НС стартира процедурата за избор на конституционен съдия

Ивайло Анев Последна промяна на 11 септември 2015 в 09:43 1674 2

Парламентът стартира процедурата за избор на конституционен съдия от квотата на НС.

Днес депутатите приеха правилата за избора на наследник на Красен Стойнев, чийто 9-годишен мандат изтича тази година.

ГЕРБ вече посочи своя кандидат – настоящият омбудсман Константин Пенчев, който през октомври трябва да освободи поста за Мая Манолова. Другите имена на кандидати от квотата на НС трябва да станат ясни до 18 септември.

Според приетите процедурни правила депутатите ще имат само пет дни да номинират своите фаворити. Представителят на Реформаторския блок Петър Славов предложи срокът да се увеличи на 7 дни, но колегите му не приеха идеята, с аргумента, че по-краткият срок е избран съобразно графика на парламента.

Самите предложения ще съдържат писмени мотиви, в които се обосновават професионалните качества на съответния кандидат, след което Комисията по правни въпроси ще проверява дали кандидатите отговарят на изискванията и ако кандидатът не е представил всички необходими документи, той може да го направи в срок от 2 дни.

Изслушването им се извършва на открито заседание на комисията, което се излъчва пряко в интернет. Вносителите представят кандидатите си в рамките на 3 минути, а кандидатът се представя лично с вижданията си за Конституционния съд до 15 минути.

Депутати ще могат да задават въпроси до 3 минути, на които кандидатът може да отговори отново в рамките на 3 минути. След това Правна комисия внася доклад в парламента, като изборът на конституционния съдия се случва в пленарна зала и се излъчва в реално време.

За избран се смята кандидатът, получил повече от половината от гласовете от присъстващите депутати, а ако няколко кандидати са получили повече от половината от гласовете на присъстващите народни представители, се избира кандидатът, получил най-много гласове „за”.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11.09 2015 в 23:51

Преди да го изберат,депутати да поставят задача на др.Пенчев да си оправи зъбите за сметка на представителните разходи на парламента.Той е послушен човек и ще изпълни задачата.Тепърва ще изпълнява задачи от меценатите си.Даже ще изпълнява заповеди на подсъдим по три дела-Цв.Цв.това ще е за първи път в европейската история-съдия да се подчинява на подсъдим.Това е нашият принос към европейската демокрация.

11.09 2015 в 09:54

Каква процедура?!
Нали е Пенчев? Боко му даде "добро" още във вторник.