Парламентът облекчи 'вноса' на работници от трети страни

OFFNews Последна промяна на 23 ноември 2017 в 12:04 4571 2

Парламентът облекчи 'вноса' на работници от трети страни

Разрешение за пребиваване и работа тип "синя карта на ЕС" ще могат да получават висококвалифицирани работници от трети страни, като това ще става при облекчени условия. 

Промените засягат сроковете за издаване на синя карта, която към момента се издава за една година с възможност да се поднови за още една без ограничение в броя на подновяванията. Сега вече лимитът ще бъде увеличен до 4 години.

Текстовете срещнаха съпротивата на синдикатите, които смятат, че така се поставят в неравностойно положение българските работници и респективно работещите в ЕС. 

По време на дебатите при промените на второ четене в Закона за МВР депутатът Пенчо Милков от БСП каза, че подобни промени не би трябвало да минават през закона за вътрешното министерство. Социалистите не отричат, че има проблем с работната ръка в страната, но промените щели да дадат възможност на работодателите да "извиват ръцете" на работниците в България, като дават възможност на чужденци да работят на техните места. 

Юлиан Ангелов от Обединените патриоти обясни, че текстовете касаят хора с български произход и с тях се решават проблемите с квалифицирана ръка. 

Тодор Байчев от БСП не отрече необходимостта от висококвалифицирани кадри, но смята, че акцентът трябва да е върху образованието, което да произвежда кадри за бизнеса. "На хората, които са останали тук им казваме – или ще работите при заплати каквито ви дадем или ще внесем хора отвън. Това ще се отрази на хората, които искат да останат тук и да работят", каза Байчев. 

Красимир Богданов от ОП контрира социалистите, които по принцип били подкрепили спешни мерки за справяне с демографската криза, а сега, когато имало конкретни предложения, те ги отхвърляли. 

По време на дебатите Христиан Митев от групата на патриотите поиска в закона за трудовата миграция да се заложи по-висок коефициент на чужденците, които нямат българско гражданство, но могат да заемат определени длъжности. Към момента има изискване това да става при 10 процента наети от български работодатели чужденци. Митев предложи този коефициент да стане 25, но след като Данаил Кирилов от ГЕРБ възрази, че това е сериозна промяна и по него не е имало постигнат консенсус, предложението беше оттеглено. 

Приети бяха и текстове, които разрешават възможностите на МВР и пожарната да сключват договори за охрана и пожарогасене срещу заплащане. Депутатите разшириха списъка на обектите, които могат да се възползват от услугите на МВР, но срещу съответното заплащане.

Предложението среща сериозен отпор от левицата. Депутатите от БСП смятат, че така в МВР ще влизат безотчетни средства, а договорите няма да подлежат на контрол. 

Според Иван Иванов тази практика може да се окаже деструктивна за МВР. По думите му пожарната дейност е грижа на държавата и не може да бъде платена. Сега се предлага пожарната да се превърне в генератор на приходи за МВР. 

Цветан Цветанов отговори, че текстовете ще решат проблема с недостига на пожарникари, като приходите ще бъдат пренасочени за осигуряването на допълнително 70 нови служители. От БСП обаче смятат, че в бюджета за следващата година умишлено е заложен по-малък брой служители в МВР, като така се поддържа некомплект от 10 процента. В същото време в малките населени места пожарните са орязани с до двама служители. От БСП се опасяват, че тези промени ще доведат и до загубата на човешки животи.

Красимир Янков критикува действията на депутатите от ГЕРБ, които се отказаха от идеята за създаване на нова фирма в МВР, но в същото време превръщат министерството в търговско дружество. "Закрихте дружеството, но в същото време продължавате с подписването на договори за услуга, която трябва да е гарантирана. Това е абсурд. Вие се противопоставихте още в първия мандат на управлението си срещу това МВР да бъде използвано като търговско дружество, но в същото време позволявате това да е практика, в която МВР ще може допълнително да договаря средства", коментира Янков. 

Според Цветан Цветанов обаче тук не ставало въпрос за стопанска или търговска дейност, а за "дейности, които трябва да бъдат заплатени". Той атакува БСП за закриването на СОТ МВР, което можело да охранява национални обекти и това било гарант за сигурността.

Тези средства ще са извън контрола на обществото и парламента, смята Красимир Янков, който изрази опасения, че тези пари могат да бъдат използвани и за "недобросъвестни намерения", като даде примери от управлението на МВР при Цветан Цветанов, които довели до "достатъчно наслагвания в обществото" и отношението на хората към МВР. 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8130

2

ds

23.11 2017 в 15:43

давам 1 милион плюса на wayOff. все по-често се питам за какво е парламента- събрани накуп лобисти и който даде повече, неговото гласуват