Реформаторите готови да подкрепят Пенчев за конституционен съдия

Симона Костадинова 16 септември 2015 в 11:59 2670 1

Реформаторският блок (РБ) няма да издигне Екатерина Михайлова за конституционен съдия, а ще подкрепи за поста номининария от ГЕРБ досегашен национален омбудсман Константин Пенчев.

Михайлова беше фаворитът на ДСБ за общ кандидат на РБ. Останалите партии от Блока обаче от самото начало по-скоро заставаха зад издигането на Пенчев. Според партията на Радан Кънев тя е много подходяща за поста. Самата Михайлова обаче няма желание да става конституционен съдия, научи OFFNews.

Това означава, че реформаторите ще подкрепят кандидатурата на ГЕРБ - Константин Пенчев.

Заявка в тази посока днес направи самият Кънев. Пред журналисти той обяви, че му се иска управляващото мнозинство да излезе с единно предложение за нов член на КС. Единственият вариант това да се случи е всички да се обединят около издигането на Пенчев, тъй като той вече официално беше представен като кандидат на ГЕРБ и те няма да оттеглят предложението си.

Очаква се до края на деня реформаторите да обявят официалното си решение.

След като миналата седмица ГЕРБ предложиха Пенчев за конституционен съдия се заговори, че това е компенсация заради избора на Мая Манолова за национален омбудсман. Цветан Цветанов обаче отрече това. 

Припомняме, че в края на миналия парламентарен сезон депутатите с тайно гласуване избраха Мая Манолова от БСП за обществен защитник на страната. Единственият ѝ съперник беше именно Пенчев, чийто мандат изтича през октомври. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!