Първият мандат пропадна, ДПС се разцепи в гласуването (видео)

Ружа Райчева 03 юли 2024 в 12:50 32557 13

Кандидатът за министър-председател на ГЕРБ Росен Желязков, председател на предхоното 49-о Народно събрание

Снимка БГНЕС/Антон Станков

Кандидатът за министър-председател на ГЕРБ Росен Желязков

С първия мандат няма да има редовно правителство. 50-ото Народно събрание отхвърли проектокабинета на ГЕРБ, оглавен от Росен Желязков. ДПС се раздели при гласуването - "за" кабинета гласуваха 30 от депутатите в групата, а 14 - "против". 

Днес парламентът гласува проектокабинета "Желязков". Дебатът продължи около 4 часа.

От 238 гласували народни представители "за" бяха 98, "против" - 138, а двама депутати се въздържаха. Разбивката на гласуването по парламентарни групи е следната:

 • ГЕРБ-СДС: 68 гласуват "за";
 • ДПС: "за" гласуват 30 депутати, 14 "против", 1 "въздържал се";
 • ПП-ДБ: 38 гласуват "против", 1 "въздържал се";
 • Възраждане: 38 гласуват "против";
 • БСП: 17 гласуват "против";
 • Има такъв народ: 16 гласуват "против";
 • Величие: 13 гласуват "против";
 • Двама независими са гласували "против".

Снимка: БГНЕС

"Видяхме, че има 30 евроатлантически депутати в ДПС. И те ще бъдат депутати", каза лаконично Делян Пеевски след гласуването.

Другият председател на ДПС Джевдет Чакъров е сред гласувалите "против". Въздържалият се от вота в групата на ПП-ДБ е Александър Симидчиев. 

Тази сутрин депутатите решиха обсъждането по избора на министър-председател и по структурата на Министерския съвет да се обединят в един дебат, но да се гласуват отделно.

Кандидатът за премиер Росен Желязков заяви, че предложеният от него състав на правителството има политическата задача да възстанови управлението, за да се преодолее дефицитът на доверието, на целеполагането и на правоприлагането. 

Според него България преживява една от най-тежките политически кризи от създаването на модерната ни държава насам, които рискуват да трансформират демократичната система.

Росен Желязков предупреди за появата на "безкритичен популизъм". Той посочи, че на световно ниво цари хаос и има опасност от разгаряне на конфликта в Украйна и в Близкия Изток.

"Този кабинет ще изпълнява политика като правителство на малцинството и ще цели минимализиране на нанесените от политическата криза щети", обяви кандидат-премиерът на ГЕРБ.

Желязков се обърна към депутатите с думите, че ако не положат усилия да преодолеят разделението, то ще са обречени на изолация.

Председателят на парламентарната група на ПП-ДБ Николай Денков каза, че днес се предлага правителство с министри под силното влияние на Делян Пеевски.

Той попита ГЕРБ дали наистина предлагат същите министри, които по думите му са предизвикали антиправителствените протести през 2013 г., а после и през 2020 г.

"Това ли е най-доброто, което ГЕРБ може да предложи на България днес? Това е правителство от типа "забравете за бъдещето". Няма как да подкрепим такъв кабинет, защото повечето му приоритети ни разделят", каза бившият премиер Николай Денков.

Зам.-председателят на парламента Йордан Цонев заяви, че действията на ДПС са базирани на исканията на избирателите. По думите му основният извод след изборите е, че доверието на хората е много ниско. Другият - че всички гласували искат да се стабилизира политическият процес и да бъде избрано редовно правителство. Според него стабилното мнозинство е определящото за стабилизацията на политическия процес.

ДПС ще водят разговори с всички, освен "Възраждане", ако се стигне до връчване на втория мандат, съобщи Йордан Цонев.

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов каза, че ГЕРБ са напът да се превърнат във второстепенна на ДПС сила и че това нещо, което нито един избирател на Бойко Борисов не иска. Той определи ДПС като "етнополитическа мафия" и попита ГЕРБ дали действително са готови да им станат патерица. Костадинов призова депутатите да не приемат проектокабинета на ГЕРБ.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов излезе на парламентарната трибуна за пръв път от години насам. Той каза, че няма да позволи на Денков да им прикрепят ДПС. Заяви, че ГЕРБ искат да си понесат цялата отговорност, както са им я дали избирателите.

Борисов поискаи несъществуваща процедура - прекратяване на дебатите за проектокабинета. Той благодари на ДПС за заявената от тях подкрепа и каза на депутатите "да отиват на избори, да агитират и да молят за прошка от хората". 

Борислав Гуцанов от БСП каза, че те няма как да подкрепят правителството заради обявените от ГЕРБ приоритети - според левицата те са далеч от нуждите на обществото. По думите му България трябва да е "домакин" в преговорите за мир в Украйна, а не да праща оръжия там. 

Лидерът на парламентарната група Тошко Йорданов "Има такъв народ" (ИТН) заяви, че те няма да подкрепят проектокабинета "Желязков" и че са готови да получат третия мандат от президента Радев. Ако това се случи, ИТН ще направят опит за съставяне на експертно правителство.

Красимира Катинчарова от "Величие", която вчера бе редом Ивелин Михайлов, заяви, че ГЕРБ до момента не са показали и "грам покаяние" за свършеното от тях досега и затова не може да бъдат подкрепени.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

По-рано днес един от председателите на ДПС Делян Пеевски заяви, че въпреки указанията на почетния лидер на партията Ахмед Доган ще подкрепи предложеното от ГЕРБ правителство. "Аз съм лидер на ДПС", отсече Пеевски. 

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че "листопади в други партии не го касаят" и само изрази надежда, че ще се намерят държавници, които да гласуват кабинета "Желязков". 

В понеделник ГЕРБ номинира председателя на 49-ото Народно събрание Росен Желязков за министър-председател.

В състава на проектоправителството влизат ярки партийни лица като Томислав Дончев, Деница Сачева, Теменужка Петкова, Делян Добрев, Красен Кралев и Любен Дилов. От служебния кабинет се предлага да останат Атанас Запрянов, Калин Стоянов, Георги Гвойздейков и Мария Павлова. 

  Ружа Райчева

  Ружа Райчева завършва "Политически мениджмънт и консултиране" в СУ "Св. Климент Охридски" през 2023 г. Преди това се е занимавала с класическа музика и театър. Интересува се от вътрешна политика, медии, култура и международни отношения. Присъединява се към екипа на OFFNews през април 2021 г.

  Най-важното
  Всички новини
  Най-четени Най-нови
  За писането на коментар е необходима регистрация.
  Моля, регистрирайте се от TУК!
  Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

  318

  13

  Valioka

  03.07 2024 в 22:19

  1. ДПС не се е разцепило при гласуването, а всеки от тях е гласувал така, както му е заповядано.
  2. На преждеговорившия ще кажа: Това, че ПП никога няма да бъде първа политическа сила говори само едно - матряла е много лош, или не съм прав, преждеговоривши...

  1000

  12

  Отхвърлен

  03.07 2024 в 18:27

  Не разбирам самочувствието на ПП, както и на преждепубликувалите тук долу. ПП никога, ама никога няма да бъдат първа политическа сила. Ако не се разпадне ДПС и втора няма да бъдат. Никой, никога няма да ги покани да правят кабинет. До сега можеха да го правят само с подкрепата на омразните гербаджии, а сега и с тях няма да могат.
  Единственият изход за плуващите в самомнение и нарцисизъм политици от ПП е да направят кабинет с БСП, Възраждане, Величие и на Леля ми кюлотите. Ами да вземат да го направят, защото те никога, в никакви обстоятелства няма да помиришат власт до края на съществуването си. Това е ясно и на пишещите тук долу. Да, знам, че боли, ама е вярно. Само два гласувах за тях. Никога повече!

  1000

  11

  ИАД

  03.07 2024 в 17:48

  ДПС е еднолична етнически доминирана партия, която докато доган е жив няма да се разпадне. След което ще започнат да я делят и тя ще остане на едно от последните места.

  1000

  10

  ИАД

  03.07 2024 в 17:22

  Политическата ни класа на избиратели не случи. Прост народ слаба държава. Чака пържолите сами да падат в устата му. А то има само една подробност. Работа и акъл. По точно АКЪЛ и работа.

  14369

  9

  случайно прочетох

  03.07 2024 в 17:09

  Много приятен резултат "98-за" :-))))))))))))
  Шишитата са се объркали и самозбравили!
  Поздравления за 14-те депутати от ДПС, гласували против този нов бардак със стари...каки.

  1010

  8

  ПР

  03.07 2024 в 16:54

  Два пъти,макар с различни персонажи,един силно затлъстял ритнитопковец-параноик,чупи редовен кабинет.Да,на него реформи му не трЕбват.С присъщото си дебелоочие,вика,"Ама подкрепете ме бе,да ми върнете жеста!"Кой жест,бе Пинокио,на теб ти хрумва да събаряш,пък после те, да те подкрепят.....За сметка на България,този тип,се гаври с всинца ни.

  1000

  7

  ИАД

  03.07 2024 в 16:50

  ДПС е етническа партия и никой няма да позволи българин да я купи. Делянчо мамин Пеевски може би си е въобразил, че е успял да я овладее.
  Това съдружие между Бойко и Делян никога няма да мине, колкото още избори да има. Време е и двамата да разберат, че за тях политическата им кариера приключи.
  Много показателно беше поведението на президента. Макар и доста сънлив на моменти, не можеше да скрие полуусмивката си.
  От цялата работа ще плати масрафа народеца, защото е тъп.

  1000

  6

  Denislav12

  03.07 2024 в 16:31

  Статията не е истина ПП-ДБ гласуваха против , БСП гласува против , ако сметнете гласовете ПРОТИВ както сте ги посочили излизат много по малко от 138 , като сложите гласовете ПП , БСП се получава точно 138 против. Вие показвате , че 2 партии са гласували с ЗА което не е вярно тей като бях набл на гласуването.

  1000

  5

  ИАД

  03.07 2024 в 16:20

  Бойко не иска с кого да е да управлява. Иска някой който да може да обвинява за всички провали и неудачи. Той да обира каймака а друг да носи отговорност. Колко стабилна и кадърна е партията герб е под въпрос. Навремето той си напазарува готови кадри от много партии. Обяви себе си за десен с партийната бкп-книжка до сърцето, открадна синия цвят, намърда се в ЕНП, подчини и маргинализира сдс и част от знакови хора от дсб, които и днес му служат вярно за постове и потупване по гърба и да обират негативите. Защото знае че Пеевски няма да търпи да го мачкат, а ще иска равнопоставеност.

  22553

  4

  dolivo

  03.07 2024 в 15:41

  Циганин антифашист, ако беше и гей дядо му, страхотна покривна съпричастност с много идеологични групови малцинства, евала и политик!
   
  X

  За политиката