Quantcast

Парламентът даде още повече власт на шефа на КЗК

Депутатите отхвърлиха предложението на РБ да има разпределение на делата в КЗК на случаен принцип

OFFNews Последна промяна на 29 януари 2016 в 18:10 3499 2

Председателят на Комисията за защита на конкуренцията ще разпределя производствата по Закона за обществените поръчки и ще определя служителите за проучване на жалбите.

Това реши Народното събрание, което прие днес на второ четене текстове от проекта на нов закон за обществените поръчки.

С текстовете се регламентира, че председателят на Комисията за защита на конкуренцията образува производство с разпореждане в 3-дневен срок от постъпване на жалбата или от отстраняване на нередностите по нея.

Едновременно с това той ще определя член на Комисията, който да наблюдава проучването и при необходимост да дава указания. За образуваното производство ще се уведомява възложителят, решиха народните представители.

След образуване на производството председателят на Комисията за защита на конкуренцията със заповед ще определя служители от администрацията на комисията за извършване на проучване по жалбата.

Народните представители отхвърлиха предложението на Реформаторския блок да има разпределение на делата в КЗК на случаен принцип.

Според депутатите от РБ Мартин Димитров и Гроздан Караджов, с приетите днес на второ четене текстове в закона се залага корупция.

Създавате чудовище. Възвисявате председателя на КЗК в едноличен съдия, шеф на корупцията в обществените поръчки, заяви Караджов.

И после се чудите защо идват такива доклади от Европейската комисия. Ще дойде два пъти по-лош доклад следващия път, защото ние вместо да се преборим с корупцията, създаваме условия за два пъти, десет пъти повече корупция. Как като запишем, че председателят на Комисията ще дава случаите на когото си иска от членовете, както си иска, когато си иска, после защо се чудите, че има корупция в България. Толкова много искахме да има случайно разпределение на делата в съдебната система, а защо да няма в КЗК? Гафът днес, уважаеми колеги, е много сериозен, заяви Димитров.

Депутатът от Патриотичния фронт Димитър Байрактаров пък е на мнение, че властелинът на корупцията ще бъде не председателят на КЗК, а тези народни представители, които са го овластили.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

30.01 2016 в 07:30

МАФИЯ!

29.01 2016 в 18:38

Това е направо перфектно , ся като почне една борба с корупцията и монополите , ей така се прави реформа , съсредоточаване на повече власт в един човек !!!!