурор и настоящ член на ВСС, избран от професионалната квота.

Работил е повече от 20 години като съдия, адвокат, прокурор, с практически опит в гражданското и административно право. Участвал е в разработването на законопроекти и в подготвянето на редица становища по конституционни дела и тълкувани дела в ВАС. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови