КЗК позволи на Спас Русев да купи БТК

OFFNews 08 януари 2016 в 16:05 5825 1

Комисията за защита на конкуренцията позволи на Спас Русев да придобие БТК. Това става ясно от решение на КЗК от 22 декември 2015 г., публикувано днес. 

От решението става ясно, че КЗК разрешава на „Вива Телеком (Люксембург)“ да придобие контрол върху ИнтерВ Инвестмънт, която, от своя страна, притежава „Вива Телеком България“, БТК, БТК Нет, НУРТС България и НУРТС Диджитъл.

„Доколкото нито придобиващото контрол дружество, съответно и дружествата от групата Вива Телеком (Люксембург) С.А., нито придобиваното дружество и предприятията контролирани от него са активни на един и същ съответен пазар, нито на продуктов пазар, който предхожда или следва пазара, на който е активен другият участник в концентрацията, както и на тясно свързан съседен пазар, може да се направи извод, че няма пазари, върху които сделката ще окаже въздействие“, пише КЗК.

От решението става ясно още, че за приключване на сделката не е необходимо разрешение от Европейския антимонополен регулатор.

Спас Русев спечели търга за БТК на 20 ноември 2015 г. с оферта за 330 млн. евро.

В наддаването, продължило 16 часа, участва и Greek Olympia Group на гръцкия бизнесмен Панос Германос заедно с хедж фонда Third Point.

До продажбата на БТК се стигна, след като акционерите не успяха да върнат мостов заем от 150 млн. евро на банка "ВТБ Кепитъл" до крайния срок - 22 май 2015 г. 6 месеца по-късно "ВТБ Кепитъл" пристъпи към продажбата оператора. 

Няколко дни след обявяването на БТК за продажба се появи неизвестен досега акционер, който обяви, че притежава 76% от акциите в телекома – руският бизнесмен Дмитрий Косарев. Той предупреди, че се готви незаконно поглъщане на компанията, като по думите му предварително е решен и новият собственик – Спас Русев.

Русев e известен като „царски лобист“ по времето на кабинета на Симеон Сакскобургготски. Смята се, че той действа с финансирането на руската VTB, която е продавачът на БТК.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови