Първият ден на новия кабинет. В 12:35 ч Борисов официално стана премиер (снимки)

Хората на Бареков гласуваха "за" избора на министър-председател. Двама от ПФ бяха против

ОFFNews 07 ноември 2014 в 10:52 9260 7

Бойко Борисов
Бойко Борисов

Следим на живо парламентарния дебат преди гласуването на втория кабинет на Бойко Борисов. Гласуването бе планирано за 11 ч днес в пленарната зала, но дебатът продължава повече от предварително предвиденото. След него следва предаване на властта в Министерския съвет и в отделните министерства.

12:;57 ч - Председателят закрива пленарното заседание.

12:54 ч - Членовете на кабинета полагат клетва. Следва националният хинм и химнът на Европа, с което церемонията в Народното събрание приключва.  

12:49 ч - Мая Манолова мотивира отрицателния си вот с твърдението, че на власт идва "кабинет на стабилната бедност". Отдавна твърдим, че бившите ни колеги от АБВ работят за ГЕРБ. Днес те го доказаха, добавя Манолова.

12:47 ч - Гласуват състава на МС. Приема се със 136 "за", 97 "против", 1 се въздържа. КАБИНЕТЪТ Е ИЗБРАН ОФИЦИАЛНО.

12:43 ч - Йордан Цонев мотивира отрицателния си вот, като казва, че кабинетът започва реформите с увеличаване на министерствата, а това показва жажда за власт. "Г-н премиер, Бог да Ви е на помощ с коалиционните партньори", завършва Цонев.

12:40 ч - Приета е структурата на новия кабинет. Основните промени са: 4-ма вицепремиери, разделяне на икономическото министерство на 3: на икономиката, на енергетиката и на туризма. Закрива се Министерството на инвестиционното проектиране.

Предложението е прието със 144 гласа "за", 83 "против", 1 въздържал се.

12:30 ч - Залата преминава към гласуване на избор на Борисов за премиер.

Приема се със 149 "за", 85 "против". Няма въздържали се. С тази процедура Борисов е избран за министър-председател.

"За" гласуваха целите групи на ГЕРБ, РБ, АБВ. Двама от Патриотичния фронт са дали вота си "против" избора на Борисов за премиер. Неочаквано подкрепа дадоха и хората на Бареков (БДЦ). "Против" гласуваха групите на Атака, БСП, ДПС.

12:23 ч - Георги Кадиев (БСП) казва, че няма да гласува за кабинета, тъй като в него има личности с опетнени биографии. Не бил впечатлен и от програмната декларация, в която имало нечестни заявки - например за нисък бюджетен дефицит. Съмнявал се и в квалификацията на някои министри, като например на този на икономиката Божидар Лукарски. Разказа как се смял, а после му се доплакало от шарж в интернет с надпис "Лукарски, не си ти, когато си гладен."

12:07 ч - Светослав Белемезов от АБВ заявява, че ще мълчи 10 секунди от трибуната, за да се сложи край на спора. Цачева го предупреждава, че в такъв случай трябва да му отнеме думата. Белемезов започва с изказването си и апелира дебатът да се съсредоточи върху програмата на правителството.

12:05 - Корман Исмаилов (РБ) призовава председателя Цецка Цачева да не предоставя трибуната за изричане на лъжи. "С какво да меря лъжите", пита на свой ред Цачева.

12:02 ч - Петър Москов (РБ) настоява дебатите да бъдат прекратени, за да приключи "този цирк". "Г-н Сидеров, настойчиво Ви каним за член на ДСБ", иронично се обръща той към лидера на "Атака".

11:45 ч - Заформя се нажежена размяна на реплики между "Атака", Красимир Каракачанов (ВМРО/ПФ) и Българския демократичен център (бившата България без цензура). Каракачанов и Сидеров си разменят обвинения с лъжи и по-конкретно, че в политическото си минало са били свързани със СДС/ОДС.

11:38 ч - "След като репликирахме ДПС, се чувстваме задължени да репликираме и съветското му крило. Днес българските избиратели са дали на Борисов подкрепа въпреки тежките грешки на управлението му." Призовава да се говори по-малко "против" и повече "за".

11:27 ч - Волен Сидеров обявява, че ще гласува "против" правителството. "Двама министри са "пряко служители на чужда държава - Христо Иванов и Даниел Митов, посочва той. - Единият от тях си взе отпуска от американска институция, за да стане министър." Подарява на Борисов разпечатка от гласуването за предишния кабинет - на Пламен Орешарски, когато гласувал против. "Аз ако съм златният пръст, вие сте златните ръчички", завърши изказването си атакистът.

11:15 ч - Велизар Енчев призовава да не се гласува за Борисов, защото той трябва да бъде преследван от закона.

11:09 ч- Местан му отвръща от трибуната: "Без маската на моралния цензор стоите много по-добре, г-н Москов. А твърдят, че омразата и интелектът не се срещат. Не знам как ще управлявате като министър една сфера, която не познава омразата, а хуманността."

11:05 ч - Петър Москов (РБ) с остро изказване срещу ДПС, което по думите му държи цяло малцинство във феодализъм. "Сенките раждат чудовище, нали, г-н Пеевски?", казва Москов.

10:10 ч - БСП ще продължи да подкрепя социалните мерки, коледните добавки за пенсионерите и ще настоява за ръст на обезщетението за отглеждане на дете, обяви Михаил Миков от тринубата.

10:06 ч - Двама от "Ранобудните студенти" Ангел Златков и Ивайло Динев влязоха в НС и издигнаха плакат: "Не ви ли е срам, гъмжило от престъпници". 

9:40 ч - Радан Кънев признава, че днес ще наруши свое предизборно обещание (има предвид думите си, че не би подкрепил кабинет с премиер Борисов - б.р.). 

След него Валери Симеонов обещава, че новата коалиция ще сложи "край на изнасилването на властта".

9:35 ч - Пръв думата взема Цветан Цветанов от ГЕРБ, който заявява, че на кабинета му предстоят тежки решения, но е убеден, че Борисов ще се справи.

Следват изказвания на Радан Кънев (РБ), Валери Симеонов (ПФ), Борислав Борисов (АБВ), Михаил Миков(БСП).

9:30 ч - Малко след началото на заседанието в залата влизат новите министри. Те първоначално се запътиха към банките до председателя, където по традиция стоят по време на парламентарния контрол. Цецка Цачева обаче ги упъти към местата в залата, откъдето да изслушат дебата, докато дойде време за клетвата. Започва дискусията за новото правителство.

Междувременно пред парламента се провежда протест на "Атака" срещу "безпринципната четворна коалиция".

9:20 ч - Кандидатът за министър-председател Бойко Борисов представи структурата и състава на втория си кабинет. След него започнаха изказванията на представители на парламентарните групи. Той изброява 11 приоритетни за правителството точки, сред които подобряване на публичната среда, инфраструктура, върховенство на закона, еврофондове, връщането на доверието на партньорите и др.

9:10 ч - Цветан Цветанов (ГЕРБ) представя през народните представители номинацията на Бойко Борисов за премиер.

9 ч - Председателят Цецка Цачева откри заседанието. В дневния ред има три точки: избиране на министър-председател на Република България; приемане на структура на Министерския съвет; избиране на Министерски съвет на Република България.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови