Ексклузивно Тежка катастрофа на сръбски автобус с деца на АМ Тракия: има ранени

Партиите се мобилизират, Мая Манолова с предимство от 4%

OFFNews Последна промяна на 20 октомври 2019 в 20:58 22636 7

Мая Манолова 36%, Йорданка Фандъкова 32%, Борислав Игнатов 17%, Борис Бонев 5%, Ангел Джамбазки 3%, друг 2%, не съм решил 5%

На първи тур Мая Манолова събира 36%, Йорданка Фандъкова - 32%, а Борислав Игнатов - 17%, сочи най-новото представително проучване на Маркет ЛИНКС, проведено по поръчка на OFFNews в периода 15-20 октомври.

Предизборната кампания навлиза в последната си седмица. Надпреварата в София отдавна не е била толкова оспорвана и динамична, коментират от Маркет ЛИНКС. Проведените дебати провокираха широк отзвук, а във вторник предстои и последният в национална телевизия, след който остават само три дни за активна политическа комуникация преди изборите.

Кампаниите на кандидатите и партиите вече водят до отчетливо повишаване на интереса към предстоящите избори и все повече ангажирани жители на столицата. През последните три седмици отчитаме нарастване с 5% на деклариращите, че ще гласуват на предстоящите избори, и те вече достигат 54% от имащите право на глас. Това ни дава основание да очакваме значително по-висока избирателна активност от регистрираната от ЦИК през 2015 в София (41%).

Отговор на въпроса "Вие лично ще гласувате ли?": Да, със сигурност 54%, По-вероятно е да гласувам 27%, Със сигурност няма да гласувам 9%, По-вероятно е да не гласувам 6%, Не мога да определя 4%

Тенденцията на по-ясно структуриране на електоралните предпочитания отчитаме и в намаляването на колебаещите се в своя избор (5% на база твърдо решилите да гласуват), както и в по-широка подкрепа за първите трима кандидати за кметския пост – Мая Манолова, Йорданка Фандъкова и Борислав Игнатов. Повечето от тези гласоподаватели са сегменти от партийните периферии на ГЕРБ и БСП, пише в анализа на Маркет ЛИНКС.

Партийните ядра, особено на водещите формации, са мобилизирани почти до краен предел. Те са тези, които очакват по-силна и политизирана кампания и до нейния край, както и по-силно противопоставяне между отделните кандидати. Всички останали предпочитат да бъдат свидетели на цивилизован диалог и умерен тон, както и по-силен фокус върху конкретните теми за по-доброто качество на живот в града.

Политическите профили на електоратите на тримата първи кандидати остават без значими изменения. Мая Манолова е с видимо най-разнообразната подкрепа, която може да бъде разглеждана както като нейно предимство, така и като потенциален риск при нейната мобилизация. Йорданка Фандъкова черпи основния си ресурс от гласоподавателите на ГЕРБ, макар около 10% от тях да заявяват, че ще гласуват за Манолова, но отчасти и от поддръжниците на ВМРО. В сравнение с резултатите от предишното проучване, Борислав Игнатов постига по-широка разпознаваемост и вече се доближава до резултата на Демократична България за ОС. Едновременно с това, трябва да се подчертае, че обединението е изправено пред предизвикателството да консолидира електоралното поведение на своите симпатизанти, част от които подкрепят други кметски кандидатури.

Към настоящия момент, на база на деклариралите, че ще гласуват, Мая Манолова има предимство от 4% пред Йорданка Фандъкова. Резултатът е сходен с този от предишното проучване и отново трябва да се каже, че разликата попада в обхвата на възможните статистически отклонения. Трети е Борислав Игнатов със 17% и възходящ тренд. Борис Бонев остава четвърти в подредбата, а след него се нарежда депутатът в ЕП и кандидат-кмет на ВМРО Ангел Джамбазки.

Резултатите за потенциалните противопоставяния на кандидатите за втори тур също дават известно предимство от 3% на Мая Манолова пред настоящия кмет, разбира се, ако се развие този много вероятен сценарий. Едновременно с това е видно, че Йорданка Фандъкова постига стопяване на разликата, което е следствие от нарастваща подкрепа за нейната кандидатура (с близо 5%) и свиване с 3% на периферията на основния ѝ конкурент – Манолова. Към настоящия момент, анализът на данните не показва съществен потенциал за противопоставяне на втори тур на Борислав Игнатов срещу която и да е от кандидатурите на Фандъкова и Манолова.

Трите хипотези за втори тур:
Мая Манолова срещу Йорданка Фандъкова 42:39
Йорданка Фандъкова срещу Борислав Игнатов 36:27
Мая Манолова срещу Борислав Игнатов 41:28

ГЕРБ и БСП постигат разширяване на електоралната си подкрепа в индикатора за ОС чрез мобилизация на периферните си симпатизанти. Това води до минимално свиване на електората на Демократична България, която ще бъде широко представена в следващия градски парламент. ВМРО се очертава като четвъртата политическа сила СОС. С известни шансове за представителство са още местната коалиция Движение България на гражданите (ДБГ, ЗНС, НДСВ) и коалиция Движение Заедно за промяна (Волт, БСД, ЕСИ, Родолюбие 2000).

ГЕРБ 33%, БСП 23%, Демократична България 19, ВМРО 4%, МК Движение България на гражданите (ДБГ, ЗНС, НДСВ) 1%, КП Движение Заедно за промяна (Волт, БСД, ЕСИ, Родолюбие 2000) 1%, Атака 1%, Друга 3%, Не съм решил 16%

Представително проучване за град София, проведено по поръчка на OFFNews. Обем на извадката 868 респондента, анкетирани чрез пряко лично интервю и онлайн анкета. Период на провеждане 15-20 октомври 2019 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23323

8

Стефан

21.10 2019 в 20:26

Значи рекламирането на искрящи, но неадекватни дебили е истинската демокрация?:))))

3811

7

Toni2019

21.10 2019 в 15:58

С Мая и Йорданка медиите ни облъчват много преди Мая да има програ;а. Сочеха я за основен претендент, канеха гости които и симпатизират за да ни внушават, че тя е решението на проблемите ни.

И какво излезе - софиянци искат баби да им строят софията - или ще е тая завършила история в Москва или другата преподавала руски език...

Не така щяха да стоят нещата ако вместо да ни говорят за комунистката без програма Мая или издънката Йорданка, медиите да ни информираха за архитектът Борислав Игнатов или представителя на Спаси София Борис Бонев. Вместо това в НОВА канят само двете баби да дебатират. Това ли е демокрацията за която от ГЕРБ говорят? В рефенендум пък понеже Галъп сочели че джамбазки бил пред Бонев с 0,1% поканили него на дебат с Йорданка и Мая.

12094

6

дони

20.10 2019 в 23:50

Сигурно Галъп са излезли в отпуска и Маркет н'ам си кво ги замества...

13273

4

Владимир Йончев

20.10 2019 в 22:19

Emanuilis, всяка агенция си застава с името. Аз преценявам с коя искам да работя и с коя не. Ти си преценяваш на кого да вярваш.

13873

3

emanuilis

20.10 2019 в 22:11

Мн. точно казано.

3925

2

KhanKrum359

20.10 2019 в 22:01

На никого! И гласувай, както смяташ за правилно - без да се съобразяваш с лъже-социологически проучвания!

13873

1

emanuilis

20.10 2019 в 21:46

Тук пишИ друго:

https://tribune.bg/bg/politika/sova-haris-fandakova-pecheli-v-dva-tura-s-10/

На кого да вярваме?